Pågående naturvårdsarbete
Kommunen arbetar främst med naturvård på de kommunala fastigheterna, både inom och utanför tätorterna. Här kan du läsa om tre fokusområden. Du kan även läsa mer om vad kommunen arbetar med inom Storåns vattenråd på en egen sida.
Naturvård knuten till ädellövmiljöer
Ädellöv är ett begrepp som omfattar ek, lind, lönn, alm, ask, avenbok, bok och fågelbär/körsbär. Eklandskapet utgör en viktig naturtyp i kommunen med mycket höga naturvärden, både i ett nationellt och internationellt perspektiv.
Åtvidabergs kommun arbetar för att gamla träd ska kunna bevaras så länge som möjligt, exempelvis genom livsförlängande beskärningar, frihuggning i skogsmark och röjning av igenväxande sly i ädellövrika miljöer. Idag är gamla träd en bristvara i landskapet jämfört med ett historiskt perspektiv. Många arter har därför svårt att finna tillräckligt med livsutrymme för att långsiktigt överleva och sprida sig i landskapet.
Kommunen arbetar med att sätta upp mulmholkar, en imitation av ihåliga träd, för att arter som är beroende av ihåliga träd ska kunna få större levnadsutrymme och kunna sprida sig i landskapet.
En del träd lämnas som högstubbar eller i faunadepåer för att bevara död ved i landskapet. Faunadepåerna kan även placeras strategiskt så att avståndet mellan områden med död ved inte blir för stor utan så att landskapet binds ihop. Den döda veden kan också anläggas som, ekoxekomposter, vilket gynnar ekoxen och många andra arter av vedlevande insekter och svampar. Under 2024 genomfördes en artinventering vid tre av våra faunadepåer i ett kunskapshöjande syfte.
Naturvård knuten till pollinering
Pollinering är en central ekosystemtjänst för människan. Utan pollinering skulle en stor del av vår mat inte finnas. En stor del av våra vilda pollinatörer är upptagna på den svenska rödlistan, det innebär att deras överlevnad är hotad, eller står i begrepp att bli hotad.
Kommunen gynnar pollinerare genom att anlägga bostäder för dem, såsom bihotell, skapa sandmiljöer och spara död ved. Vid plantering av prydnadsväxter finns en ambition att välja växter som är viktiga för pollinerare. Skötseln av vårt markinnehav är kanske den viktigaste delen. Kommunen har ett flertal slåtterängar på sina fastigheter som sköts för att låta örter blomma och sprida sina frön. Kommunen har även flera betesmarker som sköts av arrendatorer.
Brynmiljöer är viktiga för många arter, så även för pollinatörer som hittar både föda och boplats i brynen. Röjning i grönytor är därför en viktig åtgärd för att hålla brynen attraktiva för våra pollinatörer.
Bekämpning av invasiva arter
Invasiva arter är arter som kommer från andra länder och som lätt kan spridas i vår natur och därmed orsaka skada på vår inhemska biologiska mångfald. Det handlar om både växter och djur som exempelvis har kommit till Sverige för att de är fina trädgårdsväxter (såsom parkslide) eller kommit genom import av andra varor (såsom mördarsniglar). Åtvidabergs kommun arbetar främst med att bekämpa förekomster av parkslide, jätteslide, jätteloka och jättebalsamin på kommunens fastigheter.
Relaterad information
Senast uppdaterad