Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall består framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av trädgården. Även stubbar och vedartat avfall i form av exempelvis grenar klassas som trädgårdsavfall.
Nya regler från18 februari 2025
Från och med 18 februari 2025 finns nya bestämmelser i avfallsförordningen (2020:614) om bioavfall. I de nya bestämmelserna finns följande definition av trädgårds- och parkavfall: Med trädgårds- och parkavfall avses i denna förordning sådant avfall från skötsel av trädgårdar eller parker som är biologiskt nedbrytbart och består av gräsklipp, löv, grenar och andra växtdelar.
Naturvårdsverkets tolkning är att begreppet andra växtdelar kan omfatta exempelvis fallfrukt, stubbar och annat vedartat avfall från trädgårdsskötsel.
Med park avses alla typer av grönområden som kräver skötsel och som helt eller till viss del är anlagda. Det kan till exempel vara anlagda parker bland bebyggelse eller delvis anlagda grönområden inom ett bostadsområde.
Begreppet trädgårds- och parkavfall omfattar inte avfall från jord- eller skogsbruk.
Hur ska trädgårdsavfall hanteras?
De nya bestämmelserna säger att trädgårdsavfall som är kommunalt avfall från hushåll eller verksamheter i första hand ska komposteras där det uppstår eller tas om hand av kommunen.
Så här kan du tänka kring det löv, ris och grenar i trädgården för att nyttja det på bästa sätt:
- Löv kan läggas i komposten, användas som täckmaterial under buskar eller klippas ner i gräsmattan.
- Klipp ned eller kör riset i en kompostkvarn och kompostera sedan tillsammans med löv. Har du ingen egen kompostkvarn så kanske du kan gå ihop med dina grannar och dela på en.
- Stora grenar kan sågas upp, klyvas och torkas för att sedan användas som ved vid eldning i öppen spis, grill, bastu, badtunna eller liknande.
Från och med den 18 februari 2025 får en fastighetsinnehavare också elda trädgårds- och parkavfall om:
- avfallet har producerats på fastigheten eller på närliggande fastigheter,
- eldning är en lämplig hantering,
- eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet, och
- eldningen inte strider mot kommunala föreskrifter.
Kompostering
Du kan ta hand om det mesta av ditt trädgårdsavfall själv, till exempel genom att kompostera det. Det krävs inte någon anmälan för att kompostera trädgårdsavfall på den egna fastigheten.
Komposterat trädgårdsavfall ger en näringsrik gödning och jordförbättrare till trädgården, men kom ihåg att inte kompostera några invasiva arter då risken för spridning av dessa är stor. Avfallet från invasiva växter ska förpackas i dubbla plastpåsar, förslutas väl och läggas i container för energiåtervinning på Korshults återvinningscentral. Det går även bra att lämna på samma sätt när du bokar hämtning av grovavfall vid tunnan. Märker du dessutom påsen med vad det innehåller för invasiv växt så underlättar det hanteringen.
Kommunal ristipp
Om du inte kan eller vill kompostera trädgårdsavfallet så går det bra att som privatperson istället lämna det till någon av de kommunala ristipparna. Invasiva arter får dock inte lämnas där, läs mer om hur dessa ska hanteras längre ner.
Trädgårdsavfall, ris, grenar och stubbar från hushåll kan lämnas på ristipparna i Åtvidaberg (Håckla, Kolhusgatan/Håcklövägen) och Grebo (Ängsvägen) som är öppna dygnet runt. Företag och andra verksamheter hänvisas till entreprenör.
Kommunal hämtning
Har du inte möjlighet att köra trädgårdsavfallet till en kommunal ristipp så kan du kontakta kundtjänsten för Åtvidabergs Renhållning och beställa hämtning. Hämtningen räknas som grovsopor och bekostas enligt fastställd taxa.
Kundtjänst för vatten, avlopp och avfall
Eldning av trädgårdsavfall
I Åtvidabergs kommuns föreskrifter om avfallshantering framgår av 29 § att: Torrt trädgårdsavfall som inte kan utnyttjas för kompostering får eldas endast om det kan ske utan att olägenhet uppstår och inte strider mot andra föreskrifter eller beslut.
Eldning av trädgårdsavfallet är därmed ett alternativ som endast kan bli aktuellt om kompostering inte är möjligt.
Parkslide eller invasiva främmande arter
Trädgårds- och parkavfall som innehåller invasiva främmande arter måste hanteras på ett sätt så att de inte sprids. De ska därför inte komposteras, inte heller eldas upp på tomten, eftersom grobara växtdelar kan överleva. Den här typen av trädgårdsavfall ska lämnas väl förpackat till energiåtervinning på Korshults återvinningscentral.
Valborgsbrasa
De nya bestämmelserna innebär att utsorterat trädgårds- och parkavfall får eldas, om eldningen sker i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har fått tillstånd enligt ordningslagen som omfattar att eldning får ske.
Relaterad information
Länkar
Dokument
E-tjänster och blanketter
Senast uppdaterad