Miljöingenjör
Elisabeth Hillström
0120-831 70
elisabeth.hillstrom@atvidaberg.se
Vattenskyddsområden
Vattenskyddsområden inrättas med stöd av miljöbalken för att skydda grund- eller ytvattentillgångar som utnyttjas eller kan antas komma att utnyttjas för vattentäkt för dricksvattenförsörjning. Syftet är att vattenförekomster och vattentäkter behöver skyddas mot föroreningar som orsakas av punktutsläpp och diffusa föroreningskällor samt akuta olyckshändelser. Förutom den geografiska avgränsningen av ett skyddsområde fastställs även föreskrifter för området.
Viktig naturresurs
Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra allra viktigaste naturresurser. Det ställs höga krav på varsamt nyttjande och skydd mot sådana verksamheter och åtgärder som kan påverka vattnets kvalitet och kvantitet negativt såväl på kort sikt som i ett flergenerarationsperspektiv.
Vattenskyddsområden i Åtvidabergs kommun
Ören
I kommunen finns ett fastställt vattenskyddsområde för Örens vattentäkt. Denna grundvattentäkt försörjer knappt 10 000 personer i Åtvidaberg, Grebo, Björsäter och Forsaström med dricksvatten.
Sjön Ören ingår i vattenskyddsområdet dels för att grundvattentäkten delvis påverkas av att sjövatten induceras genom marklagren och dels för att sjön vid behov ska kunna användas som reservvattentäkt.
Vattenskyddsområde och föreskrifter för Örens vattentäkt Pdf, 123 kB.

Öjsjön
Även för Öjsjön som är vattentäkt för Falerums vattenförsörjning finns ett vattenskyddsområde. Ytvattentäkten försörjer cirka 300 personer i Falerum och Gärdserum med dricksvatten via Falerums vattenverk.
Vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Öjsjön Pdf, 504 kB.

Stångån
Stångåns vatten utgör en av de råvattenkällor som förser invånarna i Linköpings kommun med dricksvatten. Eftersom vatten inte känner till några administrativa gränser så ligger en del av vattentäktens tillrinningsområde inom Åtvidabergs kommun. Det är skyddsområdets sk tertiära zon, dvs den yttre delen av tillrinningsområdet, som sträcker sig in över kommungränsen. Här gäller allmän försiktighet för att skydda vattnet. Alla saker som kan påverka vattnet måste göras med omsorg.
Läs mer om skyddsområdet och dess föreskrifter på Tekniska verkens webbplats:

Relaterad information
Senast uppdaterad