Konsumentvägledning är en opartisk verksamhet som ger dig som privatperson vägledning i vilka rättigheter och skyldigheter du har som konsument. Kommunens konsumentvägledning kan hjälpa dig vid enklare frågor om köp av varor och tjänster och vid eventuella reklamationer, samt hänvisa vidare till rätt instans.
Konsumentvägledning är en opartisk verksamhet som ger dig som privatperson vägledning i vilka rättigheter och skyldigheter du har som konsument.
Skicka in ditt ärende till kontaktcenter via formulär, telefon eller besök oss i kommunhusets reception torsdagar klockan 15-18.
Utöver kommunens konsumentvägledning finns Konsumentverkets nationella upplysningstjänst Hallå konsument och fyra konsumentbyråer. Konsumentbyråerna arbetar med att ge stöd och hjälp till konsumenter i bank-, försäkrings-, energimarknads- och telekomfrågor.
Frågor och svar på Hallå Konsuments webbplats
Vägledning i bank-, försäkrings- och pensionsfrågor - Konsumenternas webbplats
Vägledning om el, gas och fjärrvärme - Konsumenternas Energimarknadsbyrås webbplats
Rådgivning om abonnemang för tv, telefoni och bredband - Telekområdgivarnas webbplats
Öppet köp innebär att du får lämna tillbaka en vara och få igen pengarna inom en viss överenskommen tid.
Bytesrätt innebär att du får byta till en annan vara eller få tillgodokvitto inom en viss tid.
Butikerna är inte skyldiga att lämna öppet köp eller låta dig byta en felfri vara och de bestämmer även under hur lång tid du får öppet köp och bytesrätt. Är du tveksam, fråga butiken vilka regler de har.
Vid byte och öppet köp ska originalförpackningen finnas med.
Det finns ingen lag som säger att säljaren är skyldig att lämna garanti på en vara. En garanti innebär att säljaren ansvarar för att varan fungerar under hela garantitiden.
För varor med garanti kan garantitiden variera. När en garantitid på exempelvis ett år har gått ut så har du fortfarande reklamationstid kvar enligt lag. Se reklamation, för mer information.
En reklamation betyder att du klagar till säljaren. Du klagar på fel i en vara eller tjänst som du har köpt. I Sverige har du reklamationsrätt i tre år, och inom EU i minst två år.
Du meddelar att du inte är nöjd med varan eller tjänsten som du köpt. En reklamation måste göras inom rimlig tid efter det att du har upptäckt felet. Om du reklamerar inom två månader har det skett i rätt tid. Klaga så fort som möjligt! Det är bra om du gör detta skriftligt så att du i efterhand kan visa när du reklamerat och vad du har klagat på. Behåll en kopia av reklamationen.
Reklamera alltid först till säljaren. Kommer ni inte överens kan du kontakta kommunens konsumentvägledning.
Du har alltid rätt att reklamera ett ursprungligt fel på en vara du köpt i tre år från köpet. Fel som visar sig inom två år antas vara fel som fanns när du köpte varan. Då är det upp till säljaren att bevisa att felet inte är ursprungligt. Efter två år går bevisbördan över på dig som konsument.
1 maj 2022 kom en ny konsumentköplag. Om du har gjort köpet innan 1 maj 2022, då antas felet vara ursprungligt endast om det visar sig inom sex månader från köpet.
När du handlat på öppet köp, ska byta vara eller reklamera är du skyldig att kunna visa att du vänder dig till den butik där du köpt varan. Enklast visar du detta genom ett kvitto. Spara därför alltid kvitto.
Testa dina eller andras kunskaper i quiz om hållbar konsumtion, konsumenträttigheter, privatekonomi och reklam.
Konsumentverkets upplysningstjänst där du kan ställa frågor om köp av varor och tjänster, avtal, reklamationer, hållbara val och annat du behöver hjälp med.
Prövar tvister mellan konsumenter och företag och fattar beslut om hur tvisten ska lösas. Beslutet är en rekommendation och inte tvingande. Anmälan måste vara skriftlig och kan bara göras av konsumenter. De har ingen rådgivning.
Allmänna reklamationsnämnden webbplats
Hos kommunens budgetrådgivare kan du få råd och hjälp om budget, vardagsutgifter och hitta lösningar på betalningsproblem. De hjälper dig om du vill ansöka om skuldsanering.
Kommunens energi- och klimatrådgivare ger råd och stöd om du har frågor om uppvärmning och energieffektivisering i din bostad. Ger också vägledning när det gäller val av transporter och drivmedel.
Är en statlig tillsynsmyndighet som registrerar och granskar mäklare samt informerar om god fastighetsmäklarsed.
Fastighetsmäklarinspektionens webbplats
Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå ger privatpersoner fakta och vägledning när det gäller försäkringar, lån, betalningar, pensioner och sparande.
Informerar och ger råd och vägledning i frågor som rör energimarknaden.
Konsumenternas energimarknadsbyrås webbplats
Arbetar med tillsyn, kontroller och omvärldsbevakning för att du som konsument ska kunna göra medvetna val och inte råka illa ut när du köper varor eller tjänster. På deras webbplats hittar du bland annat olika testresultat samt råd och stöd vid reklamationer.
Konsumentinformation och råd när du handlar eller vill klaga på varor och tjänster inköpta i ett annat EU-land, Norge och Island.
Råd och rön testar produkter och tjänster och vill bidra till en långsiktigt hållbar konsumtion, både för den egna plånboken och för miljön. Testerna görs av professionella och ackrediterade laboratorier.
Ger vägledning och hjälp om abonnemang för tv, telefoni och bredband.
Senast uppdaterad