Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Hemsjukvården
Samordnare
0120-833 51
Vårdcentralen Åtvidaberg
Region Östergötland
Adelswärdsgatan 2
597 30 Åtvidaberg
010-105 97 30
Hemrehab
Sjukgymnastik, arbetsterapi och hjälpmedel i hemmet
Telefontid
Måndag–fredag 8.00–9.00, övrig tid telefonsvarare
Hälso- och sjukvården behöver anpassas efter nya behov och befolkningsutvecklingen i Östergötland. Därför har omställningen till en god och nära vård och omsorg startat. Nära vård handlar om att vården finns där östgöten behöver den. En vård som känns nära oavsett vem man är och var man bor i Östergötland.
Nära vård handlar om att vården finns där östgöten behöver den. Det innebär en förflyttning i sättet att arbeta som utgår från östgötens behov snarare än organisationernas struktur. För att alla ska gå i samma riktning mot Nära vård krävs gemensamma mål, samsyn och goda relationer i hela vårdkedjan. Nära vård är ett nytt sätt att arbeta. En mer tillgänglig, närmare vård kan tillsammans med nya arbetssätt i vården innebära att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre och därmed räcka till fler.
Stora framsteg har gjorts inom hälso- och sjukvården. Ny teknik och nya behandlingsmetoder gör att vi lever längre och mår bättre. Men vården står inför stora utmaningar. År 2030 kommer vi att vara betydligt fler äldre. Fler kommer också att leva längre med kroniska sjukdomar. För att vården ska vara fortsatt effektiv och kunna möta den framtida befolkningsökningen och ett ökande vårdbehov krävs en omställning i hela vårdkedjan alltifrån sjukhusvård och primärvård till kommunal omsorg.
Ett annat viktigt anledning till behovet av Nära vård är att det skapar möjlighet för invånarna att bli mer delaktiga i sin vård, exempelvis genom digitala verktyg och vård i hemmet. Färre ska behöva besöka sjukhuset och istället få vård på vårdcentral eller i eget eller särskilt boende.
Vården ska vara hälsofrämjande och förebyggande för att vi ska ha möjlighet att hålla oss friska länge och ha god livskvalitet. En vård där insatser samordnas utifrån invånarens behov. Inte utifrån hur vården är organiserad.
Målet är att vården finns där östgöten behöver den. En vård som känns nära oavsett vem man är och var man bor i Östergötland. Att vården finns nära behöver inte alltid betyda geografiskt nära. Det kan också handla om kontakt via digitala vårdtjänster. Nära vård bygger på relationer och är förebyggande för att östgöten ska vara frisk länge, ha god livskvalitet och kunna ta eget ansvar för sin hälsa.
Omställningen till Nära vård är ett långsiktigt arbete. En arbetsgrupp bestående av representanter från länets 13 kommuner och Region Östergötland har tagit fram en gemensam målbild för år 2030. Samtidigt fortsätter det arbete som redan påbörjats för omställning till den nära vården genom ett antal initiativ och projekt.
Våren 2021 påbörjades ett samarbete med vårdcentralen i frågan kring Nära vård. Vi började med att se över vad vi har idag inom ämnet Nära vård, och en framgångsfaktor för Nära vården är samverkan. I Åtvidaberg har vi samverkansarenor för alla åldrar, exempelvis äldremottagning, skolhälsovård, ungdomshälsan, familjecentralen/Växthuset, LAH med mera. Vi har en bra grund att jobba vidare på, och vi i den “lilla” kommunen har en stor fördel av att vi har närheten till andra aktörer såsom skola, vårdcentral med mera.
Nära Vård bygger mycket på att jobba förebyggande och hälsofrämjande, och under 2021 startade vi upp rehabprojektet som syftar till att jobba förebyggande och hälsofrämjande. Genom att satsa på en aktivare hemrehabilitering vill förvaltningen öka självständigheten hos individer samt förlänga tiden som de kan bo kvar hemma utan eller med få hjälpinsatser från hemtjänsten.
En annan framgångsfaktor är att använda sig av ny teknik. Under hösten 2021 införde vi Evondos läkemedelsrobot i hemtjänsten. Att använda en läkemedelsrobot för att kunna ta sina läkemedel själv är ett viktigt bevis på självständighet för vårdtagare, som helst vill klara sig själva och inte behöva vara beroende av andra.
En strategi för suicidprevention i Östergötland togs fram under våren 2021. Den övergripande målsättningen är att minska förekomsten av suicid i alla åldrar genom handlingsplaner, kompetensutveckling, samverkan och samordning. I Åtvidaberg arbetar vi på en lokal nivå med de övergripande målen för suicidprevention.
Källa: Region Östergötland
Senast uppdaterad