Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Vi lever idag i ett globalt samhälle och saker vi gör här i Åtvidaberg kan få effekter på andra sidan jorden – både på gott och ont. Kommunen är en stor organisation som verkar inom många olika områden och har därmed även ett stort ansvar i att vara med och bidra till en hållbar utveckling för alla.
Vad en hållbar utveckling innebär kan definieras på olika sätt. Åtvidabergs kommun använder FN:s definition av hållbar utveckling:
En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov.
Man brukar dela in begreppet ”hållbar utveckling” i tre dimensioner: den ekologiska dimensionen, den sociala dimensionen och den ekonomiska dimensionen. Alla tre dimensioner är viktiga och behöver samspela för att en hållbar utveckling ska kunna nås.
Vi står inför många hållbarhetsutmaningar, både på nära håll och globalt. Globalt handlar det om att avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen. I Östergötland har vi stora utmaningar kopplade till att minska hälsoklyftorna i befolkningen, uppnå miljömålen på regional nivå samt att anpassa samhället för klimatförändringarna.
För att bidra till att möta utmaningarna och säkerställa en hållbar utveckling i Åtvidabergs kommun har kommunen tagit fram ett hållbarhetsprogram. Hållbarhetsprogrammet ska vara en guide till att ta sig an de utmaningar vi står inför och greppa de möjligheter som finns kopplade till kommunens vision och övergripande mål.
Hållbarhetsprogrammet beskriver kommunens styrkor och hållbarhetsutmaningar och pekar ut nyckelinsatser för att nå de kommunövergripande målen och bidra till att uppfylla de globala målen i Agenda 2030.
Energisystemet är i förändring. Det sker en omställning från fossila energikällor till förnybara och produktionen av el sker numera av både stora och små aktörer, som exempelvis privatpersoner med solcellsanläggningar. Åtvidabergs kommun deltar i EU-projektet StartSun som har syftet att underlätta bildandet av energigemenskaper, som är ett sätt att främja elproduktion hos mindre aktörer.
I och med projektet finns möjligheten att installera en solcellsanläggning som kan bidra med förnybar el till Facetten - kommunens företagspark, och samtidigt bilda en energigemenskap för intresserade hyresgäster.
Energigemenskap är ett nytt begrepp som än så länge saknar en exakt definition även om det förtydligats i EU-lagstiftning. Övergripande beskrivs en energigemenskap som att flera mindre aktörer går samman och bildar en gemenskap som samordnar sin energianvändning och delar på lokala energiresurser, som solceller och batterier för lagring. Medlemmarna i energigemenskapen blir prosumenter – de både producerar och konsumerar energi, vilket innebär större möjligheter för dem att vara delaktiga och påverka.
Utöver fördelarna som energigemenskaper kan ge ekonomiskt finns det även andra fördelar att ta hänsyn till som kan handla om ett starkare samarbete, ökad beredskap och minskad klimatpåverkan.
StartSun är ett EU-projekt med syfte att underlätta etablering av energigemenskaper. Projektet kommer att undersöka hinder och möjligheter genom fem piloter i länderna Estland, Lettland, Finland och Sverige. Projektet pågår mellan vintern 2023 och hösten 2026 och finansieras av Interreg Baltic Sea Region. Länsstyrelsen Östergötland är projektledare.
Läs mer om projektet StartSun (extern webbplats)
Fastighetsförvaltare
Paula Jonsson
0120-831 23
paula.jonsson@atvidaberg.se
Senast uppdaterad