Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Åtvidabergs kommun äger två bolag, Åtvidabergs Vatten AB och Åtvidabergs Renhållning AB. För vissa uppgifter samarbetar vi med närliggande kommuner genom kommunalförbund.
Kommuner, landsting och regioner kan bilda företag, till vilka de kan överlåta kommunala angelägenheter. Förutsättningar och styrning skiljer sig för olika företagsformer.
Ytterst är bolagen ägda av en kommun och bildade för att med sin verksamhet nå politiskt uppställda mål. Styrningen kan dock inte ske på det sätt som fullmäktige och kommunstyrelsen styr och leder de delar av kommunens verksamhet som organiseras i nämnd- och förvaltningsform. Bolagen är underställda kommunfullmäktige och styrs av ägaren genom olika dokument och beslut.
En modern ägarstyrning innefattar dokument som tydliggör kommunens syften med bolaget, ger ramar och riktlinjer, reglerar samrådsformer med mera. styrdokumenten kan ha olika utformning och olika detaljeringsgrad.
All styrning är en avvägning mellan ägarens behov av styrning och bolagens behov av självständighet. Målsättningen med styrdokumenten är att för både kommun och bolag klarlägga viktiga mål och förutsättningar, men samtidigt bevara möjligheterna för bolagen genom en aktiv styrelse och bolagsledning driva och utveckla verksamheten. Kommunen ska vara en aktiv och värdeskapande ägare som medverkar till bolagens utveckling.
I kommunallagen finns särskilda bestämmelser som reglerar kommunala bolag. I kommunallagen fastslås att kommunfullmäktige för helägda kommunala bolag ska:
Ägarens styrdokument är främst bolagsordning och ägardirektiv. I ett delägt företag ska fullmäktige se till att företaget blir bundet av samma villkor som helägda i den omfattning som är rimlig med hänsyn till andelsförhållandena, verksamhetens art och omständigheterna i övrigt. I delägda företag tillkommer styrdokument som aktieägaravtal mellan delägarna och avtal med företaget.
Protokoll från bolagsstyrelsens sammanträden publiceras bland kommunens övriga möteshandlingar.
Kommunalförbund som organisations- och samverkansform regleras av kommunallagen. Kommunalförbundet är en offentlig rättslig juridisk person som har egen rättskapacitet och fristående i förhållande till sina medlemskommuner. Det innebär att kommunalförbundet övertar vissa uppgifter från sina medlemmar och blir huvudman för verksamheten med egen budget och räkenskaper.
När ett kommunalförbund är bildat har det självbestämmande inom ramen för förbundsordningen och kommunallagen. Detta innebär att ett kommunalförbund kan fatta beslut som är bindande för invånarna i respektive medlemskommun.
Kommunalförbundet ITSAM ska till medlemskommunerna svara för IT-verksamheten, innefattande bland annat:
Räddningstjänsten Östra Götaland har till uppgift att
Kommunalförbundet Sydarkivera hanterar arkivläggning åt sina förbundsmedlemmar avseende IT-baserade verksamhetssystem, förvaltning av gemensamt arkivsystem, råd och stöd när det gäller dokumenthantering och arkiv samt arkivmyndighetsfunktioner.
Senast uppdaterad