Individ- och familjeomsorgen (IFO)
Orosanmälningar, rådgivning (inte ekonomiska ärenden).
socialkontoret.ifo@atvidaberg.se
Telefontid
Måndag 8.30–10.00
Tisdag 13.00–14.30
Onsdag 8.30-10.00
Torsdag 13.00-14.30
Fredag 8.30-10.00 (övrig tid telefonsvarare).
Adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget. Barnet får samma rättigheter som om det vore ditt biologiska barn. För att få adoptera måste du ha fyllt 25 år. Alla adoptioner har alltid barnets bästa som utgångspunkt.
De flesta barn som adopteras i Sverige kommer från andra länder. Vissa länder tillåter att man är ensamstående. Är ni ett par som vill adoptera måste ni vara gifta eller registrerade partners.
För att få adoptera ett utländskt barn måste kommunens socialnämnd besluta om ett medgivande för familjen. Ett medgivande föregås av en utredning om familjens hemförhållanden. Adoptionen sker genom auktoriserade organisationer i adoptionsfrågor. Kontakta Individ- och familjeomsorgen (IFO) för mer information.
Den som vill adoptera ett barn måste dels gå en föräldrautbildning, dels få ett medgivande från socialnämnden. Det är familjerätten som genomför utredningen och socialnämnden som beslutar om du ska få ett medgivande eller ej. Som regel bör du inte vara över 42 år vid ansökningstillfället. Ansökan skickas till familjerätten som gör en utredning. Endast auktoriserade organisationer får förmedla barn om det inte finns alldeles speciella omständigheter.
Har du frågor kring adoption kan du kontakta familjerätten på socialkontoret. Vill du veta mer kan du även gå in på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds (MFoF) webbplats.
Det händer, men är ovanligt, att svenska barn lämnas för adoption.
Om du vill adoptera en närståendes barn, till exempel din makes eller makas barn – så kallad styvbarnsadoption - ska du vända dig till tingsrätten med en ansökan. Tingsrätten begär sedan ett yttrande från familjerätten där en utredning görs innan tingsrätten fattar beslut.
Vårdnadshavare och barn som fyllt 12 år ska alltid lämna samtycke till adoptionen. En biologisk förälder som barnet inte bor tillsammans med ska alltid få uttrycka sin åsikt om adoptionen.
Senast uppdaterad