Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Plan
Planenhetens funktionsbrevlåda
plan@atvidaberg.se
Enhetschef samhällsplanering
Mari Solbrekken
0120-830 27
mari.solbrekken@atvidaberg.se
Planarkitekt
Nike Törnqvist
0120-835 55
nike.tornqvist@atvidaberg.se
Planarkitekt
Gabriel Zetterqvist
0120-833 97
gabriel.zetterqvist@atvidaberg.se
Planarkitekt
Ingmarie Söderblom
0120-833 80
ingmarie.soderblom@atvidaberg.se
Under hösten 2022 påbörjade Åtvidabergs kommun ett utredningsarbete för att ta fram en detaljplan för området Kopparkvarnen, som i folkmun är mer känt som “Gropen”. Syftet med detaljplanen är en önskan om att skapa nya attraktiva boenden och utveckla centrala Åtvidaberg.
Uppdaterad 2023-06-19.
Området har tidigare rymt flera olika verksamheter och därför har undersökningar gjorts för att hitta eventuella markföroreningar.
På och i närområdet av Kopparkvarnen har det bedrivits flera olika verksamheter. Det har exempelvis varit ett kopparverk, mejeri, bryggeri, varmbadhus, kemtvätt och det har tillverkats städ- och rengöringsmedel på platsen. Några av dessa olika verksamheter har lämnat markföroreningar, vilket är sedan tidigare känt och kommer att innebära utmaningar i arbetet med en ny detaljplan för området.
I början av arbetet med en detaljplan behöver marken undersökas för att se vilka föroreningar som finns i marken och grundvattnet för att sedan hitta lämpliga åtgärder. Beroende på vad som hittas i marken kan arbetet med utformningen av detaljplanen för bostäder sedan fortsätta.
Det har genomförts flera provtagningar där resultatet har jämförts med Naturvårdsverkets riktvärden för förorenad mark. Riktvärdena är beräknade utifrån två olika typer av användningsområden:
För att kunna bygga bostäder behöver värdena uppfylla kraven för känslig markanvändning.
Analysresultat av jordprover har visat mycket höga halter av de skadliga metallerna bly, arsenik och kadmium i ytlig jord på parkeringsytan i nordvästra delen av området och på den mellersta gräsbevuxna delen, se lila markering på bild nedan.
Parkeringsplatsen är inte asfalterad eller stenlagd och används idag av bland andra elever och personal på gymnasieskolan Bildningscentrum Facetten. Den södra delen är gräsbevuxen.
I ett par provpunkter har höga halter av gifter uppmätts, så pass höga att det är en hälsorisk för små barn om de äter av jorden. Under torra perioder kan damm virvla upp och medföra att de som vistas eller sladdar på området kan få i sig lite metaller via inandning eller på huden.
På den gräsbevuxna delen med mycket höga metallhalter är risken att få i sig metaller mindre eftersom gräset tar upp en del metaller och en tät gräsmatta skyddar direktkontakt med jorden.
Kompletterande analyser har nu även visat höga halter av dioxin på parkeringsytan.
Dioxiner är ett samlingsnamn för en grupp ämnen som bildas oavsiktligt. Dioxiner bildas bland annat när man tillverkar kemikalier som innehåller klor, samt vid förbränningsprocesser, som till exempel sopförbränning. Dioxiner är fettlösliga, svårnedbrytbara och sprids över långa avstånd via luften. Dessa egenskaper gör dem skadliga om de sprids i miljön.
Människan exponeras för dioxin till 90 % via konsumtion av fisk, mejeriprodukter, kött och ägg. Till följd av detta har Livsmedelsverket rekommendationer om begränsad konsumtion av fet fisk såsom strömming, lax, röding och öring från Östersjön, Vänern och Vättern.
Högkonsumenter av livsmedel med dioxin överskrider redan idag ett tolerabelt dagligt intag av dioxin och de bör inte utsättas för ytterligare exponering. Därför vill man att tillskottet av dioxiner från förorenad mark ska vara så litet som möjligt.
I första hand används parkeringsplatsen av gymnasieelever och personal. Risken att de blir exponerade för höga halter av dioxin, arsenik och andra föroreningar har bedömts liten eftersom det bara är små barn som har riskbeteende som kan innebära att de får i sig jord.
Små barn kan få i sig både metaller och dioxin om de stoppar smutsiga fingrar eller jord/grus i munnen. Exponering via inandning av damm eller hudupptag av dioxin från det här området har bedömts som litet i förhållande till intag genom kosten, men den är inte försumbar. Det finns också en risk att dioxin sprids vidare via vattendragen till närliggande sjöar och tas upp i fisken som människor sedan äter.
Under torra perioder kan damm virvla upp och medföra att de som vistas eller sladdar på området kan få i sig lite metaller via inandning eller på huden. Huden är en bra barriär men en liten del av metallerna kan ändå tas upp om dammet är kvar på huden några dagar.
För att minska risken för kontakt med förorenad mark har Åtvidabergs kommun satt upp informationsskyltar på det aktuella området i Gropen.
Efter de nya fynden av dioxin har kommunen åter varit i kontakt med Arbets- och miljömedicin i Linköping som har varit delaktiga i arbetet med riskbedömningen för parkeringen och som föreslagit att kommunen ska lägga extra lager med grus på parkeringsytan, för att undvika damning och risken för att något barn stoppar grus i munnen.
Bevattning av parkeringsytan har inte rekommenderas på grund av att det skulle öka risken för ytavrinning och spridning till andra vattendrag.
Senast uppdaterad