Bildningscentrum Facetten
Utbildningssamordnare
Christina Andersson
0120-833 32
christina.andersson@utb.atvidaberg.se
Besöksadress
Gamla Torget 1B
597 30 Åtvidaberg
Skolmat
I Åtvidabergs kommuns skolor serveras lunch varje dag. Maten som serveras lagas i vårt centralkök på Alléskolan utifrån livsmedelsverkets rekommendationer och kommunens måltidsplan.
Här kan du som vårdnadshavare och myndig elev anmäla behov av specialkost i Åtvidabergs kommuns skolor.
Specialkost och anpassad måltid
Inom begreppet specialkost ryms behov av avvikelser från normalkosten på grund av kostrelaterade sjukdomar, matallergi och/eller andra överkänslighetsreaktioner. Huvudsyftet med specialkost är att säkerställa att de som har medicinskt behov har tillgång till säker kost.
Anpassad måltid innebär anpassningar som bedöms vara nödvändiga för att individen ska klara sin skolgång. Utöver själva maten kan sådana anpassningar även innefatta måltidsmiljön. Kontakta skolans skolsköterska om du som myndig elev eller vårdnadshavare till en elev som behöver anpassad måltid.
Specialkost
Specialkost till elever kan tillhandahållas av framför allt medicinska skäl. Utbudet av koster grundar sig på skollagens krav på näringsriktiga måltider samt resurser inom måltidsverksamheten. För att vi på ett säkert sätt ska kunna anpassa maten till behovet som krävs, anmäler du behovet årligen.
Villkoret för att få specialkost är att eleven äter samma mat i hemmet. Vårdnadshavare intygar genom att ansöka åt minderårig elev.
Läkarintyg eller journal
Du behöver ha ett läkarintyg eller journalutdrag när du ansöker om specialkost för:
- svår allergi med akut allergisk reaktion
- funktionsnedsättande allergi
- multiallergi
- luftburen allergi
- celiaki
- kontaktallergi
- energiberikad kost
- energilåg kost
- konsistensanpassad kost.
Ansök om specialkost
Ansökan skickas in en gång per år, senast 31 maj för att börja gälla till höstterminsstarten. Om det finns läkarintyg ska det bifogas.
Meddela köket vid sjukdom eller förändrat behov
Vid sjukdom ska det meddelas köket.
När behovet av specialkost inte längre är aktuellt, alternativt att eleven byter skola, ska vårdnadshavaren meddela förändringen till Alléskolans kök.
Specialkost av andra skäl än medicinska skäl
Vi erbjuder lakto-ovo-vegetarisk kost, det vill säga vegetarisk kost som inkluderar mjölk och ägg. Vi erbjuder också kost som utesluter fläskkött, blodmat och inälvsmat. Vi har inte möjlighet att erbjuda halalkost, kosher-mat eller koster som utgår från exempelvis ekologiskt odlad mat eller andra dieter/koster.
Tillbehör på ordinarie meny samt råkost/salladsbord är komplement även till specialkosten.
Anpassad måltid
Med anpassad måltid avses anpassningar som bedöms vara nödvändiga för att eleven ska klara sin skolgång. Utöver själva maten kan sådana anpassningar även innefatta måltidsmiljön.
Behov av kost- och måltidsanpassningar kan finnas för elever som av olika skäl har svårigheter att äta av och/eller delta i den ordinarie måltiden. Det kan vara på grund av behov som kan bero på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism, ätstörningar eller annat behov som bedöms av ansvarig rektor i grundskolan med stöd från elevhälsoteamet.
Anpassningen utgörs i första hand av en anpassad måltidsmeny som består av en enklare rullande meny med några utvalda rätter som de flesta elever accepterar. Elev som inte kan delta i ordinarie måltider ska erbjudas att äta tillsammans med andra elever i ett anpassat sammanhang tillsammans med en personal.
När kan du som vårdnadshavare ansöka om anpassad måltid för ditt barn?
- Vid anpassning av maträtter och/eller måltidsmiljö utifrån behov som kan bero på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).
- Vid anpassning av maträtter och/eller måltidsmiljö vid selektivt ätande där barnet/eleven endast äter ett fåtal livsmedel.
- Vid konsistensanpassning: ordinarie kost med anpassad konsistens på grund av tugg- och sväljsvårigheter.
Vid övriga måltidsanpassningar i skolan
Om ditt barn behöver övriga anpassningar kallar skolan dig och ditt barn till ett möte med representanter från skolan där man utgår från läkarintyg med individuella råd på mötet.
Läkarintyg eller journalutdrag
I grundskolan och gymnasiet kan läkarintyg eller någon annan typ av medicinsk bedömning vara ett verktyg för att säkerställa medicinskt befogad säker kost och kosthantering samt anpassade måltider. Intyg kan begäras vid behov av mer omfattande anpassningar via habiliteringen och barn- och ungdomspsykiatrin. Av praktiska skäl kan utdrag ur journal (1177) skrivna av läkare eller dietist, räknas som läkarintyg.
Ansök om anpassad måltid
Vårdnadshavare till barn som önskar anpassad måltid kontaktar skolsköterskan på skolan.
Skolsköterskan skickar en ansökningsblankett till vårdnadshavaren med frågor för att kartlägga behovet. Vid beviljad anpassad måltid skickar skolsköterskan en ny ansökningsblankett inför varje nytt läsår.
Skolsköterska Centralskolan
Sara Jensen
0120-833 15
sara.jensen@utb.atvidaberg.se
Skolsköterska Grebo och Björsäter
Sandra Norrman
0120-835 37
sandra.norrman@utb.atvidaberg.se
Skolsköterska Alléskolan årskurs 4-6 och anpassad grundskola
Camilla Lindén
0120-833 45
camilla.linden@utb.atvidaberg.se
Skolsköterska Alleskolan årskurs 7-9
Helena Larsson
0120-833 19
helena.larsson@utb.atvidaberg.se
Skolsköterska Bildningscentrum Facetten
Kontaktuppgifter till gymnasieskolans skolsköterska hittar du på skolans webbplats:
Skolmjölksstöd
Skolmjölken som serveras i Åtvidabergs kommuns förskolor och skolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Relaterad information
Senast uppdaterad