- Akut hjälp och krisstöd
- Trygg och säker
- Ekonomi, stöd och rådgivning
- Familj, barn och ungdom
- Äldre
- Funktionsnedsättning
- Frivilliga uppdrag i kommunen
- Borgerlig vigsel
- Dödsfall och begravning
- Nyanländ i kommunen
- Sjukvård och tandvård
- Transport och besök
- Psykisk ohälsa
- Missbruk och beroende
- Folkhälsoarbete
- Överklaga beslut
- Synpunkter och klagomål
Du som behöver en god man eller förvaltare
Om du har svårt att själv sköta din ekonomi, bevaka dina rättigheter och intressen, kan du få hjälp av en god man eller förvaltare.
God man
Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person ska rätten om det behövs besluta att anordna godmanskap för honom eller henne.
Uppgifterna varierar och är beroende av hur förordnandet är utformat men det kan till exempel handla om att hjälpa till med ansökningar till myndigheter, se till att räkningar blir betalda eller att företräda huvudmannen vid olika rättshandlingar.
För att en god man ska kunna förordnas krävs den enskildes samtycke. Är den hjälpbehövandes tillstånd sådant att ett samtycke inte kan ges ska i stället behovet av en god man styrkas genom ett läkarintyg. Läkarintyget ska styrka att den enskilde är ur stånd att vårda sig eller sin egendom.
Förvaltare
Om en person är i behov av stöd genom en god man, inte kan få hjälp på annat sätt samt tar irrationella beslut som innebär skada för sig själv eller sin egendom, då är det dags att se om personen kanske behöver hjälp genom en förvaltare.
Förvaltarskapet är många gånger även till för att skydda huvudmannen mot att andra människor utnyttjar honom eller henne. Skillnaden mellan förvaltarskap och godmanskap är att förvaltarskapet är en tvingande hjälpåtgärd medan godmanskapet är en helt frivillig stödåtgärd för den enskilde.
Den som får förvaltare mister i princip all rättshandlingsförmåga, förmågan att själv med bindande verkan till exempel ingå olika avtal. Förvaltarskapet omprövas varje år av överförmyndarnämnden.
Överförmyndare i samverkan
Åtvidabergs kommun ingår sedan januari 2015 i ett samarbete med Kinda, Vimmerby och Ydre kommuner som kallas Överförmyndare i samverkan (ÖVIS). ÖVIS handläggare är anställda av Vimmerby kommun och finns till hands för att besvara verksamhetsfrågor och hjälpa till med ansökningar eller anmälningar gällande god man, förvaltare och förmyndare.
Vimmerby kommun om god man och förvaltare
Så här ansöker du om god man eller förvaltare
Ansökan görs på en särskild blankett och skickas till Linköpings tingsrätt. Blanketten hjälper till att ta reda på om det finns ett behov och om kraven för att få god man eller förvaltare är uppfyllda.
Till ansökan ska du bifoga ett läkarintyg och en social utredning. Den sociala utredningen skrivs av till exempel en biståndshandläggare, kurator eller sjuksköterska.
Den som ansöker eller socialnämnden kan också föreslå vem som ska bli god man eller förvaltare.
Blanketten heter Ansökan till tingsrätten och finns på Vimmery kommuns webbplats:
Blanketter och dokument för god man/förvaltare
Relaterad information
Länkar
E-tjänster och blanketter
Senast uppdaterad