Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Alla Sveriges kommuner är skyldiga att ta fram mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. I Åtvidabergs kommun pågår arbetet med att ta fram ett lokalt styrdokument för att stärka de fem nationella minoriteternas rättigheter.
I Sverige finns fem nationella minoriteter som är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.
Gemensamt för de nationella minoriteterna är att de har historiska eller långvariga band med Sverige och att de har en vilja att behålla sin identitet. De är också grupper med en uttalad samhörighet och en egen religiös, språklig och/eller kulturell tillhörighet.
Vissa kommuner och regioner ingår i så kallade förvaltningsområden för finska, samiska och meänkieli. Där gäller särskilda rättigheter. Till exempel har de rätt att använda sitt språk i kontakt med myndigheter. Åtvidabergs kommun ingår inte i något förvaltningsområde.
Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk antogs 2009 av Sveriges riksdag. Syftet med lagen är att skydda nationella minoriteter, stärka deras möjligheter och rättigheter, och främja deras kultur och språk.
Den 1 januari 2019 ändrades minoritetslagen så att rättigheterna och skyldigheterna stärktes ytterligare. Bland annat är nu alla Sveriges kommuner skyldiga att ta fram mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.
Enligt minoritetslagen ska Åtvidabergs kommun:
Åtvidabergs kommun hissar upp nationella minoriteters respektive flaggor varje år för att uppmärksamma de olika grupperna.
Flaggning
Just nu pågår också ett arbete om att ta fram ett lokalt styrdokument för att stärka nationella minoriteters rättigheter. Vill du som tillhör en eller flera av de nationella minoritetsgrupperna vara med och påverka detta arbete? Även ha inflytande i andra frågor som berör dig som nationell minoritet? Då kan du delta i samråd med kommunen.
Hör av dig till:
kontakt@atvidaberg.se
Senast uppdaterad