- Jobb och praktik
- Starta och driva företag
- Så arbetar vi med näringslivet
- Mark och lokaler
-
Tillstånd, regler och tillsyn
- Torghandel och marknad
- Serveringstillstånd
- Tobak och nikotinprodukter
- Livsmedel
- Offentliga lokaler
- Receptfria läkemedel
- Miljöfarlig verksamhet
-
Hälsoskyddstillsyn
- Bad
- Hygienisk verksamhet
- Hyreshus
- Rökfria miljöer
- Solarium
- Starta förskola, fritidshem eller skola
- Lotteritillstånd
- Bygglov
- Buller
- Kyltorn
- Upphandling och inköp
Miljökontoret
Hälsoskyddstillsyn
Miljökontoret ansvarar för tillsyn av lokaler och verksamheter som allmänheten har tillgång till. Det finns lagkrav för dessa verksamheter som syftar till att skydda människors hälsa och miljön mot olägenheter och skador. Vissa verksamheter ska anmälas till miljökontoret innan de startar.
Informationen nedan är generell för olika typer av hälsoskyddsverksamheter. I menyn till vänster finns specifik information om bad, hygienisk verksamhet, hyreshus, solarium samt skola och förskola.
Anmälan
Vissa verksamheter ska anmälas och vissa behöver inte anmälas. Kontakta gärna miljökontoret när du planerar för en ny verksamhet – vi hjälper dig att reda ut om det är en anmälningspliktig verksamhet eller inte och om det finns några andra krav att tänka på. Det är lättare och bättre att göra rätt från början än att behöva bygga om eller ändra i efterhand.
Om du ändrar något i din verksamhet (till exempel utökning eller lokalbyte) eller om verksamheten upphör vill vi också veta det, så att vi kan hålla våra register aktuella.
Tillsyn
Tillsyn av hälsoskyddsverksamheter sker enligt miljöbalken eller strålskyddslagen och de förordningar och föreskrifter som hör ihop med lagarna. Tillsyn kan ske både föranmält och oanmält. Beroende på vilken verksamhet som bedrivs så sker tillsynen med olika intervall.
Egenkontroll
När du har en verksamhet ska du fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka att påverkan på miljön eller olägenheter för människors hälsa uppstår. Detta kallas egenkontroll. Kravet på egenkontroll gäller alla verksamheter som kan medföra olägenhet för människors hälsa eller påverka miljön och finns i 19 § 26 kapitlet miljöbalken.
För anmälningspliktiga verksamheter finns ytterligare krav på egenkontroll genom förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Enligt förordningen ska egenkontrollen vara dokumenterad och innehålla bland annat följande:
Ansvarsfördelning för frågor som rör miljöbalken
- Rutiner för att kontrollera att utrustning med mera hålls i gott skick.
- Riskbedömning.
- Kemikalieförteckning.
Avgifter
Vid anmälan av en anmälningspliktig verksamhet tas en timavgift ut motsvarande den tid det gått åt att handlägga ärendet. En del verksamheter betalar årlig avgift för tillsyn och andra timavgift. Mer information om detta finns på sidorna för olika verksamheter samt i taxorna.
Relaterad information
Länkar
Dokument
Senast uppdaterad