Storåns vattenråd
Storåns vattenråd är en frivillig organisation för kommuner, företag, markägare, myndigheter, organisationer och privatpersoner som har intresse i vården och nyttjandet av Storåns vattenmiljöer. Åtvidabergs kommun är ansvarig för organisationen i vattenrådet.
Storåns vattenråd begränsas av avrinningsområdet för Storån som har sin upprinna i Horsfjärden där kommungränsen mellan Kinda och Åtvidaberg löper genom sjön. Via sjöarna Nären, Glan och Bysjön letar sig Storån till Åtvidaberg där den rinner vidare genom Håcklasjön, Fallsjön och Getryggen för att nå fram till Forsaström. Då är det bara Båtsjön kvar innan Storån rinner genom Gärdserum och Falerum och vidare ut i sjön Åkervristen och in i Västerviks kommun. Här följer en längre passage för ån där den lugnt flyter förbi Kolsebro, Nelhammar och Storsjö innan Storån mynnar ut i Storsjön. Vid Storsjöns utlopp ligger Edsbruk där Storån rinner vidare till Helgenäs och ut i havsviken Syrsan.

Karta över Storåns avrinningsområde.
Vattenrådet för dig
Du, ditt företag eller din organisation är varmt välkommen att engagera dig/sig och ta del i Storåns vattenråds arbete. Vattenrådet bjuder in till möte två gånger om året då aktuellt arbete inom vattenrådet presenteras. Under de senaste åren har fokus främst legat på att undersöka tillståndet i sjöar och vattendrag.
På Naturrum Västerviks youtubekanal presenteras arbetet i korta filmer.
Projekt Storån | Från skog till hav på youtube.com
Arbetsgrupp
Storån har en arbetsgrupp som består av
- Kommunekolog i Åtvidabergs kommun, samordnare för vattenrådet
- Ola Helmerson (Hushållningssällskapet, fiskevårdskonsulent och sekreterare för vattenrådet)
- Dennis Wiström (kommunagronom i Västerviks kommun)
Vill du bli inbjuden till Storåns vattenråds möten och få annan information från vattenrådet? Hör av
dig till Åtvidabergs kommunekolog med namn och mejladress så sätts du upp på kontaktlistan.
Åtgärder och undersökningar
Sjöar och vattendrag i Storåns avrinningsområde är ofta mer eller mindre påverkade av mänsklig aktivitet. Det kan antingen vara åtgärder för att nyttja vattnets kraft såsom omledning och uppdämning av vatten för exempelvis kvarnar i äldre tid och vattenkraft i modern tid, rensning av rinnsträckor för flottning av timmer eller andra transporter längsmed vattnet eller tillförsel av näring och skadliga ämnen från exempelvis gruvor, industrier, avlopp, åkermark och efter skogsavverkningar. Flera av dessa åtgärder har påverkat ekologisk och kemisk status i sjöar och vattendrag negativt. För att utreda läget genomförs många olika undersökningar av flera organisationer och myndigheter. Nedan presenteras en del av de rapporter som har tagits fram av Storåns vattenråd.
Storåns vattenråd har även påbörjat åtgärder för att motverka negativa effekter av övergödning i sex sjöar genom reduktionsfiske. Även rapport från genomförda reduktionsfisken presenteras nedan.
Hos Vatteninformationssystem Sverige (VISS) och Motala Ströms vattenvårdsförbund kan du hitta mer information om sjöar och vattendrag i Storåns avrinningsområde.
Generella rapporter
Storån – Tidigare provtagning och kontroll 2020 Pdf, 3 MB.
Storån - Resultatsammanställning 2020-2023 Pdf, 8 MB.
Botten
Bottenfauna Storåns huvudfåra 2020 Pdf, 581 kB.
Fiskundersökningar
Provfiske i Storsjön 2017 Pdf, 2 MB.
Provfiske i Åkervristen 2018 Pdf, 2 MB.
Provfiske i Flaken 2019 Pdf, 2 MB.
Provfiske i Båtsjön 2019 Pdf, 2 MB.
Provfiske i Getryggen, Fallsjön, Håcklasjön 2020 Pdf, 4 MB.
eDNA-detektion av fisk och musslor från Åtvidaberg Pdf, 5 MB.
Genetisk analys av öring från Storån Pdf, 4 MB.
Provfiske i Bysjön och Glan 2021 Pdf, 3 MB.
Provfiske i Båtsjön 2022 Pdf, 3 MB.
Reduktionsfiske
Reduktionsfiske 2020 Pdf, 1 MB.
Reduktionsfiske 2021 Pdf, 2 MB.
Reduktionsfiske 2022 Pdf, 3 MB.
Reduktionsfiske 2023 Pdf, 1 MB.
Miljöundersökningar
Undersökning av sediment och fisk i sjöar i Storåns avrinningsområde åren 2020-2023 Pdf, 667 kB.
Undersökning av miljögifter i matfisk i Storån Pdf, 1 MB.
Pågående arbete
Inom Storåns vattenråd pågår för tillfället två större projekt.
LOVA-projekt, Uppföljning av åtgärder samt ökad kunskap inom Storåns vattensystem 2024-2025
Projektet knyter an till det tidigare projektet som avslutades under 2023. Det nya projektet omfattar huvudfåran av Storåns avrinningsområde från Glan och ned till utloppet i havsviken Syrsan, samt några tillrinnande vattendrag. Projektet syftar till att:
- följa upp effekterna av åtgärderna (reduktionsfiske) som genomfördes i det föregående projektet genom vattenprovtagningar och nätprovfisken. Detta för att få information om, reduktionsfiske är en kostnadseffektiv och lämplig åtgärd för att nå god status i vattensystemet.
- undersöka näringspåslaget till Storån från 3 biflöden för att få underlag till utredning om åtgärd är nödvändig.
Projekt - Tjust Ed steg 3
Projektet ”Tjust Ed steg 3” är ett påbyggnadsprojekt från Västerviks kommun. I steg 3 ingår även Åtvidabergs och Valdemarsviks kommuner. Inom projektet, som startade 2022, ska åtgärder inom Storåns avrinningsområde främst ske på åkermark för att hålla kvar näringsämnen på åkermarken och hindra den från att rinna iväg till vattendrag och sjöar. Åtgärder såsom strukturkalkning, filterdiken och fosfordammar ska genomföras. Även biotopvård ingår i projektet och kan bli aktuellt i Storåns avrinningsområde.
Relaterad information
Senast uppdaterad