Östgötatrafikens beställningscentral för färdtjänst och sjukresor
Riksfärdtjänst beställningscentral
I Åtvidabergs kommun vill vi hjälpa, stödja och bidra till ett gott vardagsliv för alla invånare. Det gör vi genom att försöka se till hela människans behov, förutsättningar, intressen, färdigheter och talanger. Som ett led i vår strävan erbjuder vi särskilt anordnade transporter, så kallad färdtjänst.
Det är till för dig som har en varaktig funktionsnedsättning längre än sex månader. Du ska dessutom ha väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med den allmänna kollektivtrafiken. Du har inte rätt till färdtjänst enbart på grund av att det saknas allmän kollektivtrafik där du ska resa.
Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken och du reser med bil eller buss. Resorna samordnas genom att vara tidtabellagda. Det kan innebära att man inte alltid åker närmsta vägen till resmålet utan hämtar upp andra resenärer först. Chauffören kan hjälpa dig till och från ytterdörren om du uppger det vid beställningen.
Ansökan om färdtjänst gör du hos kommunens färdtjänsthandläggare. Handläggaren gör en behovsbedömning. Ibland kan läkarintyg behövas för att behovet ska styrkas. Ansökan prövas och beslutas enligt färdtjänstlagen § 6-9 av handläggare i Åtvidabergs kommun. Beslut om färdtjänst kan överklagas. Färdtjänsttillståndet är alltid tidsbegränsat. När giltighetstiden har gått ut kan du ansöka om färdtjänst på nytt.
Ansökan om färdtjänst och riksfärdtjänst
Beställning av resa inom Åtvidabergs kommun ska göras minst två timmar före avresa hos Regionbeställningscentralen (RBC). Boka gärna returresan vid en och samma beställning.
Östgötatrafikens beställningscentral för färdtjänst och sjukresor
Färdtjänstresa kan ske alla dagar mellan 06.00 till 01.00. En sjukresa får genomföras dygnet runt.
För att möjliggöra samplanering finns i regelverket möjlighet för beställningscentralen att förskjuta din önskade avresetid +/- 45 minuter och att använda omvägstid. Omvägstid är den tid din resa tidsmässigt får förlängas jämfört med den kortaste resvägen. För resor upp till 25 km kan omvägstiden uppgå till 30 minuter och för längre resor över 25 km upp till 45 minuter.
För resor med färdtjänst betalar du en egenavgift enligt en särskild taxa som är baserad på avstånd. Det gäller både resor inom kommunen och inom länet. För resor under 25 kilometer kommer du som resenär att få betala en egenavgift på 35 kronor och för resor över 25 kilometer får du betala 50 kronor.
Reser du regelbundet och ofta så kan du välja att resa med någon av Östgötatrafikens periodbiljetter. Biljetterna finns med 30 eller 365 dagars giltighet. Du kan välja zon utifrån hur du brukar resa; liten, mellan, stor eller län.
Från och med den 1 januari 2024 kommer det att införas nya egenavgifter för färdtjänstresor. Tanken är att egenavgiften för dig som resenär ska bli samma vart du än reser inom Östergötland.
Om du åker upp till 25 kilometer kommer det att kosta 40 kronor, men om du åker längre än så blir det 60 kronor.
Beslut om nya egenavgifter för färdtjänstresor togs den 30 november 2023 av kommunfullmäktige.
Du har möjlighet att ta med en medresenär och egna barn. Egna barn får åka med till och med det år de fyller 12 år. Du får ta med max tre personer.
Medresenären betalar enligt gällande avgift. Medresande barn åker med utan avgift till och med den dagen barnet fyller sju år. Därefter betalas avgift motsvarande Östgötatrafikens avgift för ungdom. Medresenären reser från och till samma adress som du.
Du kan få beviljat att ta med en ledsagare under resan om du på grund av din funktionsnedsättning bedöms ha mer behov av hjälp än vad chauffören kan ge under resan. För ledsagare betalas ingen avgift. Ledsagaren reser från och till samma adress som dig.
Du kan ta med handbagage under färdtjänstresan men i begränsad mängd, max två kollin av en total vikt på 20 kilo.
Sjukresor inom Östergötland ska beställas i så god tid som möjligt , dock senast två (2) timmar före önskad avresetid. Från 1 juni 2021 fordras inte längre intyg från vårdgivaren för återresan. Vid sjukresa får en följeslagare åka med utan avgift. Du uppger vid beställningen om du har en följeslagare med. Följeslagaren reser från och till samma adress som du.
Senast uppdaterad