Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Miljökontoret
Miljökontoret ansvarar för livsmedelskontrollen i Åtvidabergs kommun och kontrollerar hur livsmedelsföretagarna lever upp till lagstiftningens krav. Om du producerar dricksvatten som används av många människor eller i kommersiell eller offentlig verksamhet räknas du också som livsmedelsföretagare.
Minst två veckor innan du startar eller tar över en livsmedelsverksamhet ska du anmäla verksamheten till miljökontoret genom e-tjänsten nedan.
Om det är en mobil verksamhet eller e-handel ska du anmäla till den kommun där du har ditt företag/säte.
Efter att anmälan är gjord får du ett beslut om registrering från miljökontoret. En avgift tas ut för handläggning av anmälan. Om du påbörjar en livsmedelsverksamhet utan att ha gjort en anmälan kan du tvingas betala en sanktionsavgift.
Anmälan för registrering av ny verksamhet görs via e-tjänsten:
Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning
Även betydande ändringar i en livsmedelsverksamhet ska anmälas till miljökontoret. Det kan till exempel handla om ägarbyte, lokalbyte, större ombyggnation (kan även kräva bygglov), ändrat sortiment eller storlek på verksamheten (ändrad riskklassning) samt nytt organisationsnummer. När verksamheten upphör ska du anmäla det till oss så att vi kan ta bort din verksamhet från vårt tillsynsregister.
Om du vill anmäla ändringar eller att en anläggning har upphört används blanketten:
Från och med 2024 ska det för varje livsmedelsanläggning finnas en fastställd kontrollfrekvens som anger hur ofta livsmedelskontroll ska göras. Kontrollerna debiteras sedan genom timavgift, där tid för kontrollen samt för- och efterarbete räknas med.
Information om kontrollfrekvens och avgift för livsmedelskontroll Pdf, 130 kB.
Underlag för fastställande av kontrollfrekvens lämnas in genom e-tjänsten:
Som livsmedelsföretagare behöver du informera dig om de regler som gäller för bland annat lokalens utformning, egenkontroll, spårbarhet och hygien- och rengöringsrutiner.
Information om livsmedelslokaler Pdf, 144 kB.
Information om egenkontroll i livsmedelsverksamhet Pdf, 303 kB.
Den som tillverkar, förädlar eller importerar material och produkter avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel ska anmäla sin verksamhet till sin kontrollmyndighet för registrering. Nya verksamheter ska anmälas minst 2 veckor innan de startar. I Åtvidabergs kommun är bygg- och miljönämnden kontrollmyndighet och handläggning samt kontroller utförs av miljökontoret.
Kontaktmaterial kan bland annat vara
Att det är krav på registrering (förutom vid undantag) framgår av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2023:5) om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
Registrera din verksamhet via e-tjänsten:
Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning
Misstanke om matförgiftning eller allergiincident ska anmälas till miljökontoret, genom e-tjänsten nedan. Tänk på att anmäla misstanken så snart som möjligt eftersom det underlättar för utredningen.
Om du misstänker att du har blivit matförgiftad eller fått i dig ett odeklarerat när du ätit ute eller från mat inköpt i butik så ska du anmäla det till miljökontoret. Det är viktigt att du gör din anmälan så fort som möjligt eftersom vi då har större möjlighet att utreda vad som har hänt.
När en anmälan kommer in gör miljökontoret först en bedömning om det verkar troligt att symptomen beror på mat från den anläggning som anmälaren misstänker. Normalt sett drivs ett ärende inte vidare om endast en person har blivit sjuk vid misstänkt matförgiftning. Kvarstår misstanke om matförgiftning gör vi kontroll hos aktuell livsmedelsanläggning för att bland annat se hur rutiner för personlig hygien och rengöring ser ut samt hur maten hanteras.
Provtagning för analys av livsmedel görs i de fall där det är lämpligt. Vid misstanke om allergiincidident kan det också vara aktuellt med kontroll för att kontrollera livsmedelsverksamhetens rutiner och provtagning.
I e-tjänsten får du bland annat svara på frågor om misstänkt livsmedel, inköpsställe, sjukdomssymptom, om fler blivit sjuka samt vad du ätit i övrigt innan insjuknandet.
Senast uppdaterad