Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kundtjänst vatten och renhållning
Faktura- och abonnemangsfrågor gällande vatten, avlopp och avfall.
Telefontid
Måndag-fredag 09.00–11.30 och 13.00–14.00.
020-23 30 22
va.renhallning@soderkoping.se
Korshults återvinningscentral
Trädgårdsavfall består framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av trädgården. Även stubbar och vedartat avfall i form av exempelvis grenar klassas som trädgårdsavfall.
Från och med 1 januari 2024 finns nya bestämmelser i avfallsförordningen om bioavfall. Med bioavfall menas bland annat trädgårds- och parkavfall, det vill säga växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av privata eller offentliga parker och trädgårdar. Även stubbar och vedartat avfall i form av exempelvis grenar ingår i begreppet trädgårds- eller parkavfall.
De nya bestämmelserna säger att trädgårdsavfall i första hand ska komposteras eller lämnas på en ristipp. Det innebär att det inte längre är tillåtet att elda trädgårdsavfall för att bli av med det.
Så här kan du tänka kring det löv, ris och grenar i trädgården för att nyttja det på bästa sätt:
Du kan ta hand om det mesta av ditt trädgårdsavfall själv, till exempel genom att kompostera det. Det krävs inte någon anmälan för att kompostera trädgårdsavfall på den egna fastigheten.
Komposterat trädgårdsavfall ger en näringsrik gödning och jordförbättrare till trädgården, men kom ihåg att inte kompostera några invasiva arter då risken för spridning av dessa är stor. Avfallet från invasiva växter ska förpackas i dubbla plastpåsar, förslutas väl och läggas i container för energiåtervinning på Korshults återvinningscentral. Det går även bra att lämna på samma sätt när du bokar hämtning av grovavfall vid tunnan. Märker du dessutom påsen med vad det innehåller för invasiv växt så underlättar det hanteringen.
Om du inte kan eller vill kompostera trädgårdsavfallet så går det bra att som privatperson istället lämna det till någon av de kommunala ristipparna. Invasiva arter får dock inte lämnas där, läs mer om hur dessa ska hanteras längre ner.
Trädgårdsavfall, ris, grenar och stubbar från hushåll kan lämnas på ristipparna i Åtvidaberg (Håckla, Kolhusgatan/Håcklövägen) och Grebo (Ängsvägen) som är öppna dygnet runt. Företag och andra verksamheter hänvisas till entreprenör.
Har du inte möjlighet att köra trädgårdsavfallet till en kommunal ristipp så kan du kontakta kundtjänsten för Åtvidabergs Renhållning och beställa hämtning. Hämtningen räknas som grovsopor och bekostas enligt fastställd taxa. Avgiften består av en fast framkörningsavgift på 1 340 kr per tillfälle och en rörlig avgift på 400 kr per m3 (enligt taxa för 2024).
Kundtjänst för vatten, avlopp och avfall
Om det av någon anledning absolut inte går att ta hand om trädgårdsavfallet enligt ovanstående och du bedömer att det måste eldas, kontakta miljökontoret.
Torrt trädgårdsavfall i form av parkslide eller invasiva främmande arter får dock eldas om det kan ske utan att olägenhet uppstår och inte strider mot andra föreskrifter eller beslut. Syftet med sådan eldning är att minska risken för spridning av arten. Alternativet är att lämna den typen av trädgårdsavfall väl förpackat till energiåtervinning på Korshults återvinningscentral.
Biologiskt avfall i form av till exempel ris och grenar som uppstått från skogs- eller lantbruk bedöms inte vara ett trädgårdsavfall. Det innebär att eldningsförbudet inte gäller vid hantering av avfallet. Har du möjlighet att kompostera eller samla grenar och ris på hög på några platser så är det dock en bra lösning som gör en insats för miljön och den biologiska mångfalden. Vid eldning är det viktigt att elda på ett sätt som inte stör omgivningen eller kan medföra spridningsrisk.
De nya bestämmelserna innebär att du inte heller får elda en majbrasa hemma utan tillstånd från kommunen. Du kan söka dispens hos bygg- och miljönämnden för att få tillåtelse att förbränna utsorterat trädgårds- och parkavfall i samband med en offentlig tillställning, till exempel majbrasa vid valborgsmässofirande.
Senast uppdaterad