Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Miljökontoret
Turistinformation
Åtvidabergs turistinformation sköts via kommunens kontaktcenter.
Människans dragning till vatten kan i hög grad tillfredsställas inom kommunens gränser. Ett stort antal sjöar, från minsta lilla skogsgöl till stora klarvattensjöar, inbjuder till bad och fiske eller kanske bara en stilla stund utan att göra något annat än att rofyllt insupa sinnesintryck som vågskvalp mot en sten, en fiskgjuse som slår sitt byte eller storlommens ödsliga rop.
För den fiskeintresserade finns stora möjligheter att kombinera naturupplevelsen med sin hobby då många vatten kan nyttjas med fiskekort. På vintern, om isarna håller, finns goda möjligheter för utflykter på långfärdskridskor.
Åtvidabergs kommun är rik på sjöar. Det finns cirka 250 större eller mindre sjöar eller gölar. Av dessa har cirka 170 en yta större än 2 hektar. Med tanke på landskapets geologiska utveckling och den nuvarande topografin är det stora antalet knappast förvånande. De flesta sjöarna har den långsträckta form som är utmärkande för sprickdalarnas sjöar. Men det finns också rundare sjöytor uppdämda genom lösa avlagringar.
Här finns stora och djupa näringsfattiga klarvattensjöar, som till exempel Horsfjärden och Yxningen med siktdjup på mer än 5 meter. Längre ner i sjösystemen i anslutning till odlingsbygder och tätortsbebyggelse är sjöarna betydligt grundare och näringsrikare. Där kan siktdjupet vara endast någon decimeter och algblomningar förekommer frekvent, framför allt under sensomrarna. Exempel på sådana sjöar är Håcklasjön, Båtsjön och Södra Teden. I de mindre skogssjöarna är vattnet ofta färgat, s.k. humösa sjöar. Den bruna färgen beror på humusämnen som tillförs sjöarna från omgivande marker.
Tillrinning till kommunen sker endast från några små sjöar i sydost. Avrinningen går dock åt flera håll till följd av de vattendelare som finns i kommunen. Fem stora avrinningsområden kan urskiljas med följande exempel på sjöar.
Svensk vattenförvaltning syftar till att vi ska förbättra våra vatten och skapa en långsiktig hållbar förvaltning av våra sjöar, vattendrag, kust samt grundvatten. Vattenförvaltning i Sverige bedrivs enligt EU:s ramdirektiv för vatten. Ramdirektivet syftar till att värna ett naturligt växt- och djurliv i vatten och att säkerställa tillgången på rent vatten för dricksvattenproduktion. Enligt direktivet ska vattnet förvaltas med varje avrinningsområde som avgränsning eftersom vatten rör sig efter de naturliga gränserna och inte inom lands-, läns- eller kommungränser.
Alla som berörs av vattnet ska få möjlighet att delta och påverka. Detta sker genom de vattenråd som finns för de olika avrinningsområdena. Ett vattenråd utgörs av alla som är intresserade och som vill bidra i arbetet att förbättra och upprätthålla vattnets status. Det kan vara mark- och vattenägare, verksamhetsutövare, ideella organisationer, fiskevårdsområden, kommuner och enskilda som samlas för kunskapsutbyte och för att bidra med lokalkännedom och diskutera fram gemensamma åtgärder och lösningar. Vattenråden fungerar som bollplank till de vattenvårdande myndigheterna.
Åtvidabergs kommun har tagit på sig att vara samordningsansvarig för Storåns vattenråd men representeras också i de övriga fyra vattenråden.
Senast uppdaterad