Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Mottagning vuxen
För ärenden som rör vuxna.
Telefontid
Måndag–fredag 8.30–9.15
Ekonomiskt bistånd (nya ärenden), orosanmälningar, våld i nära relation, missbruk och beroende
0120-832 37
Ekonomiskt bistånd (befintliga ärenden)
0120-832 11
Utanför telefontid kan du lämna ett meddelande via telefonsvar eller skicka ett mejl till:
socialkontoret.vuxen@atvidaberg.se
Besöksadress
Ingatorpsvägen 4
597 43 Åtvidaberg
Öppettider i socialkontorets reception
Måndag och torsdag 10.00–11.00
Postadress
Åtvidabergs kommun
Socialkontoret
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Budget och skuldrådgivning
Socialjouren vid akuta behov under kvällar och helger
Åtvidabergs kommun har socialjour i samverkan med Linköpings kommun.
Telefontid
Måndag-torsdag 17.00-24.00
Fredag 17.00-01.00
Lördag 13.30-01.00
Söndag 13.30-24.00
Om du inte kan försörja dig själv och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd. Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation.
Ekonomiskt bistånd eller försörjningsstöd, som det också kallas, finns till för dig som under en period inte kan försörja dig själv och din familj.
Ekonomiskt bistånd räknas i regel ut från en nivå av vad som är en riksnorm för hela Sverige. Den beslutar regeringen om varje år, läs mer om detta under rubriken grundläggande förutsättningar. De beslut som fattas om ekonomiskt bistånd görs utifrån en individuell bedömning, där många olika delar räknas in. Om du har pengar på banken, aktier eller andra tillgångar kan du i regel inte få ekonomiskt bistånd.
Du kan göra en förenklad provberäkning på socialstyrelsens webbplats. Då kan du få reda på om din ekonomi ligger över eller under nivån för ekonomiskt bistånd. Kommunens beslut kan dock skilja sig från resultatet av provberäkningen eftersom vi tar hänsyn till fler faktorer.
Det ekonomiska biståndet är tänkt som ett sista alternativ vid tillfälliga ekonomiska problem och du behöver först ha gjort allt du kan för att själv klara din situation. Det betyder att om du haft egna inkomster som motsvarar det ekonomiskt biståndet, men använt dina pengar till annat, kan du som regel inte få ekonomiskt bistånd. Du har själv ett ansvar för att planera din ekonomi.
Sedan juli 2016 gäller skärpta krav på att den som ansöker om ekonomiskt bistånd ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Detta innebär bland annat att du som kan arbeta ska vara anmäld på Arbetsförmedlingen, aktivt söka arbete samt aktivitetsrapportera för att ha rätt till ekonomiskt bistånd.
Har du blivit anvisad en praktik, arbetsträning eller annan arbetsförberedande åtgärd är du skyldig att följa uppgjord planering och tacka ja till erbjuden insats eller anvisat arbete. För den som har rätt till etableringsplan följer en skyldighet att delta i de aktiviteter som framgår av etableringsplanen. Det kan exempelvis vara att delta i grundutbildning i svenska.
Är du sjukskriven måste detta styrkas med ett intyg från den läkare du besökt.
Ekonomiskt bistånd är en sista utväg som du kan få först när alla andra lösningar är uttömda. Du har ett ansvar att i första hand söka andra möjligheter till inkomster, exempelvis olika former av ersättning från Försäkringskassan eller A-kassa. Om du studerar kan du ha rätt till studiestöd från CSN.
När du ansöker om ekonomiskt bistånd görs en plan för hur du ska komma i egen försörjning så snart som möjligt. Planen är individuellt anpassad efter vad du behöver för att komma vidare och följs upp i regelbunden kontakt med din handläggare.
Om du har tillgångar såsom besparingar, fordon, fonder, aktier, fastigheter, bostadsrätt eller annat av värde som kan säljas, ska dessa tillgångar användas till försörjningen i första hand. Om du äger eller driver eget företag måste detta avvecklas innan du kan ha rätt till bistånd.
Gifta och sammanboende är enligt äktenskapsbalken skyldiga att försörja varandra. Därför ska sammanboende redovisa inkomster och tillgångar gemensamt. Vid skilsmässa gäller makars försörjningsansvar tills dess att äktenskapsskillnaden vunnit laga kraft.
Ekonomiskt bistånd beviljas i regel inte till lån eller andra skulder. Vid en skuldsituation bör du i första hand kontata långivaren eller företaget där skulden uppstått.
Behöver du råd och stöd kring din ekonomiska situation eller vill ha hjälp att ansöka om skuldsanering kan kommunens budget- och skuldrådgivare ge dig råd och stöd på vägen mot en lösning.
När en person avlidit utan att efterlämna några tillgångar kan dödsboet ansöka om ekonomiskt bistånd till begravningskostnader enligt gällande riktlinjer för socialtjänsten i Åtvidabergs kommun. Maximalt bistånd är vanligtvis ett halvt prisbasbelopp.
Biståndet minskas alltid av de samlade tillgångar som finns i dödsboet. Om begravningskostnader överstiger ett halvt prisbasbelopp och tillräckliga tillgångar saknas i dödsboet är det den som beställer begravningen som får stå för överskjutande kostnad.
Det är bara sådana kostnader som är nödvändiga som ingår i ekonomiskt bistånd till begravning. Minnesstund, mat, lokalkostnad och transport till hemländer ingår till exempel inte i biståndet.
Om den avlidne var gift, registrerad partner eller sambo görs en utredning om den efterlevande maken/makan, partnern eller sambon kan bekosta hela eller del av begravningskostnader.
För att få information om vad som behövs för ansökan om ekonomiskt bistånd till begravningskostnader ska du vända dig till mottagningen för ekonomiskt bistånd via växeln i Åtvidabergs kommun.
Om du vill göra en ansökan om ekonomiskt bistånd eller få mer information tar du kontakt med mottagningen för ekonomiskt bistånd, genom att ringa kommunens växel under socialsekreterarnas telefontider. Telefontiderna hittar du under ”Kontakt” högst upp på sidan, ovanför rubriken.
Vid telefonsamtalet görs en provberäkning och första bedömning av din ekonomiska situation. Du kan även själv göra en beräkning på Socialstyrelsens webbplats för att se om du kan ha rätt till ekonomiskt bistånd.
Beräkna hur mycket ekonomiskt bistånd du kan få - Socialstyrelsens webbplats
Vid ansökan om ekonomiskt bistånd krävs oftast ett möte mellan dig och en socialsekreterare. En utredning startas och nödvändig information om din livssituation, ekonomi samt möjligheter till annan försörjning inhämtas från dig och berörda myndigheter.
Ansökningsblanketten får du i kontakt med en socialsekreterare. Du får då också reda på vilka uppgifter och dokument du behöver lämna in tillsammans med din ansökan. Det kan vara till exempel kontoutdrag, kontoöversikt och olika underlag för boende och utgifter. Beslut fattas vanligen inom fyra veckor och skickas hem till dig i ett brev.
Om du inte är nöjd med beslutet kan du överklaga det. Hur det går till framgår av meddelandet som du får hemskickat tillsammans med beslutet. Om du är osäker på hur du ska göra kan din socialsekreterare hjälpa dig med överklagan.
Om du lämnat felaktiga uppgifter vid redovisning av inkomster och tillgångar när du ansöker om ekonomiskt bistånd så har du begått en olaglig handling. Du kan då bli polisanmäld och skyldig att betala tillbaka de pengar som du fått för mycket.
Vi som arbetar inom vård- och omsorgsförvaltningen har tystnadsplikt. Det innebär att vi inte får berätta för någon obehörig person utan din tillåtelse om dina personliga förhållanden. Dina handlingar hos oss är sekretessbelagda och förvaras så att ingen annan kan se eller ta del av dem.
Om du blir arbetslös är det viktigt att du anmäler dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag för att kunna få den ersättning du har rätt till. Där får du råd och stöd för att söka ett nytt arbete, en praktikplats eller stöd för att vidareutbilda dig.
Om du tidigare har arbetat i Sverige kan du ha rätt till ersättning från en arbetslöshetskassa (a-kassa). I Sverige finns 27 olika a-kassor. Information om de olika a-kassorna samt hur du ansöker om medlemskap och ersättning finns hos a-kassornas service- och intresseorganisation SO.
Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO)
Är du 65 år eller äldre och inte har någon pension eller så låg pension att du inte kan försörja dig på den kan du vända dig till Pensionsmyndigheten och ansöka om äldreförsörjningsstöd.
Senast uppdaterad