Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Miljökontoret
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Du som fastighetsägare har själv ansvar för ditt vatten om det kommer från egen brunn.
Åtvidabergs Vatten AB driver tre vattenverk i kommunen. Dricksvattnet kontrolleras genom regelbunden provtagning.
Åtvidabergs vattenverk förser cirka 9 000 personer med dricksvatten i orterna Åtvidaberg, Berg, Grebo, Björsäter, Kvickstorp och Bråstorp (Forsaström). Genom avtal finns utöver dessa verksamhetsområden ytterligare några fastigheter anslutna, bland annat i Bersbo och Missmyra.
Vattenförsörjningen är baserad på grundvatten som tas ut i råvattenbrunnar intill sjön Örens sydligaste del. Grundvattnet är delvis påverkat av sjövatten som infiltrerat in i marken, så kallat inducerat grundvatten. Råvattnet behandlas för att ta bort järn, mangan och naturligt organiskt material (rester av nedbrutna växtdelar). Det sker först genom att vattnet passerar ett kontaktfilter och därefter återinfiltreras i marken. Vattnet tas upp i ett par uttagsbrunnar och pumpas vidare till Åtvidabergs vattenverk där ytterligare reduktion av organiskt material sker. I vattenverket sänks även hårdheten genom att kalcium och magnesium tas bort. Det sker även en pH-justering. Innan vattnet pumpas ut på distributionsnätet till respektive ort passerar det en UV-anläggning för desinfektion av mikroorganismer.
Dricksvattnet har tidigare varit medelhårt på gränsen till hårt, cirka 10 tyska hårdhetsgrader dH, vilket bland annat inneburit att man fått dosera mer tvättmedel än med ett mjukare vatten (anvisningar på tvättmedelspaketen). Nu med nya Åtvidabergs vattenverk har hårdheten minskat. Hårdheten är nu cirka 5 tyska hårdhetsgrader (dH), det vill säga på gränsen mellan medelhårt och mjukt.
Åtvidabergs vattenverks årssammanställning av dricksvattenskvalitén Pdf, 287 kB.
Åtvidabergs vattenverks kvartalssammanställning av dricksvattenskvalitén Pdf, 143 kB.
Åtvidabergs Vatten AB är huvudman för dricksvattenförsörjningen i Falerums tätort och Gärdserums kyrkby. Cirka 300 personer får sitt vatten från Falerums vattenverk.
Råvattnet kommer genom en intagsledning från Öjsjön norr om Falerum. När vattnet kommer in i vattenverket tillsätts koldioxid, natronlut och en fällningskemikalie (polyaluminiumklorid). Därefter passerar vattnet sandfilter för avskiljning av naturligt förekommande organiska ämnen. Därigenom minskar även vattnets färg och grumlighet. Med ytterligare tillsats av natronlut justeras pH-värdet. Tillsatsen av koldioxid och natronlut görs för att motverka korrosion (sönderfrätning) av ledningar och andra fastighetsinstallationer. Desinfektion, det vill säga avdödning av bakterier och andra mikroorganismer, sker genom klorering och behandling med UV-ljus.
Vattnet i Falerum är mjukt (0,7 tyska hårdhetsgrader, dH) vilket innebär att det går åt en liten mängd tvättmedel vid tvätt. Läs doseringsanvisningar på tvättmedelspaketet.
Falerums vattenverks årssammanställning av dricksvattenskvalitén Pdf, 282 kB.
Falerums vattenverks kvartalssammanställning av dricksvattenskvalitén Pdf, 100 kB.
Yxnerums vattenverk levererar dricksvatten till Yxnerums kursgård samt den samlade bebyggelsen intill, totalt upp till cirka 150 personer vid full beläggning.
Råvattnet pumpas från sjön Yxningen. I vattenverket behandlas vattnet genom kemisk fällning i sandfilter. Som fällningskemikalie används polyaluminiumklorid. PH-justering sker därefter med soda. Vattnet desinfekteras både genom klorering och med UV-ljus för att säkerställa en låg bakteriehalt.
Eftersom det är ett mjukt ytvatten (cirka 2,0 tyska hårdhetsgrader, dH) ska man dosera en mindre mängd tvättmedel jämfört med om man till exempel befinner sig inne i Åtvidaberg. Följ paketets doseringsanvisningar.
Yxnerums vattenverks årssammanställning av dricksvattenskvalitén Pdf, 280 kB.
Yxnerums vattenverks kvartalssammanställning av dricksvattenskvalitén Pdf, 138 kB.
Senast uppdaterad