Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
I Åtvidabergs kommuns skolor serveras lunch varje dag. Maten som serveras lagas i vårt centralkök på Alléskolan utifrån livsmedelsverkets rekommendationer och kommunens måltidsplan.
Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, växa, utvecklas, leka, röra på sig och gå i skolan. Barn och elever som äter tillräckligt med bra mat orkar med både fysiska aktiviteter och uppgifter som kräver koncentration och har därför bättre förutsättningar att klara av de dagliga aktiviteterna i förskolan och skolan.
Inom begreppet specialkost ryms behov av avvikelser från normalkosten på grund av kostrelaterade sjukdomar, matallergi och/eller andra överkänslighetsreaktioner. Huvudsyftet med specialkost är att säkerställa att de som har medicinskt behov har tillgång till säker kost.
Anpassad måltid innebär anpassningar som bedöms vara nödvändiga för att individen ska klara sin vistelse på förskolan. Utöver själva maten kan sådana anpassningar även innefatta måltidsmiljön.
Specialkost till barn kan tillhandahållas av framför allt medicinska skäl. Utbudet av koster grundar sig på skollagens krav på näringsriktiga måltider samt resurser inom måltidsverksamheten. För att vi på ett säkert sätt ska kunna anpassa maten till behovet som krävs, anmäler du behovet årligen.
Villkoret för att få specialkost är att barnet äter samma mat i hemmet. Vårdnadshavare intygar genom att ansöka åt minderårigt barn.
Ansöka om specialkost via vår e-tjänst:
Vi erbjuder lakto-ovo-vegetarisk kost, det vill säga vegetarisk kost som inkluderar mjölk och ägg. Vi erbjuder också kost som utesluter fläskkött, blodmat och inälvsmat genom vårt vegetariska alternativ. Vi har inte möjlighet att erbjuda halalkost, kosher-mat eller koster som utgår från exempelvis ekologiskt odlad mat eller andra dieter/koster.
Tillbehör på ordinarie meny samt råkost/salladsbord är komplement även till specialkosten.
Du behöver ha ett läkarintyg eller journalutdrag när du ansöker om specialkost för:
För att vi på ett säkert sätt ska kunna anpassa maten till behovet som krävs, anmäler du behovet årligen.
Vårdnadshavare intygar genom att ansöka åt minderårig elev. Här kan du som vårdnadshavare för barn i förskolan anmäla behov av specialkost.
Vi erbjuder lakto-ovo-vegetarisk kost, det vill säga vegetarisk kost som inkluderar mjölk och ägg. Vi erbjuder också kost som utesluter fläskkött, blodmat och inälvsmat. Vi har inte möjlighet att erbjuda halalkost, kosher-mat eller koster som utgår från exempelvis ekologiskt odlad mat eller andra dieter/koster.
Tillbehör på ordinarie meny samt råkost/salladsbord är komplement även till specialkosten.
Med anpassad måltid avses anpassningar som bedöms vara nödvändiga för att barnet ska klara sin vistelse på förskola. Utöver själva maten kan sådana anpassningar även innefatta måltidsmiljön.
Behov av kost- och måltidsanpassningar kan finnas för barn som av olika skäl har svårigheter att äta av och/eller delta i den ordinarie måltiden. Det kan vara på grund av behov som kan bero på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism, ätstörningar eller annat behov som bedöms av ansvarig rektor i förskolan med stöd från specialpedagog.
Anpassningen utgörs i första hand av en anpassad måltidsmeny som består av en enklare rullande meny med några utvalda rätter som de flesta barn/elever accepterar. Barn som inte kan delta i ordinarie måltider ska erbjudas att äta tillsammans med andra barn i ett anpassat sammanhang tillsammans med en personal.
I förskolan begärs inga läkarintyg in.
Vårdnadshavare till barn som önskar anpassad måltid kontaktar rektor i förskola. Rektorn skickar en ansökningsblankett till vårdnadshavaren med frågor för att kartlägga behovet. Vid beviljad anpassad måltid skickar rektor en ansökningsblankett. Inför varje nytt läsår kan rektor kontakta vårdnadshavare för uppdatering av behov av anpassad måltid.
Rektor centrala området samt Falerum
Hillevi Robach
0120-833 48
hillevi.robach@utb.atvidaberg.se
Biträdande rektor centrala området samt Falerum
Linda Hansson
0120-833 30
linda.hansson@utb.atvidaberg.se
Rektor Grebo och Björsäters förskola
Janette Glans
0120-835 26
janette.glans@utb.atvidaberg.se
Om ditt barn behöver övriga anpassningar kallar skolan dig och ditt barn till ett möte med representanter från skolan där man utgår från läkarintyg med individuella råd på mötet.
Skolmjölken som serveras i Åtvidabergs kommuns förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Senast uppdaterad