Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Radon är en osynlig och luktfri gas som finns överallt i mark, luft och vatten. Radon i bostäder kan komma från marken under och runt om huset, byggnadsmaterialet i huset och vattnet som används i hushållet. Markradon är dock den vanligaste radonkällan.
Det finns inga lagkrav på att du som fastighetsägare till ditt egna hem ska mäta radon i bostaden. Miljökontoret rekommenderar dock att du mäter radonhalten i inomhusluften om du:
Radonhalten varierar ganska kraftigt både under dygnet och med årstiderna. Variationerna beror bland annat på temperatur- och vindförhållanden, hur ventilationssystemet fungerar och hur ofta du vädrar.
Det är därför viktigt att mätningen sker i minst två månader under eldningssäsongen 1 oktober – 30 april.
Halten radon mäts i Becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3). Inga bostäder bör ha mer än 200 Bq/m3.
Nedanstående tjänst är till för dig som vill mäta radonhalten i ett hus i Åtvidabergs kommun.
Det finns flera ackrediterade mätföretag som du kan beställa mätpaket ifrån. Åtvidabergs kommun har avtal med Radonova och beställer du via dem får miljökontoret automatiskt en kopia på mätresultatet. Vid beställningen behöver du uppge följande uppgifter:
Om du saknar e-postadress kan du kontakta miljökontoret för att få hjälp med beställningen.
I beställningsformuläret ovan finns information om olika mätpaket samt aktuella prisuppgifter.
Bor du i hyreshus eller bostadsrätt är det fastighetsägaren/hyresvärden respektive bostadsrättsföreningen som svarar för mätningar och eventuella åtgärder.
Säljaren är skyldig att upplysa om de radonproblem som den känner till. Radonhalterna ska även uppges i den energideklaration som ska göras av säljaren före försäljning.
Det är köparens ansvar att ta reda på hur mycket radon som finns i huset innan köpet är klart. Om radonhalten inte mätts på länge bör köparen se till att det görs. Om man vill göra en långtidsmätning, men inte hinner, kan köpare och säljare skriva ett avtal som ger köparen tid att göra en långtidsmätning efter inflyttningen. Det är även möjligt att göra en korttidsmätning under 10 dagar. Resultatet från den är dock bara indikerande och inte lika pålitlig som en långtidsmätning.
Radonhalten går alltid att sänka och beroende på om radonet kommer från marken eller byggnadsmaterialet väljer man olika typer av åtgärder. Ibland kan det räcka med att förbättra den befintliga ventilationen eller att täta sprickor i golv och vid rörgenomföringar. Kontakta ett ackrediterat företag som utför radonanalys. Det är viktigt att efter åtgärd utföra en ny radonmätning.
Senast uppdaterad