Byggkontoret
Byggnadsinspektör
Hossam Mohammad Husayn
0120-831 64
Verksamhetschef bygg- och miljökontoret
Johan Älvedal
0120-831 14
Bygglovshandläggare
Pia Hjertström
0120-831 61
Åtvidabergs Vatten AB
När du ska bygga nytt, ändra eller riva behövs ofta någon form av tillstånd eller lov. Är du osäker på vad som gäller för just din fastighet kan du alltid rådfråga kommunens byggkontor. Kommunen är enligt lag skyldig att ta ut sanktionsavgifter om lovpliktiga åtgärder utförs utan lov.
Bygglov krävs vanligtvis för ny- och tillbyggnad samt för vissa andra ändringar. Murar och plank kräver också bygglov samt att ändra en byggnads utseende väsentligt. Inom detaljplanelagt område krävs också bygglov för skyltar och ljusanordningar.
För en- och tvåbostadshus samt ekonomibyggnader finns det vissa lättnader i bygglovsplikten. Så kallade ”Attefallshus” kräver inget bygglov, men måste anmälas.
Vid bygglovsansökan behöver följande handlingar lämnas in:
En åtgärd som inte behöver lov kan kräva anmälan, det vill säga vara anmälningspliktig. Exempel på sådana åtgärder är ändring av byggnaders konstruktion eller planlösning och installation av eller ändring av tekniska installationer i byggnader. Vissa åtgärder kan komma att kräva grannens medgivande, kontakta Byggkontoret om du är osäker.
Vid anmälan ska följande handlingar lämnas in:
Att riva en byggnad eller en del av byggnaden kan ibland kräva rivningslov. I vissa fall krävs endast en anmälan till Bygg- och miljönämnden och för vissa byggnader krävs ingen anmälan. Kontakta byggkontoret om du är osäker på vad som gäller för just din fastighet. Om byggnaden är ansluten till kommunalt vatten ska kontakt även tas med Åtvidabergs Vatten AB.
Följande handlingar ska lämnas in:
Marklov behövs för markarbeten som avsevärt ändrar markens höjdläge inom ett område med detaljplan. Det kan även behövas marklov för trädfällning eller skogsplantering inom detaljplanelagt område. Motsvarande krav kan gälla inom område med områdesbestämmelser.
Vid marklovsansökan behöver följande handlingar lämnas in:
Ett förhandsbesked kan sökas för att få besked om en åtgärd kan tillåtas på en viss plats. För att kunna lämna förhandsbesked behöver vi, utöver ansökningsblanketten, även få in en situationsplan (skala 1:500) som visar tänkt placering av hus, eventuellt garage samt tillfartsväg.
Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet. Det gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet. Ibland kan skyddet vara utökat till 300 meter.
För att genomföra åtgärder inom strandskyddat område krävs en dispens. Dispens lämnas endast om det finns särskilda skäl. I samband med ansökan om dispens ska följande bifogas:
Begreppet k-märkt används oftast i dagligt tal som ett samlingsbegrepp för alla former av bebyggelse med kulturhistoriska värden. Om ditt hus är skyddat i detaljplan eller finns med i kommunens kulturhistoriska inventering kan det krävas bygglov för att göra förändringar. Eventuella förändringar ska alltid ske varsamt så att byggnadens karaktärsdrag bevaras. Kontakta byggkontoret om ditt hus är skyddat i detaljplan eller är utpekat i kommunens kulturhistoriska bebyggelseinventering.
Om ditt hus är skyddat i detaljplan eller finns med i kommunens inventeringar så kan det krävas bygglov för att göra förändringar. Eventuella förändringar ska alltid ske varsamt så att byggnadens karaktärsdrag bevaras Kontakta oss på samhällsbyggnadsförvaltningen eller gå till bestämmelsevisaren om du vill veta om ditt hus är skyddat i detaljplan eller är utpekat i kommunens kulturmiljöprogram.
Senast uppdaterad