Fukt och mögel
Att bo eller regelbundet vistas i byggnader med fuktproblem kan vara skadligt för människors hälsa. Risken för luftvägsinfektioner och besvär i övre och nedre luftvägarna kan öka och resultera i hosta och väsande andning kan öka. Om det är för hög luftfuktighet bostaden kan öka risken för mögel vilket kan innebär en risk för din hälsa.
Mögelsvampar och mögelsporer finns naturligt överallt och kan börja växa där det finns fukt, syre och näring. Människor, djur och växter avger fukt till luften inomhus. Det sprids också fukt när man duschar, badar, tvättar, diskar och lagar mat. Fukten ska föras ut från kök och badrum med ventilationen. Dålig luftväxling kan göra att fukten blir kvar och sedan ger problem. Huset kan också bli fuktskadat till exempel av att det läcker från vattenledningar eller utifrån.
Mögel kan se ut på många olika sätt och ha olika färger. Synliga tecken på mögel kan vara fuktfläckar, missfärgning, bubblor i mattor eller flagnande färg. Ibland kan man också känna mögellukt utan att möglet syns. Fuktskador kan ge risk för ohälsa genom att det kommer ut ämnen i luften som människor inte tål. Typiska reaktioner kan vara rinnsnuva, kliande ögon, hosta och trötthet. Barn och ungdomar samt personer med exempelvis allergier och luftvägsbesvär är extra känsliga. Därför bör problemet åtgärdas så snabbt som möjligt.
Vad du kan göra själv
Fuktskador uppstår oftast i badrummet. Så här kan du minska risken:
- Torka bort vattnet från väggar och golv efter dusch eller bad.
- Rengör golvbrunnar regelbundet och håll rent under badkaret.
- Öppna fönster och dörrar och vädra ut fukten
- Häng inte upp mycket tvätt på tork i badrummet
- Borra inga hål i närheten av duschen, då kan vatten tränga in i väggen.
- Kontrollera ventilationen, ett enkelt sätt att ta reda på om den fungerar är att se om ventilen kan suga tag i en pappersbit.
Ansvar
Har du problem med fukt och mögel i bostaden är det fastighetsägaren som är skyldig att åtgärda problemet. Om fastighetsägaren, trots att du påpekat problemet, inte har gjort en ordentlig utredning och åtgärdat det eventuella problemet kan du kontakta Miljökontoret.
Mer information
Senast uppdaterad