- Kontakt
- Kommunfakta
- Kommunens organisation
- Politik och demokrati
- Diarium, arkiv och sekretess
- Överklaga beslut, rättssäkerhet
- Press- och informationsmaterial
- Hållbara transporter
- Konsumentvägledning
- Borglig vigsel
- Kris och beredskap
- Dataskyddsförordningen (GDPR)
- Service och kvalitetsarbete
- Val till EU-parlamentet 2024
- Notarius publicus
- Om kommunens självserviceportal
- Vision, mål och verksamhetsstyrning
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Datum | Öppettider |
---|---|
23 december | 8-12 |
24 december (Julafton) | Stängt |
25 december (Juldagen) | Stängt |
26 december (Annandag jul) | Stängt |
27 december | 8-12 |
30 december | 8-12 |
31 december (Nyårsafton) | Stängt |
1 januari (Nyårsdagen) | Stängt |
2 januari | 8-12 |
3 januari | 8-12 |
6 januari (trettondedag jul) | Stängt |
7 januari | Ordinarie öppettider |
Kommundirektör
Linda Ljungqvist
0120-830 00 (växel)
linda.ljungqvist@atvidaberg.se
Hur fungerar en kommun?
Kommunen styrs av politiker som medborgarna valt ut vid allmänna val vart fjärde år. Politikerna beslutar om vilka uppdrag kommunens anställda ska utföra.
I Sverige finns tre demokratiskt valda nivåer. På riksnivå är det riksdag och regering, på regional nivå är det regioner och på den lokala nivån är det kommunen. Riksdag och regering beslutar om lagar och förordningar som styr vad regioner och kommuner ska göra. Kommunen styrs av politiker som medborgarna valt ut vid allmänna val vart fjärde år.
Kommunfullmäktige kan liknas vid rollen som riksdagen har som det beslutande organet och kommunstyrelsen vid regeringen som bereder ärenden som beslutas av kommunfullmäktige. Det är politikerna som beslutar om vilka uppdrag kommunens anställda ska utföra.
Innehåll på denna sida
Det kommunala självstyret
Det kommunala självstyret är en princip som är inskriven i regeringsformen, en av grundlagarna. Kommunerna måste följa de ramar som riksdag och regering bestämt, men utöver det ger det kommunala självstyret kommunen rätt att fatta självständiga beslut och ta ut skatt av invånarna för att kunna sköta sina uppgift.
Lagar och frivilliga åtaganden
Enligt lag finns det uppgifter och samhällsfunktioner som Sveriges kommuner är skyldiga att erbjuda sina medborgare, utöver det finns frivilliga uppgifter som kommunerna kan välja att åta sig. Exempel på obligatoriska uppgifter för Sveriges kommuner är barnomsorg, grundskola, gymnasieskola, vård och omsorg om gamla, funktionshindrade och mycket mer.
Kommunen har också ansvar för gator, vägar, vatten och avlopp, sophämtning och mycket annan teknisk försörjning. Andra frivilliga åtaganden som kommunen valt att ta ansvar för rör områden som kultur- och fritid samt näringslivet.
Kommunallagen
Kommunallagen styr kommunernas och regionernas verksamhet. Kommunerna styrs också av andra lagar som socialtjänstlagen, skollagen och plan- och bygglagen med mera.
Kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och består av 35 ledamöter och 25 ersättare, det är hit medborgarna väljer ledamöter vid de allmänna valen. Kommunfullmäktige fattar de övergripande besluten och utser ledamöter till kommunstyrelse och nämnder, som ska sköta det löpande arbetet.
Kommunfullmäktige fattar beslut i principiella frågor och ärenden av större vikt, som exempelvis mål och riktlinjer för de olika verksamheterna och kommunens budget.
Kommunstyrelsen
Kommunstyrelsen ansvarar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs och tar fram styrdokument för alla kommunens verksamheter för hur detta ska uppnås. Kommunstyrelsen har ansvar för alla kommunens verksamheter, förutom de som kommunfullmäktige beslutat att lägga på en annan nämnd, bolag eller stiftelse.
Det är kommunstyrelsens ordförande som företräder den politiska ledningen och har det övergripande ansvaret för kommunen.
Utskott
Ett utskott är en grupp förtroendevalda inom kommunstyrelsen som har hand om en viss fråga. Utskotten förbereder och arbetar med ärenden (beredning) inom respektive verksamhetsområde. När det är klart lämnar utskottet förslag till kommunstyrelsen. Respektive utskott ansvarar även för verksamhetsuppföljning inom respektive ansvarsområde.
I Åtvidabergs kommun finns fem utskott som lyder under kommunstyrelsen.
Utbildningsutskottet
Utbildningsutskottet bereder ärenden inom utbildningsverksamhet avseende samtliga skolformer, pedagogisk omsorg samt vuxenutbildning.
Vård- och omsorgsutskottet
Vård- och omsorgsutskottet bereder ärenden inom socialtjänstens område såsom omsorgsverksamhet av äldre och funktionshindrade, stöd och behandling inom socialtjänsten och kommunens flyktingmottagande samt integrations- och arbetsmarknadsfrågor. Dock inte individärenden som faller inom sociala myndighetsnämndens ansvarsområde.
Samhällsbyggnadsutskottet
Samhällsbyggnadsutskottet bereder ärenden inom områdena samhällsbyggnad såsom detaljplaner, mark- och exploateringsfrågor, övergripande infrastrukturfrågor, landsbygdsfrågor samt kultur- och fritid.
Tekniska utskottet
Tekniska utskottet bereder ärenden inom fastighet, gata/park, städ, måltidsverksamhet, trafikfrågor och fordonshantering.
Planerings- och ekonomiutskottet
Planerings- och ekonomiutskottet bereder ärenden kopplat till kommunstyrelsens arbetsgivaransvar, såsom personalfrågor och arbetsmiljöfrågor, årsredovisning- och budget samt andra ärenden som har en betydande ekonomisk påverkan, tilläggsäskanden och beslut om investeringar.
Utskottet bereder även frågor gällande arvodesregler och pensionsavtal för förtroendevalda samt beslut om tillämpning gällande dessa. Utskottet bereder även ärenden som omfattar flera utskotts verksamhetsområden samt samtliga övriga ärenden inom kommunstyrelsens ansvarsområde som inte faller under ett annat utskotts ansvar.
Nämnder
Nämnderna består av förtroendevalda som utses av kommunfullmäktige. Nämndernas viktigaste uppgift är att förverkliga de övergripande målen, som kommunfullmäktige fastställt inom det egna ansvarsområdet. Det är varje nämnds ansvar att säkerställa att all verksamhet bedrivs i enlighet med angivna mål och riktlinjer.
Utöver kommunstyrelsen och dess utskott finns det i Åtvidabergs kommun fyra nämnder.
Bygg- och miljönämnden
Bygg- och miljönämnden ansvarar för myndighetsutövning avseende bygg- och miljöfrågor.
Sociala myndighetsnämnden
Sociala myndighetsnämnden behandlar kommunens uppgifter avseende myndighetsutövning mot enskild inom socialtjänstens område.
Valnämnden
Valnämnden är lokal valmyndighet i Åtvidabergs kommun.
Krisledningsnämnden
Krisledningsnämnden kommunens ledningsfunktion vid extraordinär händelse.
Förvaltningsorganisationen
Kommunens förvaltningsorganisation leds av kommundirektören som är den enda tjänsteperson som tillsätts av kommunens förtroendevalda. Det är förvaltningsorganisationen som genomför det som den politiska organisationen beslutat om.
På förvaltningarna jobbar kommunanställda som handlägger ärenden, verkställer nämndens beslut och driver den dagliga verksamheten. Arbetsuppgifterna kan exempelvis vara att undervisa elever, ge bygglov, bevilja ekonomiskt bistånd eller ta hand om äldre.
Åtvidabergs kommuns förvaltningsorganisation är fördelad på fem förvaltningar.
Utbildningsförvaltningen
Utbildningsförvaltningen organiserar och arbetar med utbildning för barn, unga och vuxna.
Kommunledningsförvaltningen
Kommunledningsförvaltningen arbetar med frågor som främst rör kommunens ekonomi, IT, administration/kansli, kommunikation, säkerhet/krisberedskap, näringslivs- och besöksnäringsutveckling, service, arbetsmarknad, personalfrågor, skolskjutsar, kollektivtrafik och färdtjänst.
Samhällsbyggnadsförvaltningen
Samhällsbyggnadsförvaltningens arbetsområden är bland annat infrastruktur, översikts- och detaljplanering, bygglovs- och bygganmälanhandläggning, kartor, kultur- och fritid, geografiska informationssystem (GIS) och mätning, beräkning och kartering (MBK).
Tekniska förvaltningen
Tekniska förvaltningen har i huvudsak i uppdrag att förvalta kommunens anläggningstillgångar samt löpande serviceverksamhet. Tekniska förvaltningens ansvarsområden är bland annat lokalvård, fastighet, gata/park, serviceenheten, kost och administration.
Vård- och omsorgsförvaltningen
Vård- och omsorgsförvaltningen arbetar med äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg.
Samarbeten med andra kommuner och kommunalförbund
Vissa kommunala uppgifter har Åtvidabergs kommun valt att lösa tillsammans med närliggande kommuner och detta arbete är organiserat genom tre kommunalförbund:
- ITSAM - IT-verksamhet
- RTÖG - Räddningstjänsten Östra Götaland
- Sydarkivera - arkivmyndighet
Kommunala bolag
En del av Åtvidabergs kommuns verksamhet bedrivs även i bolagsform genom Åtvidabergs Vatten AB och Åtvidabergs Renhållning AB, som ägs av kommunen.
Medborgardialog och folkinitiativ
Genom medborgardialog kan förtroendevalda tillsammans med medborgare diskutera inriktningar och prioriteringar för kommunen. Det sker på många olika sätt men syftar till att lyssna in varandras åsikter och förbereda hållbara politiska beslut. Förutom olika former av medborgardialoger finns så kallade folkinitiativ.
Folkinitiativet innebär att en rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.
Kontroll, tillsyn och revision
Kommunerna har ansvar för den interna kontrollen. Det finns tillsynsmyndigheter på vissa statliga myndigheter som granskar och stödjer kommunernas arbete. Kommunerna ansvarar dock själva för tillsyn av till exempel brandsäkerhet och avfallshantering. Alla kommuner har en egen revision. Revisorerna granskar kommunernas verksamhet varje år utifrån såväl effektivitet och ekonomi.
Relaterad information
Senast uppdaterad