Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Miljökontoret
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Kompostering är naturens eget sätt att återvinna avfall. I den egna komposten kan du hjälpa naturen på traven genom att skapa så bra förhållanden som möjligt för nedbrytningen.
Du behöver inte göra någon anmälan för att kompostera trädgårdsavfall på den egna fastigheten. Komposterat trädgårdsavfall ger en näringsrik gödning och jordförbättrare till trädgården, men kom ihåg att inte kompostera några invasiva arter då risken för spridning av dessa är stor. Avfallet från invasiva växter ska förpackas i dubbla plastpåsar, förslutas väl och läggas i container för energiåtervinning på Korshults återvinningscentral. Det går även bra att lämna på samma sätt när du bokar hämtning av grovavfall vid tunnan. Märker du dessutom påsen med vad det innehåller för invasiv växt så underlättar det hanteringen.
Om du vill kompostera matavfall, måste du först lämna en skriftlig anmälan till miljökontoret.
Den som anmält kompostering är skyldig att ta hand om kompostjorden samt att se till att behållaren placeras, underhålls och sköts så att olägenhet inte uppstår. Vid kompostering av organiskt hushållsavfall (köksavfall) måste kompostbehållaren vara skadedjurssäker och helst värmeisolerad. Med skadedjurssäker menas att fåglar eller gnagare inte ska kunna komma åt avfallet eller lockas dit. Behållaren ska vara försedd med lock. Botten ska vara tät eller ha ett nät som håller gnagare borta. Behållaren ska även vara så robust att den klarar av att avfallet blandas om.
För att förmultningen ska fungera är det viktigt att ha rätt balans mellan kolrikt material, som kvistar och bark, och kväverikt material, som animaliskt avfall och gräsklipp. För mycket kväverikt material kan göra komposten blöt och dra till sig flugor medan en för torr kompost kan dra till sig myror. Om temperaturen ökar i komposten är det ett tecken på att förmultningen fungerar.
Innan du kan börja kompostera latrin, måste du skicka in en anmälan till miljökontoret.
Genom att kompostera latrin kan näringsämnena återföras till kretsloppet. Eftersom latrin innehåller både virus och bakterier är det viktigt att du komposterar på rätt sätt. Via länkarna nedan hittar du tips och råd om latrinkompostering.
Information om kompostering av latrin Pdf, 229 kB.
Information om hur du bygger en kompost för latrin och latrinpåse Pdf, 188 kB.
Senast uppdaterad