Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Folkhälsostrateg
Moa Eskilsson
0120-830 09
moa.eskilsson@atvidaberg.se
Folkhälsoarbete handlar om att arbeta hälsofrämjande och förebyggande för en god och mer jämlik hälsa i hela befolkningen. Arbetet grundar sig på kunskap om befolkningens hälsa och sambandet mellan samhällets utformning och individers eller gruppers hälsa. Det övergripande nationella målet för folkhälsoarbetet i Sverige är "att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation”.
En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov. Det brukar sägas att en hållbar utveckling består av tre dimensioner; ekologisk hållbarhet, social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.
Social hållbarhet handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls. Centralt för en hållbar samhällsutveckling och för människors välbefinnande är utvecklingen av hälsan i befolkningen. Folkhälsa är ett samlingsbegrepp för hela befolkningens hälsotillstånd. Den tar hänsyn till såväl nivån som fördelningen av hälsa. En god folkhälsa innebär därför att hälsan är så god som möjligt och samtidigt så jämlikt fördelad som möjligt bland olika grupper i samhället.
Åtvidabergs kommun ansvarar för flera av de välfärdstjänster som ur ett livscykelperspektiv har mycket stor påverkan på befolkningens hälsa. Det handlar till exempel om hur social omsorg och skola fungerar, om hur bostads- och samhällsplaneringen bedrivs eller i vilken utsträckning det finns kultur- och fritidsaktiviteter som på olika sätt främjar hälsan. Att arbeta för en bättre folkhälsa handlar om att arbeta strukturellt med livsvillkor och levnadsförhållande, och samtidigt kompensera för dessa förhållanden genom hälsofrämjande och förebyggande åtgärder. I Åtvidabergs kommun jobbar vi för en god folkhälsa eftersom vi tror att det är bra för både individen och samhället. Att prioritera folkhälsoarbetet i Åtvidabergs kommun är en del av ett framgångsrikt arbete mot en hållbar utveckling.
Ungdomsenkäten Om mig är ett samarbete mellan länets kommuner, Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland. Enkäten utgår ifrån ungdomars perspektiv på hälsa, välmående och livsstil och består av fem frågeområden: Familj och vänner, Hälsa och livsstil, Tobak och alkohol, Skola och fritid samt Livet och framtiden. Ambitionen med enkäten är att involvera ungdomar från enkätutformning och datainsamling till analys och ingripande.
Enkätundersökningen skickas ut till och besvaras av ungdomar i årskurs 8 på högstadiet och i årskurs 2 på gymnasiet. Undersökningen har genomförts varje år sedan 2014 med god svarsfrekvens.
Den svenska regeringen har en strategi för arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS) som gäller mellan åren 2022 till 2025. Målet med arbetet är ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk. Strategin omfattar även spel, nikotinprodukter och narkotikaklassade läkemedel.
Länsstyrelsen i Östergötland har tillsammans med Polismyndigheten, Region Östergötland och länets kommuner tagit fram en regional strategi för ANDTS-arbetet i Östergötlands län som gäller 2022-2026. Den regionala strategin omfattar åtgärder och insatser på flera nivåer och områden. I strategin framgår även vad som behöver göras regionalt under perioden för att ta sikte på det övergripande målet om ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk.
En av de viktigaste insatserna för att skjuta upp alkoholdebuten och förhindra minderårigas drickande är att minska langningen. Det vanligaste sättet för unga att få tag på alkohol är genom äldre syskon och kamrater, men även genom föräldrar. Dessutom visar forskning att föräldrar som gränssättare och vuxna förebilder har möjlighet att påverka sitt barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster.
Tonårsparlören som ges ut av IQ är en handbok om ungdomar och alkohol med föräldrar som huvudmålgrupp. Fokus ligger på alkohol, men boken innehåller också andra tips på hur man kan tänka, argumentera och vara som tonårsförälder. Syftet är att få föräldrar att inse hur betydelsefulla de är och att stötta dem så att de kan hjälpa sin tonåring att fatta egna, kloka beslut. Veckan före valborg postas boken till vårdnadshavare med barn som fyller 14 år under året.
En bra relation mellan föräldrar och barn är en stark skyddsfaktor för bra hälsa. Föräldrawebben är ett initiativ av Åtvidabergs kommun där du som förälder eller annan viktig vuxen kan hitta stöd i relationen till ditt barn. På Föräldrawebben hoppas vi kunna vägleda dig som förälder till både yngre barn och tonåringar i frågor som är kopplade till din föräldraroll och vardagen som förälder. Du hittar även kontaktuppgifter till verksamheter om du känner att du behöver prata med någon om det som känns svårt.
Senast uppdaterad