Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Äldre- och funktionsstöd
För dig som vill ansöka om eller förändra pågående vård- och omsorgsinsatser.
0120-830 00
Fax: 0120-835 08
socialkontoret.aof@atvidaberg.se
Postadress
Vård- och omsorgsförvaltningen
Äldre och funktionsstöd
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Kontaktperson och stödfamilj är till för dig som upplever ensamhet och som behöver stöd av en medmänniska.
Vill du komma ut på promenader, göra fritids- och kulturaktiviteter, komma i kontakt med andra eller bara umgås med någon? Om du på grund av ditt funktionshinder hamnat i brist på gemenskap har du rätt till kontaktperson eller stödfamilj.
Kontaktperson kan beviljas enligt såväl socialtjänstlagen (SoL), som lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Uppdraget som kontaktperson kan vara till en ungdom eller en vuxen som behöver lite extra sällskap i vardagen. Uppdragen kan se väldigt olika ut men övergripande handlar det om att vara en medmänniska, att ge stöd i vardagliga situationer samt att bryta en social isolering. Det du behöver göra är att umgås och finnas till för personen. Omfattningen på uppdraget varierar från en träff i veckan till ett par träffar i månaden, det beror på hur behovet ser ut.
Kontaktperson enligt LSS är ett icke-professionellt stöd som ges av en person med stort engagemang och intresse för andra människor.
För att bli kontaktperson krävs ingen särskild yrkeskompetens, men vi ser gärna att du är 20 år eller äldre. Det som behövs är att du vill engagera dig och har tid att träffas regelbundet i den omfattning som bestäms utifrån personens individuella behov.
För att bli uppdragstagare inom LSS-verksamheten i Åtvidabergs kommun krävs en intervju, för att få en bild av din vardag och dina intressen. Därigenom kan vi hitta rätt uppdrag utifrån varje persons behov. Vi gör även en kontroll i polis- och socialregister.
Barn med funktionsnedsättning får genom en stödfamilj möjlighet att byta miljö, få andra sociala kontakter och träna sig i sociala situationer, samtidigt som föräldrarna får avlastning.
Uppdraget som stödfamilj bygger på ödmjukhet och respekt men framförallt på att ha trevligt och kul tillsammans. Familjens behov av avlastning i kombination med stödfamiljens möjligheter att ta emot barnet i sitt hem avgör omfattningen på uppdraget. Vanligtvis omfattar uppdraget var tredje eller var fjärde helg, ibland också någon extra vecka på sommaren eller under andra lov. Stödfamiljen fungerar som ett komplement till barnets familj, inte som ersättare.
För att bli stödfamilj krävs ingen särskild utbildning men du behöver ha ett stort engagemang för andra människor och leva i en stabil social situation. De stödfamiljer vi anlitar behöver ha tid och utrymme för sitt uppdrag och leva i en trygg och stabil relation med en partner eller som ensamstående. Hos en stödfamilj är det viktigt att alla är intresserade av att ta emot barnet, eftersom det påverkar och berör hela familjen.
Innan vi anlitar någon som stödfamilj gör vi alltid hembesök med intervjuer, tar registerkontroller och referenser, för att försäkra oss om kvalitén i omsorgen och tryggheten för barnet.
I ditt uppdrag lämnas du inte ensam, du är alltid välkommen att höra av dig om både stora som små frågor. Kontaktpersonen dokumenterar genomförda insatser via en e-tjänst som skickas in varje månad.
Skicka in månadsrapport som kontaktperson
Angående ersättning arbetar vi efter riktlinjer från Sveriges Kommuner och Landsting, SKR. Som kontaktperson får man dels ett skattepliktigt arvode för den arbetsinsats man gör samt en omkostnadsersättning som ska täcka den merkostnad som följer med uppdraget. Utbetalning sker månadsvis.
Senast uppdaterad