Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Resurssamordnare
Svårigheter i familjen kan göra att barn och unga för en längre eller kortare tid behöver stöd av en annan familj eller person. Det kan vara allt från några enstaka träffar med en person till att flytta till en annan familj.
Svårigheter i en familj kan leda till att barn och unga för en längre eller kortare tid behöver bo i en annan familj. Barn och unga mellan 0 och 18 år kan placeras i familjehem. Orsaken kan vara att föräldrarna har problem med missbruk, sjukdom eller att föräldern av annan anledning inte kan ge barnet vad det behöver. Placering i familjehem kan också behövas om barnet själv har problem.
Familjehemmet har ansvaret för den dagliga omsorgen, men socialtjänsten finns alltid till hands för vägledning. Socialtjänsten följer även regelbundet upp hur barnet har det och barnet kan vända sig till sin socialsekreterare för hjälp och stöd.
Som familjehem tar ni emot ett barn/ungdom hos er på heltid för en kortare eller längre period. Under den tid som barnet/ungdomen bor i familjehemmet har den sin vardag där med allt vad det innebär. Ni som
familjehem stöttar kring skola, hälso- och sjukvård, fritidsaktiviteter mm. Föräldrarna är givetvis fortfarande viktiga och en bra familjehemsplacering förutsätter ett gott samarbete mellan familjehemmet och barnets föräldrar samt socialtjänst.
När vi letar efter ett familjehem söker vi familjer som stämmer så väl överens som möjligt med barnens behov. Det är även viktigt för familjehemmet att barnet passar in i familjen, ni ska ju leva tillsammans och trivas med varandra. Det är av stor betydelse att ni är trygga och stabila vuxna. Att bli familjehem påverkar alla i familjen och därför är det av vikt att eventuella egna barn även är positivt inställda till uppdraget.
En kontaktperson är en vuxen som ger extra stöd till ett barn eller en ungdom under en bestämd tid. En kontaktperson kan ha olika uppdrag; att vara en vuxen förebild, någon att prata med, göra aktiviteter tillsammans med eller vara den som medverkar vid myndighetskontakter.
Uppdraget som kontaktperson innebär att du träffar ett barn, en ungdom eller en vuxen några gånger per månad, ofta på kvällar och/eller helger. Syftet med insatsen kan variera men handlar ofta om att stärka självkänslan och vidga det sociala nätverket genom att göra aktiviteter tillsammans. För ensamkommande ungdomar kan en kontaktperson bli en hjälp in i det svenska samhället och ett stöd i att hitta nya sociala sammanhang.
Du behöver inte ha någon speciell kunskap för att bli uppdragstagare inom socialtjänsten i Åtvidaberg. Det som behövs är att du har tid och vill engagera dig! För att bli uppdragstagare inom socialtjänsten krävs dock en utredning för att bedöma din lämplighet. I samband med den vill vi träffa dig för en personlig intervju för att få en bild av hur du lever och därigenom kunna hitta rätt uppdrag utifrån varje persons behov. Vi gör även en kontroll i polis- och socialregister. När utredningen är färdig och vi sett att du är lämplig som kontaktperson så har du möjlighet att bli uppdragstagare åt socialtjänsten.
Som kontaktperson lämnas du inte ensam. Du kommer att ha regelbunden kontakt med en socialsekreterare i form av möten och telefonsamtal. Du är alltid välkommen att höra av dig om både stora som små frågor. Samtliga kontakter vi har med varandra dokumenteras, som stöd för både dig och oss.
Åtvidabergs kommun arbetar efter riktlinjer från Sveriges kommuner och regioner när det gäller ersättningar. Som kontaktperson får man dels ett skattepliktigt arvode för den arbetsinsats man gör samt en omkostnadsersättning som ska täcka den merkostnad som följer med uppdraget. Utbetalning sker månadsvis.
En kontaktfamilj fungerar som en extrafamilj för barn och ungdomar som av olika anledningar behöver extra socialt stöd. Orsaken till att ett barn behöver en extra familj varierar. Det kan till exempel handla om att barnet behöver miljöombyte eller att föräldrarna behöver avlastning. Då kan en annan familj hjälpa till med att ta hand om andras barn och unga, exempelvis en helg i månaden. Sådant stöd kallas kontaktfamilj. Det finnas många anledningar till att barn och ungdomar kan behöva en kontaktfamilj. Ofta saknar familjen ett socialt nätverk som kan hjälpa till. Barnet bor ofta i sin kontaktfamilj under kortare återkommande perioder.
Barn från tre år kan få stöd av en kontaktfamilj. Stödet är en frivillig hjälp och de flesta föräldrar har själva vänt sig till socialtjänsten och ansökt om att få extra stöd.
Som kontaktfamilj tar du emot ett barn/ungdom i ditt hem några dagar per månad, omfattningen skiftar men det är vanligt att barnet kommer varannan eller var tredje helg till sin kontaktfamilj. En kontaktfamiljs uppdrag kan variera i längd men kan pågå under flera år. Ofta kommer kontaktfamiljen att bli en viktig del av barnets liv både under insatsens gång men även efter att den avslutas. För att insatsen ska blir bra för barnet krävs även här ett gott samarbete med barnets föräldrar och socialtjänsten samt att alla i familjen är positivt inställda till uppdraget.
Du ska ha ett intresse för att skapa en varaktig relation till barnet och dess familj. Det är också viktigt att du har respekt för barnets bakgrund och integritet.
Det krävs ingen särskild utbildning, men du behöver ha ett stort engagemang för andra människor och ha en stabil livssituation. Att vara ensamstående eller att inte ha hemmaboende barn är inget hinder. Eftersom barn har olika behov och bakgrund behövs olika familjer.
Det är viktigt att alla i familjen är överens om uppdraget och att det finns tid för en till i familjen.
Vi söker familjehem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner till barn och ungdomar. Är du intresserad eller vill veta mer kontakta vård- och omsorgsförvaltningens resursteam. Du kan även fylla i din intresseanmälan och skicka den till oss.
När vi fått in din intresseanmälan kontaktar vi dig. Om du är intresserad av att gå vidare gör vi en utredning om din familj. Utredningen innebär hembesök, intervjuer, olika registerkontroller och referenser.
Kontakta kommunens resursteam om du är intresserad av att bli kontaktperson eller veta mer om vad uppdraget innebär.
Resurssamordnare
Senast uppdaterad