Förpackninginsamlingen (FTI)
En återvinningsstation är en obemannad mindre anläggning. Där kan du lämna förpackningar. Förpackningsinsamlingen ansvarar för återvinningsstationerna.
Det kan vara svårt att skilja på återvinningsstation och återvinningscentral. Åtvidabergs Vatten och Renhållning ansvarar för återvinningscentralen i Korshult samt miljöstationen Matilda. Förpackningsinsamlingen ansvarar för återvinningsstationerna.
På återvinningsstationerna kan du lämna sorterade förpackningar av papper, glas, metall och plast samt tidningar och liknande i olika behållare. Återvinningsstationerna finns på följande platser:
Du kan även lämna förpackningar och tidningar vid Korshults återvinningscentral.
På återvinningsstationerna står även kommunens miljöstation, kallad Matilda, där du kan lämna en mindre mängd farligt avfall. Miljöstatione är endast till för privatpersoner.
Information om miljöstationen Matilda och vad du kan lämna där.
Förpackningar omfattas av producentansvar. Det innebär att den som tillverkat eller importerat en produkt är ansvarig för att materialet samlas in för återvinning. Insamlingen sker genom att producenterna gått samman i materialbolag. Materialbolagen i sin tur anlitar entreprenörer för tömning av behållarna och skötsel av återvinningsstationerna.
Kommunen har endast ett ansvar att informera hushållen om sorteringen och var man kan lämna avfallet.
Enligt gällande lagstiftning är hushåll och andra förbrukare skyldiga att sortera ut förpackningarna från hushållsavfallet och lämna det i de insamlingssystem som producenterna tillhandahåller.
Du kan läsa om hur du sorterar dina förpackningar och tidningar nedan eller på Förpackningsinsamlingens webbplats.
Syftet med insamlingen är att begränsa förpackningarnas vikt och volym och att förpackningsavfall ska tas omhand på ett miljömässigt godtagbart sätt. Genom bestämmelserna ska förpackningarna utformas, framställas och saluföras så att de kan återanvändas, materialåtervinnas eller återvinnas på annat sätt.
Alla förpackningar ska vara tömda. Förpackningar med olika material ska separeras. Om det inte går att skilja de olika materialen åt, sortera förpackningarna efter det viktmässigt dominerande materialet.
Exempel: konservburkar, pystomma sprayburkar, tuber, kapsyler och lock, penseltorra färgburkar och aluminiumfolie och aluminiumformar.
Gör så här: Böj in vassa lock på konservburken. Låt hatten på kaviartuben sitta kvar.
Obs! Burkar med färg- och limrester lämnas som farligt avfall till miljöstationen vid Korshults återvinningscentral. Metallavfall som VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar ska lämnas som grovsopor, sorterat som metallskrot vid Korshults återvinningscentral, där även elektriskt och elektronisk avfall tas emot. Dryckesburkar lämnas mot pant i butik.
Exempel: sockerpåsar, pastapaket, presentpapper, mjölk- och juicepaket, skokartonger, toarullar och wellpapplådor.
Gör så här: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större.
Obs! Tidningar, reklamblad och liknande läggs i behållaren för tidningar.
Exempel: flaskor och burkar av färgat eller ofärgat glas.
Gör så här: Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem till återvinning efter materialslag. Det finns skilda behållare för färgat respektive ofärgat glas.
Obs! 33 och 50 cl returflaskor lämnas mot pant i butiker. Porslin och keramik samt glasprodukter som inte är förpackningar lämnas som hushållsavfall eller grovavfall. Glödlampor och lysrör får inte läggas i behållare för glasförpackningar utan ingår i producentansvaret för el-avfall och lämnas på Korshults återvinningscentral eller i Matilda på återvinningsstationen.
Exempel på hårda plastförpackningar: flaskor, burkar, dunkar och små hinkar.
Exempel på mjuka plastförpackningar: bärkassar, plastpåsar, refillpaket, plastfolie, tuber och frigolittråg (t ex för kött).
Gör så här: Både hårda och mjuka plastförpackningar läggs i samma behållare. Ta av korkar och lock och sortera dessa efter materialslag. Lägg alla hårda plastförpackningar lösa i behållaren, inte i hopknutna påsar.
Obs! Stora förpackningar som inte går ner i behållaren på återvinningsstationen lämnas på Korshults återvinningscentral eller kontakta tömningsentreprenören. Plastartiklar (till exempel möbler och leksaker), som inte är förpackningar lämnas som vanligt restavfall eller som energiåtervinning på Korshult återvinningscentral. Plastflaskor med pant lämnas i butiker.
Exempel: tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, skriv- och kopieringspapper.
Gör så här: Ta bort plastpåsar och påklistrade reklamlappar innan trycksaker läggs i behållaren.
Obs! Kuvert läggs i hushållsavfallet.
På Förpackningsinsamlingens (FTI) webbplats kan du läsa mer om sortering och återvinning av förpackningar. Överskådlig information om hur du ska hantera ditt avfall finns på www.sopor.nu.
Du kan ringa Förpackningsinsamlingens kundtjänst för att få svar på dina frågor om sortering av förpackningar. Hit kan du också vända dig om något behöver åtgärdas på en återvinningsstation, till exempel städning eller tömning. Kontaktuppgifter hittar du under "Kontakt".
Senast uppdaterad