Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Under sommaren
Från vecka 25 till 33 hittar du kontaktcenter på turistinformationen vid ÅSSA-gården i Kulturcentrum.
Besöksadress
Bryggaregatan 2
597 30 Åtvidaberg
Kommundirektör
Linda Ljungqvist
0120-830 00 (växel)
linda.ljungqvist@atvidaberg.se
Kommunen styrs av politiker som medborgarna valt ut vid allmänna val vart fjärde år. Politikerna beslutar om vilka uppdrag kommunens anställda ska utföra.
I Sverige finns tre demokratiskt valda nivåer. På riksnivå är det riksdag och regering, på regional nivå är det regioner och på den lokala nivån är det kommunen. Riksdag och regering beslutar om lagar och förordningar som styr vad regioner och kommuner ska göra.
Svenska kommuner ansvarar för barnomsorg, grundskola, gymnasieskola, vård och omsorg om gamla, funktionshindrade och mycket mer. Kommunen har också ansvar för gator, vägar, vatten och avlopp och mycket annan teknisk försörjning. Det är kommunen som ser till att alla får vatten i kranen, att soporna hämtas eller att våra barn och ungdomar får utbildning i fungerande skolor. Äldre och personer med funktionshinder är också viktiga målgrupper i den kommunala verksamheten.
På alla de områden som nämnts ovan finns lagar som styr kommunen och talar om vad vi ska göra. Inom framför allt kultur- och fritidsområdet samt näringslivsområdet är det inte lagar som styr, men kommunerna har av hävd ett stort ansvar för dessa frågor och har därför tagit in dem i sina åtaganden trots att kommuner inte är lagligen skyldiga till detta.
Kommunallagen styr kommunernas och regionernas verksamhet. Kommunerna styrs också av andra lagar som socialtjänstlagen, skollagen och plan- och bygglagen med mera.
Det kommunala självstyret är en princip som är inskriven i regeringsformen, en av grundlagarna. Kommunerna måste följa de ramar som riksdag och regering bestämt, men utöver det ger det kommunala självstyret kommunen rätt att fatta självständiga beslut och ta ut skatt av invånarna för att kunna sköta sina uppgift.
Den politiska ledningen i Åtvidabergs kommun består av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige fattar de övergripande besluten och utser kommunstyrelse och nämnder, som ska sköta det löpande arbetet. Kommunstyrelsen ansvarar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs.
Kommunfullmäktige beslutar vilka nämnder som ska finnas och väljer ledamöter. Varje nämnd ansvarar för ett visst område. Åtvidabergs kommun har fyra nämnder; bygg- och miljönämnd, social myndighetsnämnd, valnämnd, samt krisledningsnämnd. Nämnderna består av förtroendevalda som utses av kommunfullmäktige. Varje nämnd har sitt ansvarsområde. Nämndernas viktigaste uppgift är att förverkliga de övergripande målen, som kommunfullmäktige fastställt inom det egna ansvarsområdet.
Under kommunstyrelsen finns fem utskott; barn- och utbildningsutskott, vård- och omsorgsutskott, samhällsbyggnadsutskott, planerings- och ekonomiutskott samt ett tekniskt utskott.
Utskotten består av förtroendevalda som utses av kommunstyrelsen. Utskotten har ansvar för uppföljning inom respektive verksamhetsområde och bereder ärenden inför kommunstyrelsen/kommunfullmäktige.
I Åtvidabergs kommun finns fyra förvaltningar; kommunledningsförvaltningen, vård- och omsorgsförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen samt samhällsbyggnadsförvaltningen. Kommunstyrelsen ansvarar för samtliga förvaltningar.
Det är medarbetarna på kommunens förvaltningar som utför arbetet som politikerna fattat beslut om. På förvaltningarna jobbar kommunanställda som handlägger ärenden, verkställer nämndens beslut och driver den dagliga verksamheten. Arbetsuppgifterna kan exempelvis vara att undervisa elever, ge bygglov, bevilja ekonomiskt bistånd eller att ta hand om äldre.
Genom medborgardialog kan förtroendevalda tillsammans med medborgare diskutera inriktningar och prioriteringar för kommunen. Det sker på många olika sätt men syftar till att lyssna in varandras åsikter och förbereda hållbara politiska beslut. Förutom olika former av medborgardialoger finns så kallade folkinitiativ.
Folkinitiativet innebär att en rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.
Kommunerna har ansvar för den interna kontrollen. Det finns tillsynsmyndigheter på vissa statliga myndigheter som granskar och stödjer kommunernas arbete. Kommunerna ansvarar dock själva för tillsyn av till exempel brandsäkerhet och avfallshantering. Alla kommuner har en egen revision. Revisorerna granskar kommunernas verksamhet varje år utifrån såväl effektivitet och ekonomi.
Senast uppdaterad