Vi lever idag i ett globalt samhälle och saker vi gör här i Åtvidaberg kan få effekter på andra sidan jorden – både på gott och ont. Kommunen är en stor organisation som verkar inom många olika områden och har därmed även ett stort ansvar i att vara med och bidra till en hållbar utveckling för alla.
Vad en hållbar utveckling innebär kan definieras på olika sätt. Åtvidabergs kommun använder FN:s definition av hållbar utveckling:
”En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov”
Man brukar dela in begreppet ”hållbar utveckling” i tre dimensioner: den ekologiska dimensionen, den sociala dimensionen och den ekonomiska dimensionen. Alla tre dimensioner är viktiga och behöver samspela för att en hållbar utveckling ska kunna nås.
För att säkerställa att kommunen går mot en hållbar utveckling har vi tagit fram ett hållbarhetsprogram. Syftet med hållbarhetsprogrammet är att ge en samlad beskrivning av hur Åtvidabergs kommun som organisation ska bidra till att uppnå de globala, nationella och regionala målen som är kopplade till hållbarhetsfrågor. Hållbarhetsprogrammet redovisar politiska ställningstaganden för kommunens långsiktiga hållbarhetsarbete baserat på lokala behov, förutsättningar och prioriteringar.
Hållbarhetsprogrammet utgår från kommunens vision, de 17 mål för en hållbar utveckling som FN tagit fram, Sveriges miljökvalitetsmål och Sveriges folkhälsomål.
Utifrån ovan nämnda vision och mål har vi tagit fram fem hållbarhetsfaktorer. Hållbarhetsfaktorerna är visionsmål, dit vi behöver nå för att uppnå en hållbar utveckling i Åtvidaberg. De fem hållbarhetsfaktorerna är:
Mer om hållbarhetsfaktorerna och hållbarhetsarbetet i Åtvidabergs kommun kan du läsa om i hållbarhetsprogrammet som antogs i kommunfullmäktige december 2016. Följ gärna kommunens hållbarhetsarbete på Instagram via: hallbart_atvid eller #hållbartåtvid
Senast uppdaterad