Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Mottagning barn och familj
Orosanmälningar och rådgivning som rör barn.
Telefontid
Måndag 8.30–10.00
Tisdag 13.00–14.30
Onsdag 8.30-10.00
Torsdag 13.00-14.30
Fredag 8.30-10.00
Utanför telefontid kan du lämna ett meddelande via telefonsvar eller skicka ett mejl till:
socialkontoret.ifo@atvidaberg.se
Socialjouren vid akuta behov under kvällar och helger
Åtvidabergs kommun har socialjour i samverkan med Linköpings kommun.
Telefontid
Måndag-torsdag 17.00-24.00
Fredag 17.00-01.00
Lördag 13.30-01.00
Söndag 13.30-24.00
Öppettider i socialkontorets reception
Måndag och torsdag 10.00–11.00
Besöksadress
Ingatorpsvägen 4
597 43 Åtvidaberg
Postadress
Åtvidabergs kommun
Socialkontoret
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Om du är orolig att ett barn eller en ungdom på något vis far illa ska du vända dig till Individ- och familjeomsorgens (IFO) mottagningsfunktion. Du kan också använda vår e-tjänst för orosanmälan.
Alla som i sitt vardagliga liv kommer i kontakt med barn eller ungdomar och misstänker att de far illa bör anmäla detta till socialtjänsten.
Alla som i sitt yrke arbetar med barn och ungdomar, eller arbetar på en myndighet vars verksamhet berör barn och unga, är skyldiga att genast anmäla till socialtjänsten om man får kännedom om eller misstänker att barn eller ungdomar far illa.
Det behövs inga bevis för att göra en orosanmälan. Se på din oro som en omtanke som kan vara början till en positiv förändring för barnet och dess anhöriga.
Som privatperson har du rätt att vara anonym. I så fall är det viktigt att du inte talar om ditt namn eftersom huvudregeln är att socialsekreteraren ska berätta för den som blivit anmäld vem som gjort anmälan.
Tänk på att om du anmäler anonymt så finns det ingen möjlighet för socialtjänsten att ta ny kontakt om det framkommer oklarheter.
Ibland händer det att förhållandena kring ett barn blir akut mycket allvarliga. Socialnämnden är då skyldig att se till att barnet inte längre utsätts för fara, och kan när det krävs besluta om att omedelbart omhänderta barnet.
I vissa fall handlar det om barn och ungdomar som lever på ett sätt som allvarligt skadar deras utveckling. De kanske använder droger eller begår kriminella handlingar. Om socialsekreteraren och barnet och/eller dess föräldrar inte är överens om att barnet behöver vård kan socialnämnden ansöka hos förvaltningsrätten om tvångsomhändertagande enligt LVU, lagen om vård av unga.
När du själv ansöker om hjälp på grund av bekymmer i din familj öppnas alltid en utredning. När någon anmält oro för barn, tonåring eller vuxen görs först en förhandsbedömning om utredning ska inledas eller inte. Förhandsbedömningen ska vara färdig inom två veckor.
Senast uppdaterad