Plan
Planenhetens funktionsbrevlåda
plan@atvidaberg.se
Enhetschef samhällsplanering
Mari Solbrekken
0120-830 27
mari.solbrekken@atvidaberg.se
Planarkitekt
Nike Törnqvist
0120-835 55
nike.tornqvist@atvidaberg.se
Planarkitekt
Patrik Gerdovci
0120-830 36
patrik.gerdovci@atvidaberg.se
Planarkitekt
Gabriel Zetterqvist
0120-833 97
gabriel.zetterqvist@atvidaberg.se
Planarkitekt
Ingmarie Söderblom
0120-833 80
ingmarie.soderblom@atvidaberg.se
En detaljplan är en juridiskt bindande handling som bestämmer hur mark- och vattenområden får användas. Planen reglerar exempelvis vad som får byggas vart och hur bebyggelsen får se ut.
Kommunen har rätt att genom en detaljplan bestämma vilken typ av markanvändning som ska vara tillåten var i kommunen. I planen bestäms exempelvis var det får och inte får finnas bebyggelse och vilken typ av verksamhet som är lämplig. Detaljplanen är juridiskt bindande och ligger till grund för bygglov och verksamhetstillstånd. En detaljplan kan reglera enstaka fastigheter eller större områden. I detaljplanen reserveras mark för utpekad användning fram till dess att planen utgår, ändras eller upphävs.
Vad en detaljplan får innehålla och hur den ska tas fram regleras i plan- och bygglagen (2010:900). Vid framtagandet av en plan ska allmänna och enskilda intressen vägas mot varandra genom en transparent beslutsprocess. Kommunens uppgift att ta fram ett bra beslutsunderlag, ge berörda möjlighet till insyn och påverkan och att förankra förslaget politiskt.
I Åtvidabergs kommuns finns ett par hundra detaljplaner som gäller för olika delar av kommunen. All mark är inte detaljplanerad och det sker ett kontinuerligt arbete med att uppdatera befintliga och upprätta nya detaljplaner.
Om du vill bygga något på din mark som inte är tillåtet i gällande detaljplan eller om detaljplan saknas, kan du ansöka om att upprätta en ny detaljplan. Det kallas för att begära planbesked. Planbesked kan sökas av en person, organisation eller företag. En ny detaljplan kan även upprättas på kommunens egen begäran. Enligt kommunens fastslagna riktlinjer ska den som drar nytta av planen även bekosta den. Det tar ungefär ett år att ta fram en ny detaljplan.
Senast uppdaterad