Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kan barnet gå till förskolan eller är det bäst att stanna hemma? Infektioner är vanligt i förskoleåldern och orsakas av bakterier och virus. Att få bort all smitta är svårt, men med hygien kan smittspridning bromsas effektivt.
I vissa fall kan vårdnadshavaren uppfatta att barnet mår bra, medan förskolan märker att barnet har svårt att hänga med i verksamheten. Det är då personalens yrkesmässiga bedömning som avgör om barnet är tillräckligt piggt för att delta i förskolans aktiviteter.
Om barnet blir sjukt under dagen kontaktar förskolepersonalen vårdnadshavaren. Därför är det viktigt att vårdnadshavaren ger förskolan uppdaterad kontaktinformation.
Ändra kontaktuppgifter till vårdnadshavare - förskola och fritidshem
Kräkningar och diarré är de vanligaste symtomen när barn har magsjuka/vinterkräksjuka, då ska barnet stanna hemma från skola och fritidshem. Sjukdomen brukar gå över inom ett par dagar.
Barnet kan gå tillbaka till skolan och fritidshemmet först när de äter som vanligt och inte har kräkts eller haft diarré under minst två dygn (48 timmarsregeln). I Åtvidabergs kommun gäller även att friska syskon inom barnomsorgen stannar hemma för att i möjligaste mån förhindra smitta.
När ditt ditt barn är sjukt och stannar hemma är det viktigt att du meddelar förskolan/skolan. Om barn blir sjukt under dagtid ringer vi till en av vårdnadshavarna. Då är det viktigt att någon av er kommer och hämtar barnet så fort som möjligt.
1177 - Sjukvårdsrådgivning dygnet runt
På 1177.se finns alla de vanligaste sjukdomarna beskrivna med symtom och tips på egenvårdsråd. Har du en fundering kring ditt barn hälsa är det här du hittar information. Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt. Sjuksköterskan som svarar bedömer ditt behov av vård, ger dig råd om vad du kan göra själv och vart du ska vända dig om du behöver söka vård.
Vårdcentralen - Sjukvårdsbesök och rådgivning
Vårdcentralen kan du kontakta vid sjukdom eller skada om läget inte är akut. Här kan du både få rådgivning på telefon, chatt eller boka ett besök om det behövs.
Jourcentralen - Vård på kvällar och helger
När du behöver söka vård på kvällar och helger finns Jourcentralen som har olika öppettider beroende på ort. Hitta vård på 1177.se ger mer information om vad som gäller där du bor. Det är bra att först ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177.
Alla barn blir sjuka ibland. Läs om vanliga besvär och sjukdomar, vad du kan göra själv och när du behöver söka vård. På 1177 kan du läsa om symtom och egenvård.
1177 om vanliga besvär och sjukdomar hos barn
Råden är en sammanställning av information från 1177. Har barnet nedsatt allmäntillstånd och det finns risk för att smitta andra ska barnet stanna hemma.
Råden är en sammanställning av information från 1177. Har barnet nedsatt allmäntillstånd och det finns risk för att smitta andra ska barnet stanna hemma.
Feber
Feber är ett av kroppens sätt att försvara sig mot infektioner som orsakas av virus eller bakterier. Barn kan lätt få feber, men det behöver inte betyda att de är särskilt sjuka. Det viktiga är barnets allmäntillstånd. Som feber räknas en temperatur som överstiger 38,0 °C. Det är viktigt att barnet dricker extra mycket. Man kan även ta receptfria läkemedel som är febersänkande.
Ja, barn med feber ska vara hemma. Låt ditt barn få någon feberfri dag hemma innan det återgår till barngruppen. Ju längre sjukdom och ju svårare sjukt barnet varit, desto längre tid behöver det vara hemma och vila upp sig.
Förkylning
Ofta är en förkylning orsakad av en virusinfektion, med symtom från näsa, hals och svalg. Förkylningar brukar gå över av sig självt. De smittar lätt, särskilt de första dagarna som barnet är sjuk.
Barn med nedsatt allmäntillstånd ska stanna hemma. De kan återgå när de är tillräckligt pigga för att orka med vardagen som vanligt.
Hosta
Hosta är vanligt förekommande vid luftvägsinfektioner hos barn. Att barnen hostar är en del av deras immunförsvar. Genom att hosta gör sig kroppen av med sådant som irriterar luftvägarna. Vid långvarig hosta eller om barnet får svårt att andas bör man dock kontakta sjukvården.
Barn med nedsatt allmäntillstånd ska stanna hemma. De kan återgå när de är tillräckligt pigga för att orka med vardagen som vanligt.
Maginfektioner
Kräkningar och diarré är de vanligaste symtomen när barn har magsjuka/vinterkräksjuka. Sjukdomen brukar gå över inom ett par dagar. Barnet kan förlora mycket vätska så det är viktigt att ge rikligt med dryck, helst i små och täta portioner.
Barn ska vara hemma när de kräks eller har diarré. De kan gå tillbaka till förskolan/skolan när de äter som vanligt och inte har kräkts eller haft diarré under minst två dygn (48 timmarsregeln). I Åtvidabergs kommun gäller även att friska syskon inom barnomsorgen stannar hemma för att i möjligaste mån förhindra smitta.
Halsont
Att ha ont i halsen är vanligt. Det kan bero på olika saker, till exempel en vanlig förkylning eller en infektion med bakterier. Oftast går halsont över av sig själv men ibland kan man behöva behandling. Små barn kan inte tala om att de har ont i halsen. Tecken på halsinfektion kan vara att barnet har feber, besvärligt att svälja och inte vill äta eller dricka.
Vid samtidig feber bör barnet stanna hemma minst en feberfri dag för återhämtning. I övrigt får barnets allmäntillstånd avgöra.
Huvudlöss
Huvudlöss finns i håret, nära hårbotten. De kan göra att det kliar. Lusen är två till tre millimeter lång, äggen (gnetterna) kan ses som små vita korn på hårstråna. Lössen sprids genom kontakt hår mot hår och kan leva något dygn utanför hårbotten. Man behandlar själv med receptfritt lusmedel hemma.
Efter den första behandlingen kan barnet återgå till förskola/skola.
Tala om för personalen om barnet får hårlöss så att de kan vara vaksamma på symtom och förhindra spridning.
Höstblåsor
Höstblåsor är en virusinfektion som är vanligast hos barn. Infektionen ger feber samt vätskefyllda blåsor i munnen, på händer och fötter.
Smittan sprids från person till person vid nära kontakt. Sjukdomen smittar mest under de första dagarna av sjukdomen.
Barnets allmäntillstånd avgör om barnet skall vara hemma eller inte. Har barnet feber skall det stanna hemma en feberfri dag innan det återvänder.
Körtelfeber
Körtelfeber orsakas av ett virus som är mycket vanligt. Barn får oftast lindriga symptom som påminner om en förkylning. Vuxna och tonåringar kan bli sjukare, med symtom som halsont, trötthet, huvudvärk, aptitlöshet, smärta i kroppen och feber. Körtelfeber får man endast en gång i livet.
Då körtelfeber är ett virus kan man inte behandla det med antibiotika, utan man får symtomlindra de besvär man får till följd av sjukdomen med receptfria läkemedel mot feber och smärta.
Scharlakansfeber
Sjukdomen orsakas av streptokockbakterier. Scharlakansfeber debuterar med feber och halsont. Efter någon dag får barnet upphöjda, finprickiga och småknottriga utslag, främst på bålen. Svalget är rodnat och halsmandlarna svulla med beläggningar. Även tungan kan få en gulvit beläggning, men blir senare mer röd, så kallad “smultrontunga”. I efterförloppet kan barnet få ont i stora leder som knän och armbågar samt att huden på handflator, fotsulor och fingrar kan börja fjälla. Sjukdomen behandlas vanligtvis med antibiotika. Smittsamheten försvinner oftast efter två dygns behandling.
Barn med scharlakansfeber ska stanna hemma. Innan återgång till skola/förskola skall barnet vara feberfritt i minst ett dygn samt ha ett gott allmäntillstånd.
Skabb
Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och lägger sina ägg där. Det vanligaste symtomet är att det kliar mycket. Du kan bli smittad om du har lite längre kontakt hud mot hud med någon som har skabb. Skabb behandlas med ett flytande läkemedel som du smörjer över hela kroppen. När skabb upptäcks i en familj behöver oftast hela familjen behandling. Efter behandlingen kan klådan dock kvarstå i flera veckor.
Barnet behöver stanna hemma under det dygn som behandlingen pågår.
Tala om för personalen om barnet får skabb så att de kan vara vaksamma på symtom och förhindra spridning.
Springmask
Springmask är en vanlig tarmparasit. Det upptäcks oftast genom att det kliar i rumpan, framförallt på kvällen och på natten. Behandlingen består av läkemedel och att vara noggrann med hygienen. Maskarna är vita, tunna som sytrådar och är ungefär en halv till en centimeter långa. Maskarna kan synas runt ändtarmsöppningen. Ibland kan du se äggen som små vita prickar, cirka en millimeter stora.
Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. Äggen kan sedan spridas genom bland annat händer, underkläder och sängkläder. Äggen kan överleva ända upp till ett par veckor utanför kroppen.
Ett barn som har springmask behöver inte vara hemma från förskola/skola men skall behandlas med läkemedel mot springmask.
Tala om för personalen om barnet får springmask så att de kan vara vaksamma på symtom och förhindra spridning.
Stjärtfluss
Stjärtfluss hos barn orsakas av streptokocker, samma bakterie som ligger bakom halsfluss och svinkoppor. De ger upphov till rodnad, klåda och sår runt ändtarmsöppningen och i underlivet. Stjärtfluss behandlas med antibiotika.
Barnet kan återgå till förskolan/skolan när såren har torkat och barnet själv har ork att delta. Man beräknas vara smittfri två dygn efter påbörjad antibiotikakur.
Svinkoppor
Svinkoppor är en infektion i huden som orsakas av bakterier. Svinkoppor är mycket smittsamt. Det brukar börja med att det syns ett eller flera små utslag på huden som sedan blir till en blåsa med vätska. Utslagen brukar kunna klia och svida. Ibland blir huden i ett visst område endast röd och glansig. Det kan också bildas både röda fläckar och blåsor. Ofta bildas nya blåsor eller fläckar alldeles intill de första blåsorna eller fläckarna. När ett utslag torkar bildas en skorpa på blåsan.
Tvätta utslagen noggrant med flytande tvål och vatten både morgon och kväll. Eventuellt kan man även tvätta med klorhexidinlösning. Klappa torrt med mjukt papper. Fortsätt tills såren torkar ut och skorporna försvinner. Ta bort de gula skorporna som bildas på blåsorna när du tvättar dem. Om såren inte läkt efter en vecka eller om utslagen sprider sig över kroppen eller vid tillkomst av feber bör man kontakta vården.
Barnet smittar så länge såren är fuktiga. Barn som går i förskola bör vara hemma tills såren ser helt torra ut och därmed är läkta.
Skolbarn kan vara i skolan innan såren har torkat, som barnen är så pass noggranna själva att de inte petar på utslagen och är extra noggranna med handhygien. Barnet bör dock undvika idrott, bad eller matlagning.
Tredagarsfeber
Tredagarsfeber är en vanlig virussjukdom som de flesta barn får, oftast i åldern sex månader till två år. Febern håller i sig i ungefär tre dygn och när febern sjunker framträder blekröda, lätt upphöjda prickar på bålen. Måttligt smittsam under feberperioden. Sprids då via droppsmitta.
Barn med feber ska vara hemma. Låt ditt barn få någon feberfri dag hemma innan det återgår till barngruppen.
Vattkoppor
Vattkoppor är en vanlig infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Den är mycket smittsam. Det är vanligt med feber och vätskefyllda blåsor som kliar. Sjukdomen brukar läka av sig själv. Efteråt finns viruset kvar i kroppen och kan ibland orsaka bältros längre fram i livet. Man får inte bältros av någon som har vattkoppor. Bältrosblåsorna kan däremot smitta och orsaka vattkoppor hos någon som aldrig haft vattkoppor.
Ett barn som har vattkoppor kan återvända till förskolan eller skolan när alla vattkoppor torkat in och inga nya vattkoppor bildas. Det är först då som barnet inte längre är smittsam. Barnet ska också vara feberfritt, må bra och orka delta i aktiviteterna.
Ögoninfektion
Det är vanligt att få en ögoninflammation i samband med en förkylning. Inflammationen läker oftast inom fem dagar utan behandling. Viktigt att tvätta ögat fler gånger per dag. Sjukdomen smittar lättast mellan barn som leker mycket nära varandra, men även äldre barn och vuxna som inte har samma närkontakt kan smitta varandra.
Barn med ögoninflammation bör vara hemma från förskolan/skolan då ögat behöver tvättas flera gånger om dagen och för att inflammationen lätt smittar. Barnet kan återgå när den kraftigast inflammationen har läkt och ögat inte är så varigt längre. Det gäller också de barn som fått behandling med antibiotikadroppar eller salva i två dagar, såvida barnet är piggt i övrigt.
Öroninflammation
Öroninflammation är vanligast hos barn, men även vuxna kan få det. Oftast kommer det i samband med en förkylning. Öroninflammation brukar gå över av sig själv, men ibland behövs behandling.
Barnet kan återvända till förskola/skola efter ett feberfritt dygn om allmäntillståndet är bra.
För ytterligare råd, kontakta 1177.
Senast uppdaterad