Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Gata och park
Gatuingenjör
Mikael Karlsson
gatapark@atvidaberg.se
Parkverksamheten omfattar drift, skötsel och underhåll av kommunens parker, grönområden, skogar och lekplatser.
I Åtvidaberg kan en park vara en vanlig klippt gräsyta med en lekplats. Men det kan också vara en rest av en äldre landsbygd med flerhundraåriga ekar av mycket stort naturvärde, även sett i ett europeiskt perspektiv. Värdefulla delar av det riksintressanta Eklandskapet finns mitt inne i Åtvidabergs tätort. Några ekparker och grönområden ingår i Natura 2000 som är EU:s nätverk för värdefulla naturtyper och arter. Detta innebär vissa utmaningar men också stora möjligheter i det dagliga arbetet med att bibehålla och utveckla attraktiva grönområden inne bland bebyggelsen och rekreationsvänlig natur runt omkring. Forskning har visat att tillgång till grönska runt omkring oss är viktigt för vår hälsa.
Inne i tätorten finns flera tilltalande parker, ekdungar och allér som du kan ta del av genom att promenera runt i tätorten. Flera områden är med i Natura 2000.
En speciell ekvandring med fem informationsskyltar börjar vid en grov ek intill Grevgatan bakom sporthallen. Vandringen är cirka 1,5 kilometer lång. På varje informationsskylt finns en karta som visar vandringens sträckning. Du passerar bland annat Djurgårdsparken, Domarlunden och Hembygdskullen.
Vill du gå längre finns Hälsans stig som är cirka 7 kilometer lång. Den utgår från Gamla Torget där det finns en informationstavla. Du kan naturligtvis starta var du vill utefter sträckningen som är märkt med speciella vägvisnings- och kilometerskyltar.
Söderut från tätorten finns rekreationsvänliga områden på båda sidor om kisavägen. Mycket höga naturvärden finns här och där, bland annat Natura 2000-objektet Bertilsbo norr och nordost om sjön Lilla Bjän. Miljöerna mellan Templet och bostadsområdet Fiskarhagen med bland annat utsikt mellan ekarna ner mot Bysjön är också tilltalande, både för människor och olika växter och djur.
Östgötaleden passerar genom området norr om kisavägen, från Templet via Sketeka-Sockenvägen, över Söderleden fram till Ingatorpsvägen vid Nya kyrkogården. Leden har orange markering. Hela leden är 120 mil, varav 8 mil inom Åtvidabergs kommun.
Här finns också ett 4,5 kilometer långt elljusspår. Bra startpunkter är vid Sketeka-Sockenvägen eller vid föreningsstugan vid kisavägen cirka 200 meter från Riksväg 35. Det finns parkeringsmöjlighet vid båda dessa platser för den som kommer längre ifrån.
Ytterligare motionsspår sträcker sig ner i området väster om sjön Lilla Bjän mot Talltorpet och tillbaka. Detta skogsområde har markägaren under lång tid skött med hänsyn till friluftslivet.
Detta är ett av de mest värdefulla områden i Östergötlands Eklandskap och en del av Natura 2000. Östgötaleden passerar med dels huvudleden och dels som en rundslinga runt Bysjön. Parken kring Adelsnäs herrgård är till stora delar tillgänglig för allmänheten för promenader.
Naturområdet kring det gamla Hallaholmstorpet från 1700-talet ligger i Åtvidabergs tätorts norra delar. Vid torpstället finns en spontanplan för fotboll och lek samt en grillplats. Det finns ett system av stigar för sköna skogspromenader varav ett motionsspår med blå markering som är cirka 3 kilometer. Från det så kallade Flaggstångsberget ovanför Södra Utsiktsgatan har du en fin utsikt över delar av tätorten. Även från Långbrottsparken väster om Långbrottsgatan har du en utblick mot samhället.
Hallaholmsområdet har en varierande topografi och natur med såväl barrskog som lövskog. I sluttningarna mot väster, söder och öster finns ekmiljöer med mycket högt naturvärde. Du kan nå området från flera håll, bland annat via uppfarten till Hallaholmstorpet från Bergsgatan eller på stigar från Fågelsångens industriområde, Sågarvägen och via planen vid Bäckfallsvägen/Malmvägen. Till Flaggstångsberget kommer du snabbast via en trätrappa vid Fågelbergsgatan. Större eller mindre grupper som vill utnyttja området ska boka hos kommunen för att undvika att tiden kolliderar med en annan aktivitet.
Runt bostadsområdet Eksätter finns ett motionsspår med blå markeringar som är 2 kilometer långt. Du kan nå spåret från flera håll. Ett alternativ är att gå upp i skogen från Sunnebovägen mitt för Långbrotts förskola. Det går också att börja från Metallvägen, Timmervägen och ovanför Höjdvägen från gångvägen i backen upp mot Eksätters panncentral.
Även väster om bostadsområdet Nygård finns ett motionsspår i varierande skogsmark. Det är också blåmarkerat och har en längd på 3 kilometer. En startpunkt är vid Västgötavägens slut.
Söder om tennisplanerna vid Mårsängsområdet går ett elljusspår delvis i äldre flerskiktad skog och delvis genom öppna föryngringsmarker. Spåret är cirka 2,4 kilometer. Du når spåret även från Garpbergsvägen och Tärnvägen/Älghornsvägen.
Grebo strandängar vid Ärlångens sydöstra ände är besöksvärt med utblick över sjön och ett intressant fågelliv. Du når området från Stureforsvägen eller från parkeringsplatsen för småbåtshamnen och badplatsen.
En cirka 700 meter lång promenad utefter Ärlångens norra strand från badplatsen leder till Käringberget, platsen för en gammal fornborg och värdefull skog som är skyddad som biotopskyddsområde. Det är ganska svårgånget i början då du ska uppför berget, men då du kommit upp och vandrat ytterligare ett hundratal meter har du fin utsikt över sjön förutom upplevelsen av gammal orörd skog.
I Björsäter finns bland annat området vid Käringtrötteberget som du når från Stationsvägen via Hagvägen. Efter en kort promenad har du på vänster sida ett berg med utsikt ut över Tedensjöarna och ända bort till Ekenäs slott. Då du tagit sig ner igen kan du fortsätta på stigen som en gång i tiden, åtminstone sedan i slutet av 1600-talet, var den gamla huvudvägen norrut från Björsäters kyrka. Efter ytterligare en utblick över Södra Teden, cirka 100 meter norr om huset Hagen, vänder du eller tar grusvägen vid Talliden tillbaka till Stationsvägen där du började.
I södra delen av samhället, med utgångspunkt från området vid fotbollsplanen, finns ett elljusspår som är cirka 1,5 kilometer långt.
Genom Östgötaleden och dess rundslingor runt Falerum finns det många alternativ för nära utflykter. En av dessa ledsträckor passerar bland annat Seboklint som reser sig 139 meter över havet norr om samhället och bjuder på en vidunderlig utsikt ut över den riksintressanta Uknadalen.
Söderut finns en annan utsiktspunkt, fornborgen Dackeskans, som du också når via en avstickare från Östgötaledens huvudled. Du går upp söderut från Uknavägen mellan Klädhuset och Resecentrum. Rundslingan går tillbaka förbi Nya Svenserum och vid Storån intill Dackevallen.
Storån vid Falerum är med i Natura 2000. Information om åns naturvärden finns nere vid vattnet en bit in, väster om Gamla Brovägen.
Det är också nära till Ekhultebergets naturreservat norr om Åkervristen. Nedanför Ekhultebergen går Tjustleden som fortsätter in i Västerviks kommun.
Senast uppdaterad