Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Det finns flertalet växter och djur som räknas till invasiva arter. Genom att förpacka ditt trädgårdsavfall rätt och veta var du ska göra av avfallet så hjälper du till att förebygga och förhindra invasiva arter från att sprida sig i trädgårdar och natur.
Invasiva främmande arter är växter, djur, svampar och mikroorganismer som avsiktligt eller oavsiktligt flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen. Det kan vara växter som tränger ut andra växter eller är giftiga, djur som äter upp eller konkurrerar ut andra djurarter eller djur som sprider sjukdomar. I Sverige finns mer än 2000 främmande arter, cirka 20 procent av dem är invasiva eller potentiellt invasiva. (källa: Naturvårdsverket)
Några exempel på invasiva växter är jätteloka, blomsterlupin, kanadensiskt gullris, parkslide, vresros, gul skunkkalla, vattenhyasint, japansk humle och jättebalsamin. Det är viktigt att veta hur de ser ut och vad du ska göra med växtavfallet av dessa arter.
På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om vilka växter och djur som är invasiva och även se hur de ser ut.
Det är under transporten och under hanteringen av växterna som risken för spridning av invasiva främmande arter är stor. Lägg därför växterna i dubbla plastpåsar och förslut dem väl. Återvinningscentralen tar endast emot avfallet inplastat för att minska risken för spridning. Avfallet lägger du i containern för energiåtervinning. Det går även bra att lämna på samma sätt när du bokar hämtning av grovavfall vid tunnan. Märker du dessutom påsen med vad det innehåller så underlättar det hanteringen.
Obs! Invasiva växter ska inte lämnas vid ristipparna eller läggas i komposten!
Vid större mängder växtavfall tar du kontakt med valfri entreprenör. Återvinningscentralen har har bara möjlighet att ta emot mindre mängder inplastat avfall. För privatpersoner ingår det i taxan och för verksamheter kostar det som ett vanligt besök vid återvinningscentralen.
Senast uppdaterad