- Förskola
- Grundskola
- Gymnasium
- Vuxenutbildning och SFI
- Elevhälsa
- Mobbning, trygghet och säkerhet
- Försäkringar
- Skolskjuts
- Modersmål
- Studie- och yrkesvägledning
- Särskilda behov, extra stöd
- Ung i Åtvidaberg
- Kulturskolan
- För dig som student
Frågor och svar om fritidshem
Fakturan för barnomsorg ser inte ut att stämma, vad gör jag?
Fakturan innehåller en preliminär avgift för innevarande månad och en definitiv avgift för föregående månad. Förändringar ger flera poster på fakturan. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta handläggaren av fakturan. Du hittar telefonnummer till respektive handläggare på fakturan.
Vad gör jag om jag inte kan betala min faktura?
Kontakta ekonomiavdelningen för förfrågan gällande avbetalningsplan.
ekonomi@atvidaberg.se
Hur vet jag om mitt barn finns med i kön till fritidshem?
Du kan i e-tjänsten se att ditt barn köar till de förskolor du uppgett och vilket datum du önskat placering.
Ansök, ändra uppgifter eller säg upp plats - förskola och fritidshem
Hur fungerar platsgarantin?
Kommunen som är en offentlig huvudman ska erbjuda plats på någon av kommunens skolor. Fritidshemsplatsen ansöks om i samband med att eleven har en skolplacering.
När får man reda på om man har fått en plats?
Vårdnadshavaren får normalt ett mail med länk till platserbjudande i E-tjänsten om fritidshem i god tid innan den planerade fritidshemsstarten. Platserbjudandet ska besvaras av vårdnadshavaren inom 10 kalenderdagar. Tackar sökande nej till plats stängs ansökan. Den sökande behöver då göra en förnyad ansökan.
Jag har endast behov av fritidshem på morgonen innan skolan börjar, hur gör jag då?
Du behöver ansöka om en fritidshemsplats via vår e-tjänst.
Morgonomsorg erbjuds alltid på barnets skola. Barnets vistelsetid på fritidshemmet hanterar du i IST Home skola. Tidsmässigt erbjuds fritidshem endast vårdnadshavarnas arbetstid eller studietid samt restid.
Hur ändrar jag min grund för fritidshemsplaceringen?
Vid förändrad sysselsättning behöver du anmäla det då din sysselsättning är grunden för barnets placering. Förändrad sysselsättning är att du börjar arbeta, studera, blir arbetssökande eller föräldraledig.
Hur anmäler jag en ny inkomst?
Avgiften för förskola och fritidshem baseras på hushållets gemensamma inkomster oberoende av relation till barnet.
Hur betalar vårdnadshavare som inte bor tillsammans barnomsorgsavgiften?
Vårdnadshavare som inte har gemensamt hushåll, men gemensam vårdnad, har så kallad separat faktura. Ni får då en varsin faktura på det respektive belopp som ni ska betala. Hur mycket var och en ska betala av det totala beloppet avgörs av inkomsten i respektive hushåll. Den som har en högre inkomst betalar mer än den som har en lägre inkomst. Den totala avgiften kan aldrig bli högre än maxtaxan (högsta avgift för en barnomsorgsplats).
Vid separation, ska båda vara platsinnehavare om båda nyttjar fritidshem?
Om vårdnadshavare separerar och flyttar till olika folkbokföringsadresser ska du som vårdnadshavare som har behov av omsorg ha en egen fritidshemsplacering. Den vårdnadshavare som inte är räkningsmottagare på den gemensamma fritidshemsplatsen kontaktar kommunens barnomsorgsadministratör. Ni blir då båda räkningsmottagare, med separat faktura.
Vi behöver säga upp fritidshemsplatsen men bor inte tillsammans. Hur gör vi?
Respektive vårdnadshavare säger upp sin del av platsen via kommunens E-tjänst. Två månaders uppsägningstid gäller. Om en vårdnadshavare säger upp sin fritidshemsplats, och den andra vårdnadshavaren har fortsatt behov av fritidshemsplatsen går hela betalningsansvaret över till den andra vårdnadshavaren.
Vad är avgiftskontroll?
Åtvidabergs kommun gör varje år en avgiftskontroll för familjer som har barn i fritidshemmet. Syftet är att alla ska betala rätt avgift, varken för mycket eller för lite.
Avgiftskontrollen genomförs med två års fördröjning utifrån taxerade årsinkomster hos Skatteverket. Fördröjningen beror på att Skatteverkets uppgifter inte finns tillgängliga för kommunen tidigare än så.
När avgiftskontrollen görs kommer du som angett för låg inkomst att debiteras och de som lagt in en för hög inkomst kommer att få en återbetalning.
Har jag rätt att ha mitt barn på fritidshem enligt ordinarie schema om jag får graviditetspenning?
Om din arbetsgivare anser att du inte kan arbeta under din graviditet har du under vissa förutsättningar rätt till graviditetspenning under hela perioden du inte får arbeta fram till och med 11:e dagen före beräknad förlossning. Det innebär att ditt barn har rätt till ordinarie tid på fritidshemmet under den tid du får graviditetspenning.
10 dagar före beräknat födelsedatum har ditt barn inte längre rätt till fritidshem och du som vårdnadshavare behöver i så god tid som möjligt säga upp fritidshemsplatsen.
Ansök, ändra uppgifter eller säg upp plats - förskola och fritidshem
Senast uppdaterad