Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Miljökontoret
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
För att skydda miljön och människors hälsa ska alla enskilda avlopp vara godkända och uppfylla dagens lagkrav. Därför arbetar miljökontoret med att göra tillsyn på alla befintliga avlopp. Tillsynen pågår årligen mellan maj och oktober.
I Åtvidabergs kommun finns det cirka 2 300 enskilda avlopp. Miljökontoret började år 2010 att göra tillsyn på avlopp och den första tillsynsperioden beräknas vara klar 2021. Alla avlopp som är 10 år eller äldre besöks för tillsyn. Nedan kan du läsa mer om hur tillsynen går till. Tillsynen kommer även att utföras på de fastigheter som har torrtoalett/mulltoalett/förbränningstoalett. Miljökontoret kommer i samband med tillsynen av enskilda avlopp även titta på gödselförvaring på de fastigheter där djurhållning sker.
Om du är osäker på om ditt avlopp uppfyller dagens krav på rening kan du själv testa ditt avlopp. På Avloppsguidens webbplats finns ett bildspel och en checklista du kan få hjälp av.
När det är dags för ditt avlopp att få tillsyn kommer du att få ett brev med information och en enkät. Enkäten ligger till grund för att få så kompletta och korrekta uppgifter som möjligt.
Vid besöket tittar miljökontoret på vilken typ av anläggning som finns och om den uppfyller dagens krav på rening. Utgångspunkten för kraven kommer från Naturvårdsverkets allmänna råd. Råden är tydliga med vilka krav som bör ställas på reningsprocessen.
För att kunna göra ett bra tillsynsbesök ska avloppsanordningen vara lättåtkomlig genom att hindrande vegetation tas bort och tyngre stenar eller dekorationer på brunnslocket avlägsnas samt att fastrostade muttrar lösgörs. Vid tillsynsbesöket kontrolleras i förekommande fall slamavskiljarens utformning, funktion och T-rör samt eventuell efterföljande reningsanordning (brunnar, luftningsrör samt utsläppspunkt).
En tid efter tillsynsbesöket kommer ni att få en tillsynsrapport där det framgår vad miljökontoret har noterat om avloppsanordningen/latrinhanteringen och hur funktion/förvaring bedöms.
I de fall reningen av avloppsvattnet bedöms otillräcklig kommer krav att ställas på fastighetsägaren att åtgärda detta inom en viss tid. Är avloppsanordningen i så pass dåligt skick att en ny anordning krävs för att uppfylla reningskraven kommer beslut om utsläppsförbud att tas som träder i kraft inom två år.
Observera att ni inte får göra ändringar eller anlägga nytt avlopp utan att söka tillstånd eller göra anmälan. Innan åtgärd ska miljökontoret kontaktas.
Miljökontoret tar ut en avgift för tillsynen. Avgiften tas ut i enlighet med antagen taxa och riktlinjer.
Senast uppdaterad