Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Samhällsinformation
Säkerhets- och beredskapsfunktion
Din kommun ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar även vid en samhällskris. Du som privatperson har också ett ansvar. Här finns information om hur du med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är en statlig myndighet med uppgift är att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. MSB har ansvar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar, i den utsträckning inte någon annan myndighet har ansvaret. Ansvaret avser åtgärder före, under och efter en olycka, kris, krig eller krigsfara.
Krisinformation.se är en myndighetsgemensam webbplats vars främsta syfte är att sprida information vid större händelser och kriser från myndigheter och andra ansvariga aktörer till allmänhet och medier. Där finns även information om hur man kan förbereda sig inför olika händelser.
Lilla Krisinfo är en del av krisinformation.se och MSB. Det är en webbplats för barn och unga som på ett pedagogiskt sätt berättar om kriser och hur man kan förbereda sig för dem.
Försvarsmakten, att prata med barn om oro för omvärldsläget
Förbered dig genom att fundera på vad du kan behöva ha hemma i händelse av en kris. En och samma händelse kan drabba oss olika. Det betyder att vi behöver ha olika saker hemma. Gå igenom och uppdatera din krislåda kontinuerligt. Här har vi samlat en lista med tips på hur du kan förbereda dig och vad som kan vara bra att ha hemma i en krislåda.
Ett strömavbrott kan ske av många olika anledningar och pågå i allt från några sekunder till flera dagar. Om elnätet skadats av grävarbete eller fallande träd, kan det ibland dröja ganska länge innan strömmen kommer tillbaka. Här är några tips som kan hjälpa dig att känna dig trygg och klara dig bra utan elektricitet.
När strömmen kommer tillbaka är det bra att ”mjukstarta” elnätet. Vänta med att starta diskmaskin, tvättmaskin och torktumlaren i några timmar. Om du har elvärme kan det vara bra att starta ett eller några element i taget.
I MSB:s webbutbildning "Sju dagar" kan du utmana sig själv i att klara sju dagar utan el – oförberedd.
På grund av att klimatet förändras kommer översvämningar att bli vanligare. När en översvämning sker kan det leda till allvarliga problem för både människor och samhället.
Till följd av att den globala medeltemperaturen ökar ändras klimatet som vi är vana vid. Vi står till exempel inför mildare och blötare vintrar, längre perioder av torka, längre växtsäsong och sannolikt även fler tillfällen med extremt väder, som värmeböljor. En värmebölja är när dygnets högsta temperatur är minst 25 ℃ åtminstone fem dygn på raken. Höga temperaturer en längre tid kan innebära hälsorisker.
I Sverige där vi generellt har haft det svalare, påverkas vi i större grad negativt av värmeböljor än vad andra på varmare platser i världen gör. När temperaturen utomhus ligger på minst 26°C tre dagar i följd ökar hälsorisken bland befolkningen påtagligt.
Så här skriver Folkhälsomyndigheten om hur kroppen påverkas av värme:
Värme gör att de ytliga blodkärlen vidgas och svettningen ökar. Om man inte hinner få i sig tillräckligt med vätska för att kompensera ökad svettning blir blodet mer koncentrerat och risken för blodpropp ökar. Om hjärtat inte klarar de ökade kraven på pumpförmåga kan det resultera i en allvarlig hjärtsvikt.
Värmerelaterade dödsfall hos äldre beror oftast på cirkulationsrubbningar. Ibland kan huvudvärk och illamående vara tecken på början till värmeslag. Värmeslag kan vara livshotande. Vid värmeslag är kroppstemperaturen över 40 °C och andra symtom kan vara kräkningar, synstörningar, yrsel, förvirring och snabb puls. Se till att snabbt komma till en sval plats, dricka och att svalka kroppen. Vid värmeutmattning och värmeslag ska inte febernedsättande tas, det kan förvärra tillståndet.
Om du tillhör en riskgrupp bör du vara extra försiktig när det är varmt. Äldre, kroniskt sjuka personer med funktionsnedsättning, små barn, gravida och personer som tar viss medicin är riskgrupper.
Om temperaturen stiger till 26 °C och håller sig där minst tre dagar på raken ökar risken för hälsoproblem.
Försök dricka även om du inte är törstig. Att äta vätskerik mat, som grönsaker och frukt, kan vara ett annat sätt att få i sig vätska. Personer i din närhet kan behöva hjälp med att få i sig vatten.
Genom att dra för gardiner eller dra ner persienner kan du få en svalare inomhusmiljö. Tänk även på att stänga fönster när det är varmare ute än inne, och vädra gärna på natten när det är svalt. Försök vistas i en sval utemiljö om du har en i närheten.
En kall dusch ger svalka. Använd löst sittande kläder, gärna i naturmaterial, och lägg en blöt handduk runt nacken om det behövs.
Försök att inte träna eller anstränga dig under dygnets varmaste timmar.
Om ditt läkemedel är temperaturkänsligt finns information om förvaring på förpackningen eller i bipacksedeln.
En högre kroppstemperatur, puls eller andningsfrekvens kan vara varningssignaler på att du håller på att bli för varm. Yrsel och onormal trötthet är två andra tecken. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa.
SMHI varnar om höga temperaturer när temperaturen förväntas hålla sig på minst 26 °C tre dagar i följd. Om värmeböljan blir värre kan de utfärda gul eller orange varning. SMHI sprider varningar via smhi.se, appen SMHI Väder samt Sveriges Radio P1 och P4.
Om det redan är torrt i naturen ökar värmeböljor risken för brand. Därför är det viktigt att vara försiktig om du ska elda eller grilla, detta gäller även om det inte råder eldningsförbud.
Har du förberett dig för ett förändrat klimat (Åtvidabergs kommun) Pdf, 1 MB.
Väder, olyckor, strömavbrott och andra störningar kan påverka vårt dricksvatten. Ha därför alltid dricksvatten sparat hemma, gärna i frysen.
Vid avbrott eller störningar i vårt dricksvatten ska du följa råden från Åtvidabergs kommun. Vid större vattenavbrott ställs nödvattentankar ut. Var och när dessa ställs ut beror på störningens omfattning.
Håll dig uppdaterad med information om avbrottet eller problemet via atvidaberg.se samt via Sveriges Radio P4 Östergötland.
Vid vissa industrier, fabriker och liknande platser kan en olycka orsaka allvarliga skador på människor och miljö. Dessa företag och de ansvariga som arbetar där har hårda krav på säkerheten.
På platser där man hanterar farliga ämnen är kraven på säkerhet och förberedelser höga. En fabrik kan till exempel behöva köpa in speciell utrustning för att minskar risken för utsläpp av farliga ämnen. Det kan också vara så att fabriken behöver bygga vallar som hindrar spill och utsläpp från att förgifta eller förorena naturen. Ett annat exempel på extra hög säkerhet och förberedelser kan vara att en fabrik ha en egen räddningsgrupp, som hjälper till med räddning och skyddar personalen vid en brand.
På Räddningstjänsten Östra Götalands webbsida kan du läsa mer om farliga verksamheter som omfattas av Sevesolagstiftningen:
Ett jordskred betyder att en jordmassa plötsligt börjar röra sig. När det händer finns det risk för att människor, byggnader och naturen skadas. Vägar, järnvägar, vattenverk och elledningar kan också påverkas och skadas av ras eller skred.
Ett jordskred sker ibland utan förvarning men händer ofta efter att det har regnat extra mycket, eller att något annat i eller på marken har förändrats nyligen. Vid enstaka platser där kvicklera förekommer är marken dessutom extra känslig för vibrationer.
Ras och skred sker ofta utan förvarning men innan dess kan det förekomma rörelser i marken. Som fastighetsägare är det alltid bra att vara uppmärksam på följande förändringar i marken.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (MSB) är den myndighet som förser landets kommuner med kartor över bebyggda områden där det finns risk för ras, jordskred och slamströmmar. Inom Norrköpings kommun har MSB pekat ut att det finns ett tiotal områden där det finns behov av detaljerad utredning för att undersöka om det finns risk för jordskred.
Kommunen har upprättat en handlingsplan för dessa områden och planerar att göra markundersökningar för att ta reda på hur riskerna ser ut och kunna planera för vilka eventuella åtgärder som kan behövas.
Mer om jordskred och ras (msb.se)
Översiktlig stabilitetskartering finkorniga jordarter (msb.se)
På försvarsutbildarna.se kan du testa din hemberedskap genom olika scenarion och quiz.
Till Försvarsutbildarnas test och information om hemberedskap
Senast uppdaterad