Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Miljökontoret
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Att släppa ut orenat avloppsvatten innebär risker för människors och djurs hälsa och för miljön. Därför är det viktigt att du som inte har kommunalt vatten och avlopp har en avloppsanläggning som uppfyller kravet på rening.
I avloppsvatten finns en mängd olika ämnen, till exempel kväve, fosfor och bakterier. Dessa kan skada miljön och oss människor. Orenat vatten orsakar bland annat övergödning i sjöar och vattendrag.
Alla fastigheter som inte är anslutna till kommunalt avlopp måste därför ha ett eget avlopp. Har du grannar nära dig kan det vara fördelaktigt att anlägga ett avlopp tillsammans.
Utsläpp av avloppsvatten, oavsett om det kommer från ett hus eller en hel stad, räknas som miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken. Det innebär att vattnet måste renas så att det inte orsakar skada på miljön eller människor.
Du som fastighetsägare är ansvarig för din anläggning. Du ska ha kunskap om hur din anläggning fungerar och vad den klarar av. Det innebär att du ska veta om kemikaliebehållaren behöver fyllas på, filtermaterialet bytas eller annat underhåll göras.
Enskilda avlopp regleras också i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899). Där står det bland annat att avloppsvattnet ska ha genomgått en längre rening än slamavskiljning. I de allmänna råden tolkar Naturvårdsverket lagkraven (NFS 2006:7). Det finns tydliga krav för vilken nivå av rening som ska uppnås. Dessa allmänna råd ligger till grund för de bedömningar som miljökontoret gör.
Innan du anlägger ett nytt eller ändrar befintligt ett avlopp behöver du lämna in en ansökan till miljökontoret.
Senast uppdaterad