
Avgifter och regler för förskola
Du betalar en månadsavgift för barnets plats i förskola. Avgiften grundas på hushållets inkomst före skatt och du ansvarar för att registrera och meddela ändrad inkomst.
Förskola är till för barn från 1 år till och med höstterminen det år barnet fyller 6 år. Barnet måste ha fyllt ett år innan det tillträder sin plats.
Plats i förskola ska erbjudas inom 4 månader efter ansökan eller det senare datum som vårdnadshavare angett som önskat placeringsdatum i ansökan. Vid placering ska, om möjligt, hänsyn tas till vårdnadshavarens önskemål om val av förskola. Åtvidabergs kommun garanterar inte placering på en viss förskola eller i viss kommundel.
Förskoleplats
Erbjudande om förskoleplats
Plats i förskola ska erbjudas inom 4 månader efter ansökan eller det senare datum som vårdnadshavare angett som önskat placeringsdatum i ansökan. Vid placering ska, om möjligt, hänsyn tas till vårdnadshavarens önskemål om val av förskola. Åtvidabergs kommun garanterar inte placering på en viss förskola eller i viss kommundel.
Köregler
Vid fler sökande än platser på en förskolan sker fördelningen enligt nedan:
- Barn som inte har plats i förskola
- Barn som på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola (separat beslut av rektor)
- Barn som har syskon på samma förskola (syskonförtur)
- Kötid räknat från det datum Åtvidabergs kommun fått en komplett ansökan
- Ålder (äldre barn går före yngre) vid samma ansökningsdatum
Ansvarig för placering får göra avsteg från köregler för att uppfylla skollagens krav på lämplig sammansättning och storlek av barngruppen.
När får barnet vara på förskolan?
Det finns fyra grunder för placering i förskolan eller annan pedagogisk omsorg som motsvarar förskola. Grund för placering påverkar både vistelsetid och avgift.
Arbete eller studier
Förskoleverksamhet är till för att bidra till att föräldrar kan förvärvsarbeta eller studera. Tidsmässigt erbjuds omsorg endast motsvarande vårdnadshavarnas arbetstid eller studietid samt restid. Åtvidabergs kommun kan vid behov begära in intyg som styrker arbets- eller studietider eller andra handlingar som styrker rätt till plats i förskola.
Arbetslöshet eller föräldraledighet
Vid arbetslöshet eller föräldraledighet är föräldern skyldig att anmäla det till kommunen. När en förälder är arbetssökande eller föräldraledig har barnet som är under 3 år rätt till 15 timmar i veckan på förskolan (till och med höstterminen barnet fyller 3 år).
Allmän förskola
Alla barn från och med höstterminen barnet fyller 3 år ska erbjudas förskola om 525 timmar per år fördelat på 15 timmar per vecka avgiftsfritt.
Allmän förskola har samma läsårstider som grundskolan, även samma lov och studiedagar. Detta innebär att barn som endast har allmän förskola inte har rätt till vistelsetid de dagar som inte är skoldagar. Rektorn beslutar om förläggning av tiden på dagen.
Särskilda skäl
Barn ska erbjudas förskola om de på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola. Rektor beslutar om placering vid särskilda skäl.
Anmäla förändrade förhållanden som påverkar placering och fakturering
Vårdnadshavare med barn i barnomsorgen är skyldiga att lämna in uppgifter om hushållets gemensamma inkomst innan barnet börjar förskola och när det sker förändringar i hushållets gemensamma inkomst.
Förändrad sysselsättning
Vid förändrad sysselsättning behöver du anmäla det då din sysselsättning är grunden för barnets placering. Förändrad sysselsättning är att du börjar arbeta, studera, blir arbetssökande eller föräldraledig.
Anmäl förändrade familjeförhållanden
Barnomsorgsavgiften baseras på hushållets totala inkomst oberoende relation till barnet. Därför är det viktigt att du som vårdnadshavare alltid registrerar/avregistrerar eventuell samborelation.
Vårdnadshavare som är gifta har gemensam placering och gemensamt betalningsansvar. Uppdelning på två placeringar sker först efter att skilsmässan vunnit laga kraft. Avregistrera make/maka via e-tjänsten när skilsmässan vunnit laga kraft.
Avgifter
Avgift för förskola
Barnomsorgsavgift faktureras månadsvis i efterskott.
Åtvidabergs kommun tillämpar maxtaxa, detta innebär att det finns ett tak för avgiftsgrundande inkomst. Barnomsorgsavgiften beräknas som procent av hushållets inkomst. Högsta avgiftsgrundande inkomst enligt maxtaxa publiceras årligen på vår webbplats.
Från och med höstterminsstart det år barnet fyller 3 år till och med vårterminsslut det år barnet fyller 6 år är allmän förskola 15 timmar per vecka kostnadsfri.
För barn med rätt till allmän förskola men som har mer vistelsetid än 15 timmar per vecka debiteras 70 procent av ordinarie taxa, förutom juni, juli och augusti då full taxa erläggs.
Förskoleavgiften baseras på hushållets avgiftsgrundande inkomst. Det innebär alltså hushållets samlade bruttoinkomst per månad, oberoende av relation till barnet (make/maka/sambo).
Vårdnadshavare som lever i hushållsgemenskap har en gemensam placering för varje barn.
Vårdnadshavare som inte har gemensamt hushåll men gemensam vårdnad har en egen placering för respektive barn, om båda utnyttjar förskolan. Avgiften viktas mellan vårdnadshavarna så att den med högre inkomst betalar en högre del av barnomsorgsavgiften.
Du som vårdnadshavare har ansvaret för att ange rätt inkomstuppgifter. Avgiften som du betalar är preliminär tills dess att avgiftskontrollen är gjord. Kontrolluppgifterna hämtas från hushållets taxerade inkomstuppgifter. Den som väljer att inte uppge inkomst kommer att debiteras enligt maxtaxa.
Registrera eller ändra inkomst - förskola och fritidshem
Vad är avgiftsgrundande inkomst?
Med avgiftsgrundande inkomst avses lön före skatt och andra skattepliktiga inkomster i inkomstslaget tjänst, samt överskott i inkomstslaget näringsverksamhet under inkomståret enligt Inkomstskattelagen.
Andra skattepliktiga inkomster
I samtliga fall avses ersättning eller bidrag brutto före skatt:
- Kostnadsersättning som överstiger avdragsgillt belopp (till exempel bilersättning och traktamente)
- Sjukpenning, sjukersättning, aktivitetsersättning
- Föräldrapenning
- Pensionsförmåner
- Livränta (den skattepliktiga delen)
- Ersättning i samband med arbetslöshet och/eller arbetsmarknadsåtgärder Familjebidrag i form av familjepenning vid värnpliktstjänstgöring
- Vårdbidrag för handikappade barn (60 procent av beloppet)
- Familjehemsersättning (arvodesdelen). I de fall hushållet enbart har familjehemsbarn placerade räknas inte den egna inkomsten
- Skattepliktiga naturaförmåner
- Konfliktersättning
- Utbildningsbidrag för doktorander
Övriga avgiftsgrundande ersättningar
- Gästarbetares och gäststuderandes försörjning från hemlandet.
Till avgiftsgrundande inkomst räknas inte
- Underhållsbidrag, underhållsstöd
- Allmänt barnbidrag
- Statligt studiestöd
- Bostadsbidrag
- Handikappersättning
- Försörjningsstöd/Ekonomiskt bistånd/Socialbidrag
- Etableringsersättning
- Ersättning från Migrationsverket
- Barnpension
Avgiftsnivåer för maxtaxa år 2025
Hushållet betalar en avgift för att ha sina barn i förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Hur mycket hushållet maximalt ska betala baseras på en procentsats av hushållets samlade inkomst upp till ett inkomsttak. Det betyder att ju mer hushållet tjänar desto högre kan avgiften bli, men bara upp till en viss inkomst. Hur stort inkomsttaket är räknas ut varje år.
Avgift per månad i förskolan
I förskolan är avgiften per månad, angiven i procent av hushållets avgiftsgrundande inkomst per månad, högst:
- 3 procent för det första barnet
- 2 procent för det andra barnet
- 1 procent för det tredje barnet.
Den högsta avgiften betalas för det yngsta barnet och den närmast lägre avgiften för det näst yngsta barnet. Från och med det fjärde barnet i hushållet betalas ingen avgift.
Avgift per månad i fritidshemmet
I fritidshemmet är avgiften per månad, angiven i procent av hushållets avgiftsgrundande inkomst per månad, högst:
- 2 procent för det första barnet
- 1 procent för det andra barnet
- 1 procent för det tredje barnet.
Den högsta avgiften betalas för det yngsta barnet och den närmast lägre avgiften för det näst yngsta barnet. Från och med det fjärde barnet i hushållet betalas ingen avgift.
Skolverket beräknar inkomsttaket och högsta avgiften för varje år
Varje år beräknar och informerar Skolverket kommunerna om inkomsttaket och vad den högsta avgiften är för första, andra och tredje barnet i förskola och motsvarande för fritidshem. Detta gör Skolverket senast den 1 december inför kommande bidragsår. Inkomsttaket per månad för 2025 är 59 440 kronor.
Förskola
År 2025 ser avgiftstaket och den högsta avgiften för barn i förskolan ut så här:
- För det första barnet är avgiftstaket 3 procent, men högst 1 783 kronor.
- För det andra barnet är avgiftstaket 2 procent, men högst 1 189 kronor.
- För det tredje barnet är avgiftstaket 1 procent, men högst 594 kronor.
Avgiftskontroll
Åtvidabergs kommun gör varje år en avgiftskontroll för familjer som har barn i förskola. Syftet är att alla ska betala rätt avgift, varken för mycket eller för lite.
Kontrollen görs med två års fördröjning
Avgiftskontrollen genomförs med två års fördröjning utifrån taxerade årsinkomster hos Skatteverket. Fördröjningen beror på att Skatteverkets uppgifter inte finns tillgängliga för kommunen tidigare än så.
När avgiftskontollen görs kommer du som angett för låg inkomst att debiteras och de som lagt in en för hög inkomst kommer att få en återbetalning.
Påminnelseavgift, avstängning, uppsägning på grund av bristande betalning
Utebliven betalning
Betalningen ska ske inom den tid som anges på fakturan. Om betalning inte sker i tid skickar Åtvidabergs kommun ut en påminnelse.
Om fakturan fortfarande inte betalas efter påminnelsen skickas ett inkassokrav. Betalas inte inkassokravet, går ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten. Vid försenad betalning har kommunen rätt att ta ut avgifter för dröjsmålsränta, inkassokrav, betalningsföreläggande och eventuell amorteringsplan.
Villkor för avstängning
Vid två obetalda fakturor, där betalning uteblir trots påminnelse och inkassokrav, kan kommunen stänga av avgiftsbelagd fritidshemsplats tills skulden är helt reglerad.
Undantag för särskilda behov
Avstängningen gäller endast avgiftsbelagda fritidshemsplatser och inte de platser som tilldelats utifrån elevens särskilda behov.
Rätt till återplacering
Vårdnadshavare som reglerar skulden inom två månader efter avstängning har rätt att åter få tillgång till fritidshemsplatsen. Om skulden omfattas av ett beslut om skuldsanering eller om det finns en godkänd amorteringsplan som följs, betraktas skulden som reglerad.
Permanent avslutning av plats
Om skulden inte regleras inom två månader från avstängningsdatum anses platsen som uppsagd och avslutas. För att åter få tillgång till barnomsorg krävs att hela skulden regleras och att en ny ansökan om fritidshemsplats görs.
Ansökan om amorteringsplan
Vårdnadshavare har, under vissa omständigheter, möjlighet att upprätta en amorteringsplan. För att komma överens om detta behöver vårdnadshavaren kontakta kommunens ekonomiavdelning via e-post:
Personuppgifter
Information vi samlar in om dig
Kommunens personuppgiftsansvariga myndigheter utför ett antal åtaganden som är lagstadgade, det innebär att vi har ett basregister över Åtvidabergs kommuns invånare med personuppgifter, baserat på folkbokföringsregistret hos Skatteverket och fastighetsregistret hos Lantmäterimyndigheten, som vi använder för att våra personuppgiftsregister ska vara så korrekta som möjligt.
När du använder någon av våra e-tjänster eller någon blankett där du lämnar personuppgifter kan vi samla in följande information:
- Person- och kontaktinformation - namn, födelsedatum, personnummer, adress, om du äger en fastighet eller en bostadsrätt. Även uppgifter om familjerelationer.
- Finansiell information - din inkomst.
- Enhetsinformation - till exempel språkinställningar, webbläsarinställningar, operativsystem, plattform och skärmupplösning. Den informationen sparas dock helt utan kopplingar till dig som individ, den sparas bara på en sammanställd nivå för att kunna mäta ”trafikmängden” på Åtvidabergs kommuns webbplats och tillhörande e-tjänster.
Vi sparar ditt data så länge som det är nödvändigt för att utföra rättsliga förpliktelser, myndighets- eller avtalsåtaganden mot dig och så länge det krävs enligt fastställda gallringsbeslut upprättade av Åtvidabergs kommun.
All behandling av personuppgifter ska ske med respekt för den personliga integriteten och med beaktande av EU:s dataskyddsförordning och i övrigt säkerställa att behandlingen sker enligt gällande lag. För att uppnå ett fullgjort integritetsskydd har Åtviadbergs kommun i uppdrag att se till så att personuppgifter skyddas av modern och kostnadseffektiv teknik. Dina personuppgifter utgör en del av kommunens allmänna handlingar och vi kan få frågor om att lämna ut dessa till enskilda eller företag. Före ett utlämnande genomförs en sekretessprövning enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Om du vill vara anonym eller har skyddad identitet
Vill du lämna en synpunkt eller kontakta kommunen anonymt får du inte lämna med några personliga uppgifter då dessa uppgifter registreras och därmed blir offentliga.
Kontakt
Barnomsorgsadministratör
Senast uppdaterad