Akut felanmälan vatten, gata och fastigheter
Under kontorstid
0120-830 00 (kommunens växel)
Utanför kontorstid ringer du via SOS-alarm
011-14 96 40
Fälla träd
Våra träd är en del av tätorternas karaktär och fyller många viktiga funktioner. I Åtvidaberg finns till exempel särskilt stora värden för den biologiska mångfalden kopplat till riksintresset Eklandskapet. Samtidigt får kommunen många önskemål om att träd ska tas bort eller beskäras.
Träden är värdefulla
Träden är viktiga för vår livsmiljö på många sätt då de jämnar ut temperaturen, ger skugga, renar luften och dagvatten samt bidrar till naturupplevelser i vardagen. Våra träd och grönområden fungerar som tätortens ” gröna lungor” och livsmiljöer för olika växter och djur.
Vissa träd är skyddade i detaljplaner eller genom skydd enligt miljöbalken. Särskilda regler gäller för träd som är naturminne eller ingår i Natura 2000. Alla alléträd omfattas av generellt biotopskydd. För åtgärder på grova träd som inte omfattas av något annat särskilt skydd kan det krävas samråd med länsstyrelsen oavsett om de står på kommunal mark eller på privat tomtmark.
Den tätortsnära naturmarken ska vårdas vilket innebär att olikåldriga bestånd, såväl halvöppna som slutna, ska finnas och få utvecklas. Ungskott (sly) tas inte bort slentrianmässigt och fullvuxna träd ska inte alltid stå kvar. Helheten beaktas.
Rutiner vid önskemål
Kommunen får ofta önskemål om åtgärder som borttagning eller beskärning av träd eller buskar. Bedömning och åtgärder samordnas normalt vilket innebär att handläggningstiden kan bli lång. Varje enskilt fall bedöms utifrån trädets biologiska värde, ålder och art. Vi tar även hänsyn till parametrar som trädets värde för den omgivande miljön med tanke på områdets karaktär. Generellt är kommunen restriktiv med fällning av träd och goda skäl måste finnas för en sådan åtgärd. För att en åtgärd ska ske behöver det vara tydligt varför trädet behöver fällas eller beskäras och hur det orsakar besvärligheter.
Endast träd som utgör en uppenbar fara för liv och egendom tas ned omgående.
Träd på kommunens mark fälls eller beskärs normalt av följande anledningar
- Risk för människor och egendom
- Träd eller sly som växer ut över gångvägar/cykelbanor/fastighetsgränser
- Vid gallring för att gynna andra träd
Träd på kommunens mark fälls eller beskärs normalt inte av följande anledningar
- Träden skuggar fastighet, skymmer solen eller utsikt
- Missnöje med nedfallande kottar, löv, barr, bär, kvistar, frukt, honungsdagg eller fågelspillning
- Träden stör parabolantenner
- Träd som bedöms värdefulla, som karaktärs- eller parkträd eller som är viktiga för naturupplevelsen
- Träd som är viktiga för den biologiska mångfalden
Man får naturligtvis alltid komma in med önskemål. Det kan höra ihop med kommunens egna åtgärder. Önskemålet kan komma att tillgodoses av andra skäl vid planering och övervägande om kommunen känner till synpunkterna. Man ska dock inte ta för givet att önskad åtgärd utförs.
Otillåten trädfällning
Träd på kommunal mark får aldrig fällas eller beskäras utan kommunens tillstånd. Det gäller även röjning av buskar. Principen är att allt arbete på kommunens mark utförs av kommunen eller de entreprenörer som kommunen anlitar.
Akutfall
I akuta fall, om ett träd fallit och/eller utgör en direkt säkerhetsrisk, kontakta kommunens växel.
Senast uppdaterad