Vedeldning
Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor.
Det kan vara mysigt att elda med ved i kakelugn, braskamin eller vedpanna. Tänk på att om eldningen inte utförs på rätt sätt kan det lukta illa, sprida sot och orsaka hälsoproblem. Om du har vedeldning som huvudsaklig värmekälla behöver du i regel ha en modern, miljögodkänd vedpanna med ackumulatortankar för att kunna elda utan att grannarna störs.
Så kallad trivseleldning ska normalt sett bara förekomma ett par dagar i veckan och några timmar åt gången. Med trivseleldning menas vedeldning i kamin som komplement till den huvudsakliga värmekällan.
Elda på rätt sätt
På Naturvårdsverkets webbplats finns bra information om vad du ska tänka på när du eldar för att få en så effektiv eldning som möjligt med liten risk för att störa grannar. Bland annat är det viktigt att använda torr ved och att tända på rätt sätt. Tänk på att det är förbjudet att elda med hushållsavfall (till exempel mjölkkartonger, plast eller liknande).
Om du störs av grannens vedeldning
Störs du av vedeldning ska du i första hand ta kontakt med den som eldar, så att den blir uppmärksammad på problemet och ges möjlighet att åtgärda det. Hjälper det inte kan du kontakta miljökontoret.
Relaterad information
E-tjänster och blanketter
Senast uppdaterad