Förskola, skola och utbildning
Skolans uppdrag styrs av nationella styrdokument och lagar. Utgångspunkten är alla barn och elevers lika rätt till en god utbildning i en trygg miljö. Vi vill ge så många barn och ungdomar som möjligt de bästa förutsättningarna att utvecklas och lyckas under skoltiden – och i framtiden.
Förskola
Här hittar du information om förskolan och hur du ansöker om förskoleplats. Förskoleplats erbjuds för barn i åldrarna 1-6 år och du kan välja på kommunala eller fristående förskolor.
Grundskola
Du som förälder kan, tillsammans med ditt barn, välja den grundskola som du tycker passar ditt barn bäst. I Åtvidabergs kommun finns fem kommunala skolor. De ligger i olika delar av kommunen och barn som bor i Åtvidaberg är garanterade en plats.
Fritidshem
Om du som vårdnadshavare arbetar eller studerar har ditt barn möjlighet att vistas på fritidshem både före och efter skoldagens slut. Barnet kan börja på fritids när det börjar i förskoleklass och fortsätta tills vårterminens slut det år barnet fyller 13 år.
Gymnasium
Gymnasieskolan är till för dig som har gått ut grundskolan och är under 20 år. Centralt i Åtvidabergs tätort finns Bildningscentrum Facetten som har både ungdomsgymnasium och vuxenutbildning.
Vuxenutbildning och SFI
Vuxenutbildning erbjuds dig från höstterminen det år du fyller 20 år, samt dig som har en gymnasieexamen eller ett studiebevis från gymnasieskolan. För att kunna studera SFI ska du vara över 16 år, ha uppehållstillstånd och vara folkbokförd i Åtvidabergs kommun.
Föräldrawebben
Föräldrawebben är en digital plattform med aktuell, relevant, och tillgänglig information för alla föräldrar och andra viktiga vuxna i barns liv. Det hittar också tydliga vägar för att kunna få hjälp och stöd i föräldraskapet, oavsett barnens ålder.
Vision
Åtvidabergs förskolor och skolor ska ge våra barn och ungdomar en bra start i livet och vara en självklar aktör i utvecklingen av ett Åtvidaberg med framåtanda. Vi utvecklar människor som är väl förberedda att hantera livet och ständigt vill lära mer.
Förvaltningsövergripande mål
Våra förvaltningsövergripande mål är gemensamma för hela förvaltningen och ska bidra till en verksamhet som gynnar våra barn och elevers utveckling, lärande och hälsa i ett 1-19 års perspektiv och ett livslångt lärande. Målen tar hänsyn till nationella mål, kommunens budgetmål, det förvaltningsledningen anser ska prioriteras och inte minst de behov som medarbetare ser ute i verksamheterna. De förvaltningsövergripande målen kommer framför allt från verksamhetsbesök och ledningsgruppens arbete på strategidagar samt ledningsgruppsmöten.
Våra prioriterade målområden är:
- Undervisning på vetenskaplig grund
- Närvarofrämjande arbete
Undervisning på vetenskaplig grund
Vi ska genom att arbeta med att utveckla undervisning på vetenskaplig grund säkerställa att varje barn och elev får en utbildning som ger den ledning och stimulans det behöver för att kunna nå så långt som möjligt i sitt lärande och sin utveckling.
Närvarofrämjande arbete
Bakom varje elev med problematisk frånvaro döljer sig enskilda specifika förutsättningar. Framgångarna för att bryta mönster kan till viss del ligga på organisationsnivå samtidigt som samverkan med externa aktörer som socialtjänst och psykiatrin ofta är avgörande. Med det som utgångspunkt ska vi arbeta med att öka skolnärvaron genom nya arbetssätt med stöd av evidensbaserade metoder tas fram för att öka samverkan internt och externt.
Relaterad information
Senast uppdaterad