Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Naturen är alltid nära i Åtvidabergs kommun. Kommunen är känd för sina många vackra ekmiljöer. De gamla ekarna i eklandskapet är speciellt intressanta. De rymmer en stor mångfald arter av växter och djur med alltifrån insekter, lavar och svampar till fladdermöss och kattugglor.
Kommunen bjuder också på djupa, mer eller mindre orörda gammelskogar med tall och gran som också har mycket höga biologiska värden. Här finns även ett glittrande landskap med över 200 sjöar och många vattendrag av olika typer med ett rikt växt- och djurliv. De flesta av sjöarna är långsträckta nere i de sprickdalar som ger landskapet dess karaktär.
Kommunen genomkorsas av Östgötaleden och det finns naturreservat där man kan följa upptrampade stigar eller ta en avstickare över stock och sten och bara låta naturen fylla själens batterier.
Ett stort antal värdefulla naturområden är beskrivna i kommunens naturvårdsprogram som du kan ta del av här på webbplatsen. Det finns också information om skyddad natur, exempelvis naturreservat.
Naturreservat i Åtvidabergs kommun, visitatvidaberg.se
Utflyktsguiden ger en översiktlig introduktion till naturen i kommunen och beskriver därefter 25 besöksvärda utflyktsmål. Den tryckta upplagan är slut men här på webbplatsen är det fritt att kopiera guiden, eller delar av den, för eget privat bruk. För text- och bildmaterial gäller dock i övrigt lagen om upphovsmannarätt.
Det finns flera olika skyddsformer för livsmiljöer och arter. I kommunen förekommer generellt strandskydd, naturreservat, naturminnen och biotopskyddsområden. Hit kan även räknas Natura 2000, EU´s nätverk med värdefulla naturområden och arter.
Enligt miljöbalken får ett mark- eller vattenområde förklaras som naturreservat i syfte att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller tillgodose behov av områden för friluftslivet. För varje reservat finns regler som säger vad man får eller inte får göra. För varje naturreservat finns en skötselplan. Skötseln är anpassad till de naturvärden som finns i reservatet. De flesta naturreservaten är tillgängliga för friluftsliv. I Åtvidabergs kommun finns i nuläget endast statliga naturreservat som förvaltas av länsstyrelsen. Aktuell information om reservaten och friluftsanordningar finns på Länsstyrelsen Östergötlands webbplats. I nuläget finns cirka 20 naturreservat i kommunen.
Naturminnen kan vara dels enskilda naturföremål som flyttblock, jättegrytor eller gamla och storvuxna träd, dels mycket små områden med intressanta naturföreteelser. Liksom för naturreservat finns för alla naturminnen individuella föreskrifter.
I Åtvidabergs kommun finns fem naturminnen med beslut redan från första halvan av 1900-talet. Samtliga är gamla grova ekar.
Generellt biotopskydd gäller enligt miljöbalken för alléer, källor med omgivande våtmark i jordbruksmark, odlingsrösen i jordbruksmark, pilevallar, småvatten och våtmarker i jordbruksmark, stenmurar i jordbruksmark samt åkerholmar.
Utöver det generella biotopskyddet får länsstyrelsen, kommunen eller Skogsstyrelsen i det enskilda fallet besluta vad som ska utgöra ett biotopskyddsområde. Biotopskyddsområden är normalt inte större än tjugo hektar.
I Åtvidabergs kommun har Skogsstyrelsen beslutat om ett femtiotal biotopskyddsområden på skogsmark. Inom biotopskyddsområden gäller förbud mot att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd som kan skada naturmiljön i området.
Som komplement till att besluta om biotopskyddsområden har Skogsstyrelsen även möjlighet att teckna långvariga naturvårdsavtal med markägaren. Dessa avtal gäller normalt under femtio år. Det finns ett trettiotal sådana avtal för områden inom kommunens gränser.
Syftet med Natura 2000-områden är att värna om fåglar, naturtyper och livsmiljöer (habitat) samt vissa andra arter som EU-länderna har kommit överens om är av gemensamt intresse.
I Åtvidabergs kommun finns det arton områden som ingår i Natura 2000. För varje Natura 2000-objekt finns det en bevarandeplan. Bevarandeplanerna finns tillgängliga på Länsstyrelsen Östergötlands webbplats.
Tillstånd krävs för att bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område. Tillståndsplikten gäller även för åtgärder som görs utanför området men som kan påverka det som man vill värna. Tillstånd får endast lämnas under särskilda förutsättningar.
Senast uppdaterad