Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Samhällsinformation
Säkerhets- och beredskapsfunktion
Dagens samhälle är sårbart för långvariga elavbrott. Att plötsligt behöva klara sig utan el under en eller flera dagar kan kännas svårt. Men elavbrott kan faktiskt inträffa. På denna sida har vi samlat tips och information på hur du kan förbereda dig för elavbrott.
Du måste vara förberedd på att kunna hantera konsekvenser av elavbrott som är minst 24 timmar. Det finns mycket du kan göra. Vilka lösningar som passar dig påverkas av dina behov och dina egna förutsättningar. Om du i förväg tänker igenom din egen sårbarhet och vilka konsekvenser du kan leva med vid elavbrott så behöver du inte överrumplas i onödan.
Det är klokt att tänka sig in i situationen innan elavbrottet är ett faktum.
I broschyren Elavbrott - vad gör jag nu? utgiven av energimyndigheten finns till exempel en checklista som du kan utgå ifrån och skaffa det du behöver för att vara förberedd. Även civilförsvarsförbundet har tagit fram en checklista.
Elavbrott - vad gör jag nu? (Energimyndigheten)
Energiberedskap för hushåll (energimyndigheten.se)
Civilförsvarsförbundets checklista för elavbrott – bra att ha hemma i reserv
Var mycket uppmärksam på hela el- och vattensystemet i ditt hus när strömmen och värmen kommer tillbaka. Kontrollera var du har el påslagen och om kranar står öppna.
Styrel är en metod som Energimyndigheten tagit fram tillsammans med MSB och Svenska Kraftnät för att samhällsviktiga elanvändare ska kunna identifieras och prioriteras. Myndigheter, länsstyrelser, kommuner, elnätsföretag och privata aktörer samarbetar för att prioritera vad som räknas som samhällsviktiga verksamheter. Styrel är ingen garanti för elförsörjning utan syftar till att lindra konsekvenserna vid en manuell förbrukningsfrånkoppling.
Styrel är ett system som inte påverkar vardagen utan endast tas i drift om det skulle uppstå kortsiktig brist på eleffekt. Det handlar om mycket sällsynta situationer som kan uppstå när efterfrågan på el är större än möjligheten att producera eller importera el. Då måste delar av elnätet kopplas från för att prioritera el till samhällsviktig verksamhet där liv och hälsa prioriteras högst.
Det har hittills aldrig hänt att det har blivit eleffektbrist i Sverige men det har varit nära vid ett par tillfällen.
Vad som händer om Styrel tas i drift är att vissa verksamheter och bostäder har el och andra inte. Om det blir ett längre elavbrott kommer elförsörjningen att rotera, det vill säga man turas om att få el tills bristsituationen är löst.
Senast uppdaterad