Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Hemrehab
Sjukgymnastik, arbetsterapi och hjälpmedel i hemmet
Telefontid
Måndag–fredag 8.00–9.00, övrig tid telefonsvarare
Vårdcentralen Åtvidaberg
Region Östergötland
Adelswärdsgatan 2
597 30 Åtvidaberg
010-105 97 30
Rehabilitering är ett samlingsnamn för olika insatser som du kan behöva när du är eller har varit sjuk eller skadad. Målet är att du ska kunna fungera och leva så aktivt och självständigt som möjligt.
Alla personer som har en funktionsnedsättning på grund av skada, sjukdom eller ålder kan får hjälp av rehabteamet. Rehabilitering har också landstingets mottagningar ansvar för. Det är personens behov och mål med insatserna som avgör om rehabiliteringsinsatser bäst utförs i hemmet eller på mottagning. Rehabiliteringsinsatserna får man oavsett var man bor. I rehabteamet arbetar arbetsterapeuter, fysioterapeuter och servicetekniker. En bedömning av arbetsterapeut eller fysioterapeut ligger alltid till grund för rehabiliteringsåtgärderna. Fysioterapeuter och arbetsterapeuter handleder och stödjer även omvårdnadspersonal i ett rehabiliterande förhållningssätt samt utbildar omvårdnadspersonalen i förflyttningsteknik.
Arbetsterapeuterna bedömer, stödjer och tränar de förmågor som du önskar och har behov av för att klara ditt vardagliga liv. De bedömer om det finns behov av anpassning i bostaden, provar ut hjälpmedel och hjälper till med träning i dagliga aktiviteter. Det kan handla om att klä sig, förflytta sig och sköta vardagslivets rutiner i hemmet. Träning utförs ofta med stöd av omvårdnadspersonal eller någon närstående i hemmiljö.
Fysioterapeuterna ansvarar för träning, sjukgymnastik, rådgivning och utprovning av gånghjälpmedel så som rollatorer och kryckor. Träningen ska leda till att bibehålla, förbättra eller återfå de fysiska funktioner som behövs i vardagen. Träningen och behandlingen utförs ofta med stöd av omsorgspersonal eller någon närstående i hemmiljö.
Kommunen ansvarar för hjälpmedel till alla kommuninvånare. Hjälpmedel ska förebygga, lindra eller kompensera för en funktionsnedsättning. Hjälpmedel är ett lån och ska lämnas tillbaka när ditt behov har upphört.
Återlämning av hjälpmedel sker på Bondegatan 9. Vid infarten finns en gul skylt där det står "Återlämning hjälpmedel" och inlämningen är längst in på parkeringen för tjänstebilar. Dörren är öppen 06.00-16.00. Innanför dörren finns lappar för att märka hjälpmedel med uppgifter om vem de kommer ifrån och där finns även kvittensblanketter för att kunna få en bekräftelse hemskickad på att hjälpmedlen är returnerade.
Senast uppdaterad