Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Den här nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
Sedan 2016 har alla kommunens verksamhetsbilar kunnat tanka förnybart drivmedel. Omställningen av fordonsflottan fortsätter och nu är det fokus på att effektivisera antalet fordon och att öka andelen elbilar.
- Idag kör nästan alla kommunens bilar på biodiesel, fler elbilar är ett sätt för oss att få en bättre fördelning bland drivmedel, säger Klara Werner, kommunens miljöstrateg.
Genom att öka andelen elbilar kan Åtvidabergs kommun bli mer motståndskraftig för förändringar i utbud och pris för andra drivmedel. I dagsläget är knappt 10 procent elbilar men ambitionen är att den siffran ska närma sig 50 procent. Då kommer kommunen ha en fordonsflotta som till stor del utgörs av elbilar och dieselbilar som tankar med HVO100. De etanolbilar som finns idag kommer också få vara kvar i fortsättningen för att få ytterligare spridning bland drivmedlen. I kommunens handlingsplan för energi och klimat finns ett mål om att samtliga verksamhetsbilar ska drivas med förnybara drivmedel och att inget drivmedel ska användas till mer än hälften av alla fordon. I dagsläget är majoriteten av fordonen dieselbilar som tankas med HVO100.
Numera har kommuner även lagkrav på sig att upphandla en viss andel “rena” bilar under bestämda tidsperioder.”Rena” bilar måste klara ett visst utsläppsvärde och innebär i praktiken för Åtvidabergs kommun att det är elbilar som ska upphandlas. Detta lagkrav grundar sig i det så kallade Clean Vehicle Direcive som antagits i EU. I upphandlingar som görs fram till 2026 ska nästan 40 procent vara elbilar.
Utöver lagkrav så tas även verksamheters behov och kördata i beaktning när ett fordon ska upphandlas, så att det blir rätt fordon på rätt plats. Åtvidabergs kommun använder sig av digitala enheter i alla fordon. På så sätt kan vi bland annat följa upp bränsleförbrukning, vilken sorts bränsle som tankas och körsträcka.
Åtvidabergs kommun deltar i projektet Fossilfritt 2030, där organisationen Biodriv Öst varje år gör en jämförelse av andel förnybart drivmedel i fordonsflottan bland deltagande kommuner. Åtvidabergs kommun har de senaste åren hamnat i topp med runt 90 procent förnybara drivmedel. Totalt deltar runt 40 kommuner och regioner i projektet.
Är du intresserad och vill veta mer? Välkommen att höra av dig till kommunens energi- och klimatrådgivning! Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri tjänst för dig som invånare, företag eller förening i Åtvidabergs kommun.
Senast uppdaterad