Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kundtjänst vatten och renhållning
Faktura- och abonnemangsfrågor gällande vatten, avlopp och avfall.
Telefontid
Måndag-fredag 09.00–11.30 och 13.00–14.00.
020-23 30 22
va.renhallning@soderkoping.se
När vattnet passerat våra hem och oss själva är det allt för smutsigt för att kunna lämnas tillbaka direkt till naturen. Innan avloppsvattnet släpps ut måste det renas i flera steg.
Åtvidabergs Vatten AB driver fem avloppsreningsverk:
Hushåll i Berg, Forsaström och Kvickstorp är anslutna till Håckla avloppsreningsverk i Åtvidaberg. Gärdserums by är ansluten till Falerum.
Avloppsreningsverken är byggda för att rena hushållsspillvatten från organiskt material och näringsämnen som fosfor. Om dessa ämnen kommer ut i våra sjöar och vattendrag växer de igen och drabbas av algblomning. Denna övergödning leder också ofta till syrebrist vilket inte är bra för de vattenlevande växterna och djuren.
Avloppsreningen sker i tre steg. Först sker en mekanisk avskiljning av fast material. Därefter följer en biologisk rening där mikroorganismer hjälper till med nedbrytning av de organiska ämnena. Slutligen sker fosforrening. Dessa tre moment sker i samtliga avloppsreningsverk även om metoder och utrustning skiljer något mellan de olika avloppsverken.
Det slam som avskiljs i de olika reningsverken samlas i Håckla avloppsreningsverk och behandlas där i en rötkammare innan det avvattnas. För närvarande komposteras det avvattnade rötslammet tillsammans med bland annat park- och trädgårdsavfall och blir därmed till anläggningsjordar. Vid rötningen bildas också biogas som används vid reningsverket för uppvärmning. Den mindre del gas som inte kan nyttjas facklas för att motverka utsläpp av växthusgasen metan som är den huvudsakliga beståndsdelen i rötgasen.
För att avloppsreningen ska fungera är det viktigt att alla tar sitt ansvar så att enbart det som hör hemma där hälls i avloppet. Bara kiss, bajs och toalettpapper ska hamna i toalettstolen. Tänk också på vilka tvättmedel, schampo och andra rengöringsmedel som du använder. Välj miljömärkta produkter. Extra viktigt är att inget farligt avfall kommer i avloppsledningarna. Lösningsmedel och oljor är exempel på produkter som stör de mikroorganismer som hjälper oss att rena vattnet så att vi ska kunna släppa ut det utan att våra sjöar och vattendrag tar skada. Vi vill inte heller att några främmande kemikalier ska hamna i avloppsslammet. Slammets näringsinnehåll ska tillbaka till jorden utan att den förorenas.
Mediciner är också något som avloppsreningsverken har svårt att rena bort, så häll inte ut dina gamla mediciner i avloppet. Lämna dem till apoteket istället så kan de tas om hand på rätt sätt.
Senast uppdaterad