Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Inomhusklimatet bestäms av en rad faktorer såsom lufttemperatur, strålningstemperatur från omgivande ytor, temperaturskillnader, drag och luftfuktighet.
Om du hyr bostad och har problem med inomhusklimatet ska du i första hand anmäla det till din hyresvärd. Hyresvärden ska ha rutiner för att ta hand om klagomål angående temperatur och drag. Om inga undersökningar eller åtgärder görs har du möjlighet att vända dig till miljökontoret, använd då gärna e-tjänsten nedan.
De flesta trivs vid en lufttemperatur mellan 20-24 grader i bostäder. Högre temperaturer kan ge sämre luftkvalitet, till exempel torr luft. Dessutom kan för höga temperaturer leda till trötthet, illamående, huvudvärk och sämre prestationsförmåga. Lägre temperaturer kan ge obehag med drag men lägre temperaturer kan också påverka blodtrycket och tros öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Drag är detsamma som en lokal nedkylning av kroppen. Drag orsakas bland annat av otätheter kring fönster, dörrar eller vid tilluftsventiler. Temperaturen på omgivande ytor påverkar också känslan av drag. Drag kan ge nackspärr, muskelbesvär och ögonirritation.
Vid normal lufttemperatur bör den relativa luftfuktigheten vara 30-60 procent i en bostad. Luftfuktigheten är lägre på vintern än på sommaren. Människors förmåga att känna variationer i den relativa luftfuktigheten är begränsad. Skillnader på 10-20 procent är knappt kännbara. För att minska tillväxt av kvalster bör den relativa luftfuktigheten inte överskrida 45 procent, vilket förutsätter god ventilation.
Senast uppdaterad