Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Konstansvarig
Maria Gullqvist
0120-831 98
maria.k.gullqvist@atvidaberg.se
Kultur- och fritidschef
Anton Bergström Grabowska
anton.bergstrom-grabowska@atvidaberg.se
Åtvidabergs kommuns vill medverka till att invånare ska uppleva ett tryggt, intressant och bra vardagsliv. Ett sätt att berika och stimulera kommunens invånare och besökare är att tillgängliggöra olika kulturella uttryck, däribland konst och annan offentlig utsmyckning.
Konst kan ha en rad olika funktioner som skapar mervärde i en arbetsmiljö eller i det offentliga rummet. Den kan bland annat vara intellektuell stimulerande, avstressande, kontemplativ, uppiggande, utmanande och berättande. Ett konstverk kan även fungera som en orienteringspunkt i den miljö där det är placerat. En tillgängliggjord konstsamling kan även ge människor som vanligtvis inte söker sig till konstmuseer och gallerier möjlighet att i sin vardag möta konstverk och de frågor konsten behandlar.
Genom inköp av konst stöttar Åtvidabergs kommun det lokala och regionala kulturlivet, enskilda utövare och konstföreningar samt bidrar till att behålla och utveckla en visuellt levande miljö.
Under hösten 2020 genomförde gatukonstorganisationen Artscape ett stort projekt i fyra kommuner i Östergötland. Internationella och svenska konstnärer bjöds in att skapa storskaliga muralmålningar i det offentliga rummet i Åtvidaberg, Linköping, Mjölby och Motala. Projektet tog ett världsunikt grepp på gatukonsten där Augmented Reality, en teknik som adderar digitala element till den fysiska verkligheten, integrerats i konstverken. Via en app i smartphones eller surfplattor finns möjligheten att interagera med muralmålningarna och uppleva en helt ny dimension av gatukonst i det offentliga rummet.
Till Åtvidaberg bjöds tre konstnärer in för att skapa konst på Långbrottshallen, Mässen och Tilasbacken. Den danska konstnären Frida Stiil Veum, nederländska Eelco och Julia Rio från sverige fyllde under två veckor Åtvidaberg med sprayfärg och kreativitet. I Tilasbacken arrangerades ett medskapande konstverk där Åtvidabergs invånare fick möjlighet att hjälpa till att skapa konst.
"Att Åtvidabergs kommun är en del av Artscape 2020, där Augmented Reality används på ett banbrytande sätt, är att se framåt och visar på kommunens framåtanda. Att projektet är medskapande där kommunens invånare är med och skapar trygghet samt utvecklar och förskönar samhället tillsammans, det är för mig social hållbarhet när det är som bäst."
- Joakim Magnusson, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
Åtvidabergs kommun tillämpar enprocentregeln vilket innebär att en procent av investeringskostnaderna för nyproduktion eller renovering avsätts till konst och konstnärlig utsmyckning. Enprocentregeln är en enkel och konkret möjlighet för kommunen att föra ut konst i samhället.
Senast uppdaterad