Vi lever idag i ett globalt samhälle och saker vi gör här i Åtvidaberg kan få effekter på andra sidan jorden – både på gott och ont. Kommunen är en stor organisation som verkar inom många olika områden och har därmed även ett stort ansvar i att vara med och bidra till en hållbar utveckling för alla.
Vad en hållbar utveckling innebär kan definieras på olika sätt. Åtvidabergs kommun använder FN:s definition av hållbar utveckling:
”En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov”
Man brukar dela in begreppet ”hållbar utveckling” i tre dimensioner: den ekologiska dimensionen, den sociala dimensionen och den ekonomiska dimensionen. Alla tre dimensioner är viktiga och behöver samspela för att en hållbar utveckling ska kunna nås.
Vi står inför många hållbarhetsutmaningar, både på nära håll och globalt. Globalt handlar det om att avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen. I Östergötland har vi stora utmaningar kopplade till att minska hälsoklyftorna i befolkningen, uppnå miljömålen på regional nivå samt att anpassa samhället för klimatförändringarna.
För att bidra till att möta utmaningarna och säkerställa en hållbar utveckling i Åtvidabergs kommun har kommunen tagit fram ett hållbarhetsprogram. Hållbarhetsprogrammet ska vara en guide till att ta sig an de utmaningar vi står inför och greppa de möjligheter som finns kopplade till kommunens vision och övergripande mål.
Hållbarhetsprogrammet beskriver kommunens styrkor och hållbarhetsutmaningar och pekar ut nyckelinsatser för att nå de kommunövergripande målen och bidra till att uppfylla de globala målen i Agenda 2030.
Senast uppdaterad