- Jobb och praktik
- Starta och driva företag
- Så arbetar vi med näringslivet
- Mark och lokaler
-
Tillstånd, regler och tillsyn
- Torghandel och marknad
- Serveringstillstånd
- Tobak och nikotinprodukter
- Livsmedel
- Offentliga lokaler
- Receptfria läkemedel
- Miljöfarlig verksamhet
- Hälsoskyddstillsyn
- Bad
- Hygienisk verksamhet
- Hyreshus
- Rökfria miljöer
- Solarium
- Starta förskola, fritidshem eller skola
- Lotteritillstånd
- Bygglov
- Buller
- Kyltorn
- Upphandling och inköp
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider sommaren 2025
Telefontider
Måndag-torsdag 8-16
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Besök i kommunhusets recception
Juni:
Måndag-torsdag 8-16
Fredag 8-12
Julii:
Måndag-fredag 8-16
Augusti:
Måndag-torsdag 8-16
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Fax
Åtvidabergs kommun har ett gemensamt faxnummer för alla verksamheter. Faxen har sin placering på Socialkontoret. Faxnummer: 0120-835 08
Datum | Öppettider |
---|---|
23 december | 8-12 |
24 december (Julafton) | Stängt |
25 december (Juldagen) | Stängt |
26 december (Annandag jul) | Stängt |
27 december | 8-12 |
30 december | 8-12 |
31 december (Nyårsafton) | Stängt |
1 januari (Nyårsdagen) | Stängt |
2 januari | 8-12 |
3 januari | 8-12 |
6 januari (trettondedag jul) | Stängt |
7 januari | Ordinarie öppettider |
Miljökontoret
Miljöfarlig verksamhet
En miljöfarlig verksamhet är en verksamhet som kan vara skadlig för människors hälsa eller miljön och som orsakar utsläpp till mark, luft eller vatten.
Anmälan av miljöfarlig verksamhet
Miljöfarlig verksamhet delas in i A-, B-, C- eller så kallade U-anläggningar beroende på verksamhetens omfattning och miljöpåverkan. För att få anlägga och driva vissa miljöfarliga verksamheter krävs tillstånd eller anmälan.
I miljöprövningsförordningen kan du se vilka verksamheter som kräver tillstånd eller anmälan.
Miljöprövningsförordningen på riksdagens webbplats
- A-verksamheter ska ha Miljödomstolens tillstånd att anlägga eller driva verksamheten.
- B-verksamheter ska ha länsstyrelsens tillstånd att anlägga eller driva verksamheten.
- C-verksamheter ska anmäla anläggande eller drift av verksamheten till byggnads- och miljöskyddsnämnden.
Förbränningsanläggningar
Medelstora förbränningsanläggningar har en registreringsplikt, skyldighet att mäta utsläpp och se till att begränsningsvärden för utsläpp från anläggningarna följs. Med medelstor förbränningsanläggning menas de förbränningsanläggningar där anläggningseffekten är 1 megawatt eller högre, men högst 50 megawatt.
Förordningen (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar ställer krav på att förbränningsanläggningar med effekt 1 MW eller högre men högst 50 MW ska registreras hos tillsynsmyndigheten. Därför behöver du som har en medelstor förbränningsanläggning skicka in information om anläggningen för registrering i enlighet med förordningen. För vissa förbränningsanläggningar ställs krav på att analysera rökgasen, eftersom det finns begränsningsvärden för utsläpp av svaveldioxid, kväveoxid och stoft.
- Nya anläggningar omfattas av förordningen omedelbart. En ny anläggning får inte tas i drift utan att vara registrerad.
- En anläggning som tagits i bruk innan 19 december 2018 och har en högre anläggningseffekt än 5 megawatt, måste vara registrerad senast 1 januari 2024.
- En anläggning som tagits i bruk innan 19 december 2018 och har en lägre anläggningseffekt än 5 megawatt, måste vara registrerad senast 1 januari 2029.
Du gör registreringen till kommunen via e-post.
Medelstora förbränningsanläggningar i Åtvidabergs kommun
HVC 130 - Panncentral
Centrala industriområdet, Åtvidaberg
Köldmedia
Köldmedia med fluorerade växthusgaser (f-gaser)
Köldmedium med f-gaser kan finnas i kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning. Den som är operatör (ansvarig) för utrustning innehållande köldmedia med f-gaser motsvarande 5 ton koldioxidekvivalenter eller mer omfattas av krav på läckagekontroll och ibland även krav på rapportering till miljökontoret.
Nedan finns en kort sammanfattning av vad som gäller. På Naturvårdsverkets webbplats samt i gällande lagstiftning finns mer information. Det går även bra att kontakta miljökontoret vid frågor.
Läckagekontroll
Krav på årlig läckagekontroll finns om utrustningen innehåller motsvarande 5 ton koldioxidekvivalenter eller mer. För anläggningar som innehåller 50 koldioxidekvivalenter eller mer krävs kontroll var 6:e månad och för anläggningar med mer än 500 ton koldioxidekvivalenter krävs kontroll var tredje månad. Kontroller ska utföras av certifierade företag och personal.
Rapportering till miljökontoret
Om det någon gång ett kalenderår finns minst 14 ton koldioxidekvivalenter i en stationär anläggning eller en mobil utrustning ska operatören lämna in en rapport senast 31 mars efterföljande år. I den totala mängden räknas bara aggregat med 5 ton koldioxidekvivalenter eller mer in.
Miljösanktionsavgift
Om läckagekontroller görs med för glest intervall eller om årsrapporten lämnas för sent kan bygg- och miljönämnden besluta om miljösanktionsavgift.
Mer information
Naturvårdsverkets information om fluorerade växthusgaser
EU-förordning nr 2024/573 om fluorerade växthusgaser
Riksdagens förordning (2016:1128) om fluorerade växthusgaser
Användning av avfall för anläggningsändamål
Att återanvända schaktmassor, betong, tegel och annat material från tidigare byggprojekt är ett bra sätt att spara på naturresurserna, istället för att lägga det på deponi. Men eftersom detta material räknas som avfall, finns det vissa regler att följa.
Exempel på användbart material är grus, sten, betong, tegel och andra minerogena eller inerta material. Lämpliga användningsområden är grundläggning för byggnationer, vissa utfyllnader och bullervallar. Villkoren för användningen är att det ska finnas ett behov av anläggningen, att avfallet är rent och utsorterat och att inte föroreningar uppstår på den nya användningsplatsen.
Vilket ansvar har du enligt miljöbalken?
För att få använda avfall för anläggningsändamål krävs det bland annat att följande kriterier uppfylls:
- Användningen ska vara för anläggningsändamål. Syftet får inte vara att bli av med avfallet. Skulle andra massor ha transporterats till platsen om inte avfallet funnits att tillgå?
- Platsen måste väljas så att det inte innebär förorening av mark, ytvattenområde, grundvatten eller andra känsliga miljöer.
- Avfallets egenskaper och mängd ska vara lämpliga för det aktuella anläggningsändamålet samtidigt som föroreningsinnehållet och lakbarheten ska vara inom rimliga gränser.
Den sammanlagda risken för föroreningar avgörs utifrån avfallets egenskaper, mängd, föroreningsinnehåll och omgivningens känslighet. Det är den sammanlagda risken som avgör till vilken myndighet du ska vända dig.
Anmälningsplikt
Anmälningsplikt hos miljökontoret gäller om föroreningsrisken bedöms som ringa. Se prövningskod 90.141 C i miljöprövningsförordningen (2013:251). En anmälan ska lämnas in minst 6 veckor innan projektstart.
Tillståndsplikt
Tillståndsplikt hos Länsstyrelsen gäller om föroreningsrisken bedöms som mer än ringa, dvs att avfallet kan förorena mark och vatten. Se prövningskod 90.131 B i miljöprövningsförordningen. Vänd er till Länsstyrelsen för mer information.
Samrådsplikt
Samrådsplikt hos Länsstyrelsens gäller om föroreningsrisken bedöms som mindre än ringa men åtgärden kan komma att ändra naturmiljön. Se 12 kap 6 § miljöbalken. För att risken ska vara mindre än ringa krävs i princip att avfallet kommer från miljöer som inte har påverkats av människan. Vänd er till Länsstyrelsen för mer information om s k 12:6-samråd.
Anmälan till miljökontoret
Skriftlig anmälan ska göras till miljökontoret minst 6 veckor innan verksamheten planeras starta. Uppgifterna i blanketten ska vara fullständiga och utförliga. För handläggning av ärendet tar miljökontoret ut avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige.
Anmälan om uppläggning av avfall/återvinning av avfall för anläggningsändamål Pdf, 363 kB.
Ta hjälp av en miljökonsult
I många fall är det svårt att själv väga in alla miljöaspekter och bedöma föroreningsrisken. Det är därför klokt att kontakta en miljökonsult i god tid innan åtgärden ska genomföras för att få hjälp och råd. En bedömning görs i varje enskilt fall men generellt gäller följande:
- Så snart ett avfall har ett totalinnehåll av någon parameter överstigande nivån för mindre än ringa risk eller en lakbarhet överstigande de nivåer som anges i Naturvårdsverkets handbok 2010:1 (kapitel 9.3) så krävs en anmälan till miljökontoret.
- För att avfallet ska bedömas sakna eller enbart innebära låga föroreningsnivåer ska nivåerna ligga under värdena för mindre än ringa risk i Naturvårdsverkets handbok 2010:1.
Naturvårdsverkets handbok - Återvinning av avfall i anläggningsarbeten
Marklov
Inom detaljplanelagt område kan det krävas marklov om en åtgärd medför ändring av markytans höjdnivå. Bedömning görs i det enskilda fallet. Vänd er till kommunens byggavdelning för mer information.
Senast uppdaterad